Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Lupta politica a dreptei din Romania nu trebuie sa politizeze activitatea justitiei!

Astazi, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE)  - din care fac parte, a gazduit in Parlamentul European o dezbatere referitoare la situatia din Romania. Am fost dezamagit de faptul ca, pentru o discutie care trebuia sa fie una tehnica si aplicata, partidele de dreapta din Romania au propus persoane - pe post de experti, pe care conducerea comisiei a fost obligata sa le invite, care nu au nici cea mai elementara experienta juridica, precum domnul profesor de filozofie Gabriel Liiceanu.

Dincolo de acest fapt, discutia, desi tarzie, si-a avut utilitatea ei. Ea a permis expertilor adevarati, precum Ministrul Justitiei, sa expuna fapte, sa vorbeasca la modul concret si sa treaca dincolo polarizarea extrema care face orice discutie constructiva imposibila in acest moment in Romania.

Concluziile mele, ca membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European, sunt destul de clare. Romanii au fost in ultimele luni alimentati cu un amestec periculos de manipulare si jumatati de adevar, care au obstructionat faptele.

De asemenea, iar acest lucru este extrem de important, am convingerea ca in acest moment nicio persoana din Romania nu este mai presus de lege, ca progresele legislative, cum spunea si Ministrul, sunt ireversibile si ca, daca ne dorim o justitie eficienta, ea trebuie depersonalizata, trebuie sa fie independenta.

In acest moment, combaterea coruptiei este un subiect politizat in exces in tara noastra. Riscul major, semnalat si de Victor Alistar, este cel al dezangajarii romanilor fata de acest subiect. Este minunat atunci cand oamenii cred cu tarie in anumite valori si lupta pentru ele insa odata ce ei isi vor da seama ca au fost manipulati, iar acest lucru se va intampla, efectul poate fi devastator pentru ceea ce inseamna implicarea civica mai ales a celor tineri.  Tocmai din acest motiv cred si eu ca daca vrem cu adevarat lupta impotriva coruptiei, actorii implicati trebuie sa isi indeplineasca rolul lor bine definit de lege, sa nu fie vedete ci profesionisti, sa cunoasca si sa respecte cadrul constitutional in care activeaza si prin care se raporteaza la celelalte puteri ale statului.

Daca reusim acest lucru, nu vom mai fi tarati de nimeni, niciodata, cu jalba la Bruxelles, asa cum au facut cei din opozitie ci vom avea, in sfarsit, justitie in tara noastra.

Acest obicei, de a face mereu apel la straini, specific dreptei romanesti, nu ne onoreaza, nu ne face bine si ne fragilizeaza. Comisia Europeana a apreciat deja public deschiderea guvernului Grindeanu fata de dialog cu partenerii nostri de la Bruxelles cat si angajamentul sau fata de valorile europene si fata de corelarea legislatiei nationale cu directivele europene.

 Desigur, aceasta dezbatere nu va incheia discutiile din tara. Ele vor continua probabil atata vreme cat presedintele tarii si cei care il sustin vor refuza sa accepte votul romanilor din Decembrie. Ele vor continua atata vreme cat unii vor lega institutiile din justitie de un nume, care le suna convenabil sau favorabil, de o persoana, indiferent care e aceasta. Parlamentul European insa va veghea in mod cert asupra echilibrului constitutional dintre puterile statului iar acest lucru trebuie avut in vedere atat de presedintele Klaus Johannis cat si de toti cei care, din pacate, aleg sa faca justitie la televizor! Comisia LIBE va organiza cel mai probabil si o vizita de documentare la Bucuresti, un lucru bun in opinia mea, care va permite, iarasi, celor dispusi sa discute bazat pe fapte si nu pe manipulari, sa descopere adevarul legat de tara noastra.


 Europarlamentar - Emilian Pavel .

0 comentarii3885 vizualizări22 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0