Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 12 Mai 2021 - 14587
PDL isi asuma raspunderea pe plafonarea salariilor profesorilor si pe codul de dialog social.

I. Plafonarea salariilor profesorilor. 

 • PDL: efortul bugetar suplimentar pentru 2011, pentru a acoperi majorarea salariilor cu 50%, este de 500 milioane euro.
 • Daca bugetul de stat ar fi gestionat cum trebuie, nu dupa criterii politice ar fi bani si pentru plata salariilor profesorilor, si nu numai, a tuturor bugetarilor. Presedintele crede ca profesorii muncesc putin, asa ca nu merita salarii mai mari.
 • PDL si-a batut joc de profesori promitandu-le salarii mai mari cu 50%. Dar imediat dupa ce a promis PDL a si "uitat".
 • De ce sa dea bani la salarii cand din creseterea salariilor clientelei portocalii nu-i mai ramane niciun ban. PDL prefera sa fure in loc sa gestioneze banii asa cum ar trebui.
 • Dupa ce cu aproape 2 ani in urma dascalii au fost amagiti ca vor avea salarii decente, situatia s-a schimbat dupa ce PDL a preluat puterea. Cadrele didactice au fost nevoite sa-si castige drepturile in instanta. Cateva mii de persoane si-au castigat deja drepturile, dar Guvernul Boc nu vrea sa le puna in aplicare pentru ca nu sunt bani. Legea nu e la fel pentru toti. PDL nu respecta reguli, dar vrea ca regulile sa fie respectate.
 • Intentia guvernului de a plafona salariile personalului didactic este o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au castigat in instanta.
 • Angajarea raspunderii Executivului, privind salarizarea cadrelor didactice, urmareste sa stopeze in anul 2011 majorarea cu 33,4% a salariilor din invatamantul preuniversitar.
 • Masura este luata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%.
 • Este o lege profound imorala, deoarece consideram ca o suma de 500 de milioane de Euro poate fi usor suportata de la Buget pentru respectarea unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Doar din diminuarea bugetului doamnei Udrea cu 10% se poate obtine aceasta suma. Oricum doamna Udrea cheltuieste banii in mod clientelar, pregatind bugetul PDL pentru campania electorala ce va urma.
 • Astfel, salariatii din invatamant vor fi remunerati conform anexelor proiectului de lege, care prevede salarii brute pornind de la 670 de lei pe luna - minimum pe economie - aferente posturilor de profesor, invatator, educator, maistru-instructor, cu studii medii si vechime in munca de pana la 10 ani.
 • Salariul brut de incadrare maxim, in invatamantul preuniversitar, ajunge la 1.894 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, cu grad didactic si vechime de peste 40 de ani, potrivit anexei proiectului de lege.
 • Prin aplicarea legii, toate cadrele didactice vor primi, in anul 2011, un salariu calculat la nivelul de dinainte de Legea 221/2008 privind majorarea cu 50%, la care se adauga 17% - dispusa printr-o ordonanta a Guvernului Tariceanu prin care se limiteaza majorarea votata de Parlament de 50%. Cuantumului rezultat astfel i se aplica diminuarea cu 25% dispusa de Guvernul Boc in iulie 2010, dupa care se aplica o majorare cu 15% la venitul brut, acordata tuturor bugetarilor, incepand cu ianuarie 2011.
 • Actul normativ nu intervine in cazul drepturilor castigate in instanta de profesori, anterioare legii de plafonare, insa acestea vor fi esalonate in perioada 2012 - 2014, printr-o ordonanta de urgenta.
 • Proiectul de lege ii ameninta inclusiv cu sanctiuni penale pe ordonatorii de credite care nu aplica grilele de salarizare stabilite de Guvern.

 

II. Codul de dialog social

 • Viitorul Cod de dialog social, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.
 • Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.
 • Proiectul INTERZICE expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva.
 • De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor.
 • Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. In schimb, acestuia i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.
 • Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul sa se retraga din Consiliul Economic si Social, dar sa numeasca reprezentanti ai societatii civile in CES.

 

 

Biroul de presa P.C.

 

0 comentarii2884 vizualizări19 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0