Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Cum sa nu ratam revolutia digitala in 5 puncte.

La inceputul lunii Martie am avut deosebita placere de a participa, la invitatia European Internet Forum (forum european de discutii pe teme digitale) si a GSMA (asociatia internationala care reprezinta operatorii de telefonie mobila), la Mobile World Congress in Barcelona, ca parte a unei delegatii a Parlamentului European.

Am fost extrem de norocos sa pot profita de intreaga conferinta si sa ma familiarizez cu ultimele trenduri globale din lumea tech, realitatea virtuala si Internet of Things. Am discutat, de asemenea, in cadrul programului special dedicat ministerelor si organizatiilor publice de comunicatii din intreaga lume, cu oficiali si experti despre cum trebuie sa folosim tehnologia in folosul societatilor noastre si ce trebuie sa faca fiecare guvern pentru a grabi acest proces.

Unul din lucrurile esentiale pe care le-am retinut de la aceasta conferinta este ca, pentru a profita cat mai mult de tehnologia mobila, avem nevoie de progrese majore in ceea ce priveste dezvoltarea retelelor de 5G cat si in gestionarea si alocarea spectrului de comunicatii. De altfel, voi lucra in Parlamentul European asupra directivei de reformare  a Codului european al comunicatiilor electronice.

Cat despre Romania, cred ca tara noastra poate si trebuie sa profite de a patra revolutie industriala, pentru ca aceasta poarta cu sine potentialul de a genera venituri mai mari, de a atinge praguri superioare de productivitate si eficienta si, in mod esential, posibilitatea de a creste calitatea vietii. Din pacate, din datele Comisiei Europene despre indexul digital al economiei si societatii reiese ca mai avem progrese importante de realizat. Calitatea ridicata a internetului si viteza de invidiat, sunt clar decuplate, inca, de valorificarea economica si sociala generalizata a digitalizarii.

 

Pentru a schimba acest lucru, cred ca trebuie sa asiguram urmatoarele cinci elemente:

  1. actualizarea sistemului nostru educational, care sa includa cunostinte digitale, dar si abilitati ale secolului 21 precum gandire strategica si antreprenoriat
  2. investitii continue in infrastructura digitala a tarii
  3. crearea unui mediu de investitii care sa sustina noile afaceri cu un grad mai ridicat de risc din domeniul tehnologiei, si salut pe aceasta cale programe precum StartupRomania
  4. promovarea peste hotare a afacerilor si ideilor romanesti
  5. seriozitate

Legat de ultimele doua elemente, as vrea sa subliniez ca am fost extrem de dezamagit ca Romania nu a avut un stand de tara la Mobile World Congress. Vorbim despre un eveniment global, cu un calendar cunoscut cu ani de zile inainte, si totusi guvernul Ciolos l-a ignorat. Acest lucru nu are voie sa se mai intample si sunt sigur ca actualul guvern, spre deosebire de guvernul Ciolos, va evita astfel de situatii. Daca nu suntem vazuti, nu existam. Salut insa, cu respect si cu entuziasm, cele doua companii romane cu care m-am intalnit la Barcelona si anume cu echipa deja populara de la ALLVIEW, cat si cu ambitiosii si vizionarii de la CANVY, din Timisoara.

A patra revolutie industriala, cea post-digitala, nu este optionala si nu este un moft. La fel ca si alte etape istorice, ea se intampla, ni se intampla si trebuie sa participam activ.

Ce vreau sa spun este ca Romania nu isi poate permite sa aiba doar cativa poli de inovare digitala, gen Cluj, Timisoara sau Bucuresti. Majoritatea, sau chiar toate centrele urbane majore trebuie sa devina hub-uri ale creativitatii si ale inovarii. Etapa de dezvoltare industriala in care ne aflam presupune adoptarea noilor evolutii exact la fel cum, la vremea lor, au fost adoptate si generalizate electricitatea sau internetul.

 

 Emilian Pavel, europarlamentar PSD.

 

 

0 comentarii2758 vizualizări07 aprilie 2017




rss 2.0
rss 2.0