Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Interventie in plenul Parlamentului European, despre tragedia si umilirea romancelor din Italia.

Luni seara, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, am avut o interventie referitoare la cele mai recente dezvaluiri din presa cu privire la abuzurile comise impotriva romancelor aflate la munca in Sudul Italiei.

Interventia mea, pe care va invit sa o urmariti aici (https://www.youtube.com/watch?v=NQ7YFyaRGOk ), a avut loc cu ocazia unei ample dezbateri despre egalitatea intre femei si barbati in Uniunea Europeana. As fi vrut sa vorbesc despre obligatia de a ne asigura de urgenta ca femeile si barbatii sa fie platiti la fel pentru aceeasi munca, sau despre faptul ca jumatate din populatia lumii (femeile) nu poate fi atat de disproportionat reprezentata la nivel de de conducere sau chiar in politica.

Noile dezvaluiri din presa insa, revoltatoare pana dincolo de suportabil, mi-au adus aminte, si le-am spus asta colegilor mei reuniti in plen, ca indiferent ce discutam noi la Bruxelles sau Strasbourg, exista anumite realitati tragice care se afla la temelia intregii dezbateri. Daca ratam solutiile care ne pot asigura baze solide, toata ambitia noastra pentru progres in relatiile si echilibrul dintre sexe va fi in zadar.

Nu este pentru prima data cand presa relateaza situatii in care femei plecate la munca intr-un alt stat membru, uneori fara a avea un contract de munca, sunt supuse unor abuzuri inimaginabile si inacceptabile pentru societatea si valorile noastre.

Cel mai recent caz este cel relatat de publicatia britanica The Observer, preluat de presa romana, despre mii de femei din Romania care lucreaza in Sudul Italiei in conditii inumane! Aceste femei, in cazuri documentate de experti, sunt victime ale batailor, exploatarii sau santajului, unele fiind obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor!

Desi inimaginabil pentru multi dintre noi, pana la egalitatea de salarii sau reprezentare la locul de munca, unele femei sunt confruntate cu o asemenea realitate. Trebuie sa gasim intai  solutiile la problemele cheie de baza. Femeile, nicaieri in lume, nu pot fi tratate astfel. Si totusi, aceste fapte au loc zilnic in Uniunea Europeana!

Am facut de asemenea apel la fiecare parlamentar european, si mai ales la colegii italieni, sa sprijine orice demers care va reda nu doar demnitatea ci si libertatea acelor femei. Trebuie sa actionam de urgenta impotriva adevaratei piete negre a muncii in UE, care starneste atat de multe controverse, probleme si iata, suferinta!

Ma bucura reactia rapida a guvernului Romaniei fata de problema semnalata si sper ca italienii vor fi cooperanti si mai ales eficienti!

Daca aveti incidente pe care ati dori sa le semnalati sau va pot ajuta cu orice informatii, scrieti-mi un email la adresa emilian.pavel-office@europarl.europa.eu sau trimiteti-mi un mesaj privat pe pagina mea de Facebook.

 

Emilian Pavel - Deputat in Parlamentul European, S&D

 Martie 14, 2017

 

 

 

0 comentarii3899 vizualizări14 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0