Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Statul loveste din nou intreprinderile romanesti.

Dupa publicarea proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA, Partidul Forta Nationala isi manifesta ingrijorarea ca modificarile legislative vor produce un blocaj semnificativ in activitatea  agentilor economici si, in unele cazuri, chiar insolventa.

In nota de fundamentare scrie negru pe alb ca gradul de conformare a crescut de la 81,78% in 2014 la 82,35% in anul 2016. Si, cu toate acestea, in loc sa gaseasca masuri care sa motiveze agentii economici sa isi achite datoriile la stat, institutiile statului aplica o politica stalinista de constrangere a comerciantului cinstit. In spatele cuvintelor frumoase ("inclusiv prin cresterea gradului de conformare voluntara la plata a persoanelor impozabile") se ascunde de fapt impotenta actualilor guvernanti de a identifica masurile economice corecte.

Sa nu isi inchipuie nimeni ca evazionistii vor fi afectati de aceasta masura. Ea va lovi tot in societatile care au un comportament fiscal corect. Aceste societati vor fi lipsite de o resursa importanta de lichiditati cu care ar putea evita la un moment chiar falimentul. Daca pentru corporatiile transnationale aceasta modificare nu ridica o problema importanta, pentru intreprinzatorii romani va fi o lovitura puternica, din mai multe considerente: perspectiva costurilor ocazionate de transferurile de fonduri, neacordarea dobanzii pentru aceste sume, imposibilitatea dispunerii de aceste lichiditati in momente cheie ale activitatii, etc.

Constatam incongruente logice intre sustinerile din nota. Cum poti spune ca este o conformare voluntara a agentului economic in conditiile in care masura pe care o propui este de fapt o scoatere din sfera dreptului sau de dispozitie a unei parti din proprietatea sa? Este clar ca luati de valul crearii unei aparente de temeinicie, autorii actului si a notei de fundamentare au uitat ca trebuie sa fie cinstiti cu noi.

Este, in opinia noastra, o incalcare a dreptului de proprietate consfintit de Constitutie. Veti spune ca TVA-ul este oricum datorat statului. Da si nu. Este datorata statului doar acea parte din TVA rezultata din regularizare dupa echilibrarea TVA incasat si TVA platit. Deci nu este toata suma datorata statului.

Demersul ANAF este reflectarea clara ca nu cunoaste si nu il intereseaza realitatile cu care se confrunta comerciantul roman. Comerciant roman care, daca intarzie plata debitelor la stat, o face nu din lipsa respectului fata de autoritate sau desconsiderand importanta bugetului care, spera el ca se duce in educatie si sanatate, ci din cauza blocajului financiar la care a fost impins tot de stat prin politica fiscala fara predictibilitate si echitate. Premisa de la care pleaca orice analiza a acestei propuneri legislative este ca statul considera ca toti agentii economici sunt evazionisti.

Care este impactul la nivelul economiei? Nu stim. Si nu stiu nici ei. Deoarece ii intereseaza mai mult efectele pe termen scurt si nu cele pe termen mediu si lung.

 

.

 

Guvernul a luat la tinta poporul roman

 Dupa ce a lansat ideea unui TVA splituit, Guvernul ne ofera o noua mostra de subminare a intereselor natiunii romane. In conditiile in care numarul de kilometri de autostrazi construiti nu va depasi nici anul acesta nulitatea, guvernantii au aflat ca romanii mai au cativa banuti prin buzunare. Si au decis ca noi, poporul, nu avem dreptul de a ne cheltui micile salarii dupa necesitatile noastre, ci trebuie sa mai acoperim cateva gauri din bugetul pe care ei il cheltuie in alte interese decat cel national.

In foarte scurt timp, acciza la benzina fara plumb va creste cu inca 23%, iar cea la motorina cu inca 25%. Lideri ai puterii au incercat sa ne convinga ca o crestere de 11 eurocenti/litru nu reprezinta o problema importanta.

Partidul Forta Nationala isi exprima ingrijorarea ca masurile pe care le ia Guvernul vor lovi puternic in antreprenorul roman si in cetateanul de rand - cel care nu este abonat la contractele cu statul si pentru care acciza calculata la un curs de aproape 4,6 lei/1 euro reprezinta painea pe doua sau trei zile. Aceasta majorare se va reflecta direct asupra romanilor.

Cresterea de pret va atrage cresteri de tarife la transportul rutier, zona a economiei pe care actuala putere o lasa la mila strainilor - dovezi exista in acest sens si transportatorii le-au adus la cunostinta celor care cu drept si obligatie de decizie, insa fara efect.

Sectorul transporturilor va fi lovit din nou puternic, firmele straine preferand optiunile oferite de tarile vecine unde combustibilul va fi mai ieftin.

 

 

Radu-Razvan Bratu-Iorga

Prim-vicepresedinte Partidul Forta Nationala

 

 

 

 

0 comentarii2919 vizualizări09 august 2017




rss 2.0
rss 2.0