Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Transcrierea conferintei de presa sustinute de presedintele PNL, Crin Antonescu, si presedintele PSD, Victor Ponta.

Astazi, la reuniunea conducerii Uniunii Social Liberale, s-au discutat mai multe lucruri asupra carora va informam concentrat si rapid. Dupa aceea, daca sunt intrebari va stam la dispozitie.

Ne concentram eforturile pentru alegerile de la sfarsitul acestei saptamani, de la Baia Mare, alegeri cu adevarat relevante din punct de vedere politic si din punct de vedere politic national. Suntem cu motoarele in plina turatie. Avem un candidat puternic, candidatul USL, domnul Catalin Chereches. Vrem sa castigam intr-o maniera foarte clara si vom castiga intr-o maniera foarte clara si sper ca toate tertipurile pe care, asa cum am prevazut de altfel, puterea le foloseste pentru a evita, daca se poate, pe ultima suta de metri aceste alegeri, sa nu aiba succes. E clar ca se tem, asa cum se tem de orice manifestare a alegatorilor romani sau a romanilor cu drept de vot.

In oarecare paranteza fie spus, domnul Boc afirma ceva despre o gogoasa, in fine, cu referire la noi, la USL si sigur ca am atata intelepciune incat sa nu ma apuc sa ma contrazic cu domnul Boc in materie de gogosi pentru ca dansul este categoric expertul numarul unu al tarii. Insa, sunt foarte curios, de ce daca domnul Boc si ciracii sai sunt atat de increzatori, uite, ieri, intr-o zi frumoasa in general meteorologic, frumoasa ca semnificatie, si 1 mai si prima duminica dupa Pasti, si domnul Boc si domnul Basescu si alti domni si doamne din PD au iesit putin la aer, putin printre oameni. Si domnul Ponta la Lainici, si eu la Botosani si multi alti colegi de-ai nostri din USL am participat la intalniri cu mii de oameni si domnul Boc a fugit de vreo zece baietasi la Vaslui. Dar asta este doar o paranteza si cred ca nici nu merita sa insistam.

Alegerile de la Baia Mare vor fi relevante si asa cum am spus, din punct de vedere organizatoric, politic, ne vom concentra eforturile saptamana aceasta pe aceasta batalie.

O alta batalie se da in parlament, unde asa cum am anuntat si cum probabil stiti reamintesc, astazi, in Senat, se va dezbate si se va vota motiunea simpla pe agricultura, pe care Uniunea Social Liberala a initiat-o si a depus-o, iar, la Camera Deputatilor, o motiune simpla pe sanatate, cu multiplele sale probleme, va fi depusa astazi si isi va astepta randul pentru dezbateri.

In fine, eu, inainte de a-l ruga pe colegul meu, presedintele Victor Ponta, sa continue, as mai face o remarca sa-i spunem anecdotica, la o chestiune anecdotica. Am vazut o declaratie a domnului Blaga, in care tine sa ne asigure pe mine si pe domnul Ponta ca noi suntem adversarii domniei sale, nu altii din PD. Pai, nici n-am spus noi altceva. Si Victor Ponta si eu am spus mereu ca nu facem vreo deosebire fundamentala intre domnul Boc si domnul Blaga din punct de vedere politic, ca Partidul Democrat este exclus pentru noi de la orice tratative, cu atat mai putin de la orice intelegere, indiferent cine ar castiga congresul lor. Domnul Blaga trebuie sa incerce sa o convinga pe doamna Udrea eventual de cine ii sunt adversarii sau cine ii sunt prietenii. Din punctul nostru de vedere e clar, da, suntem perfect de acord si am spus-o mereu: domnul Blaga este in aceeasi masura adversarul nostru, cum este si domnul Boc, cum este si domnul Basescu, cum sunt toti acesti oameni care au construit reteaua de tip mafiot care a pus stapanire temporara pe statul roman.

 

Victor Ponta

Doua puncte in plus as vrea sa adaug. In primul rand, astazi, avem practic ca si decizie a Uniunii Social Liberale si am constituit si grupul de lucru care va elabora modificarile pe care le propunem la legile electorale, la legea privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, Legea 35, si la Legea 67 privind alegerea autoritatilor locale.

Am mers si ne confruntam zi de zi sau de fiecare data cand sunt alegeri cu un sistem de cumparare de voturi, de fraudare, de folosire a  autoritatilor statului. Practic noi nu ne mai batem in alegerile acestea partiale si probabil nu ne vom mai bate nici in viitor cu un partid - cu Partidul Democrat Liberal, ci ne batem cu un partid-stat si cu un stat mafiot care isi perfectioneaza pe zi ce trece mecanismul de fraudare si de cumparare de voturi. Ieri, am castigat alegerile in Constanta, dar in Prahova, acolo unde s-a ocupat de numarat voturi in stilul pe care-l cunoaste toata tara doamna Anastase, n-am putut sa batem un sistem de fraudare si de cumparare de voturi. Pentru a incerca sa salvam ceea ce mai este de salvat din procedura corecta a tinerilor alegerilor in Romania, USL va depune in Parlament si va cere sprijinul atat al UDMR, cat si al minoritatilor nationale, al tuturor parlamentarilor care-si doresc sa aiba o competitie corecta anul viitor, pentru a stabili foarte clar urmatoarele lucruri:

In primul rand nu vor mai fi admise de lege acordarea de cadouri, de bunuri de toate tipurile, nu mai vorbesc de bani, asa cum a practicat PDL-ul in ultimul timp. Vom propune o lista blocata care va cuprinde fluturasi, obiecte tiparite de promovare a ofertei electorale a candidatului  si cateva, doua sau trei obiecte care tin ... pix, chibrituri, lucruri care tin efectiv de o campanie si de o publicitate strict de imagine si nu au capacitatea de a influenta votul, de a cumpara si de a fi interpretate in continuare.

Stim ca cei de la PDL au deja milioane de euro puse deoparte pentru cumparare de voturi. Daca vreti, aceasta modificare legislativa, pentru dumneavoastra, cei de la presa, sa aveti o denumire mai simpatica sau mai usor de retinut va fi Legea anti-bicileta. Daca PDL-ul vrea sa cumpere urmatoarele alegeri cu biciclete sau poate fi legea anti-cizme portocalii, legea anti-pelerine portocalii, legea impotriva sistemului instituit de Falca, de Flutur, de Anastase si de alti baroni locali ai PDL-ului.

In al doilea rand, in aceasta modificare vom propune o procedura de urgenta de 48 de ore prin care candidatul care este prins cumparand, dand cadouri in schimbul votului sa-si piarda imediat drepturile electorale si practic sa nu mai poata fi ales in functia pentru care candideaza.

A treia modificare priveste intreaga perioada electorala, deci de la momentul anuntarii alegerilor, nu doar campanie electorala. Deja stim foarte bine si astazi ati prestat si dumneavoastra in colegiul din sectorul 6 al doamnei Udrea s-au dat 15.000-20.000 de pachete de Paste. In colegiile Robertei Anastase sau in judetele lui Flutur si Falca in fiecare luna cheltuieli de cateva milioane de euro sunt facute pentru cadouri si bunuri cu care se doreste influentarea si cumpararea de voturi.

In al patrulea rand, si va fi extrem de important, prefectul si sefii autoritatilor deconcentrate, cei care astazi, stiti foarte bine, sunt practic principalii agenti electorali ai PDL-ului. In loc sa stea la serviciu, sa-si indeplineasca atributiile lor administrative, ei isi fac sediul timp de o luna in comuna respectiva, ii ameninta pe oameni, ii controleaza, merg tot timpul cu sistemul pe care vad ca-l practica gruparea Boc-Udrea si in interiorul PDL, bani sau dosare. Acesti oameni, prefectul si ceilalti sefi de deconcentrate, trebuie sa primeasca o sanctiune imediata, sa-si piarda functia pe care o detin in momentul in care se implica in campania electorala. Asta pana la momentul la care USL va avea majoritatea necesara si vom pune in practica acea decizie a noastra ca de la secretar de stat in jos, practic toate celelalte functii sa fie functii publice si evident, din punct de vedere legal, implicarea in campanie va fi total interzisa.

Sunt metode legale prin care vom incerca sa asiguram, pe cat posibil, un cadru democratic si corect al urmatoarelor alegeri. Repet, nu candidam contra unui partid, ci candidam impotriva unui partid-stat, a unui sistem mafiot, care cu fiecare alegere partiala isi perfectioneaza sistemul de cumparat si de fraudat voturi.

A doua decizie pe care vreau sa v-o comunic, vom propune impreuna, din partea Uniunii Social Liberale, pentru functia de Avocat al Poporului pe domnul Valer Dorneanu, o persoana recomandata atat de pregatirea profesionala pe care o are, de functiile pe care le-a ocupat - de altfel, acum este adjunct al Avocatului Poporului, dar recomandata si de faptul ca asa cum va amintiti, sper sa nu uitam, domnul Dorneanu este omul care a fost votat de catre Camera Deputatilor pentru o functie de judecator la Curtea Constitutionala, dupa care, intr-unul din abuzurile care dupa aceea au devenit regula la Camera Deputatilor, si-a pierdut functia printr-o reluare a unui vot, un vot care a tinut pana la ora unu, doua noaptea, un vot fraudat evident si abuziv iar cred ca un tip de reparatie morala pentru oamenii corecti si oamenii bine pregatiti care au suferit de pe urma abuzurilor comise de PDL in ultima perioada ar fi un gest normal si un gest pe care foarte multi din cei care au suferit in aceasta perioada il asteapta.

Acestea erau cele doua decizii suplimentare. Daca aveti dumneavoastra intrebari, suntem gata sa va raspundem.

Intrebare mass-media

 

Jurnalist: Ati facut azi un comentariu privind colaborarea dvs cu PDL daca s-ar schimba conducerea. Ar fi mai bine pentru USL, din punct de vedere al colaborarii parlamentare, daca PDL va fi condus de Vasile Blaga?

Victor Ponta: Nu. Daca ati fi auzit comentariul meu, ati fi inteles, dar reiau pentru ca vreau sa se stie foarte clar. Sunt in totala consonanta si concordanta cu opinia domnului Antonescu si anume intre USL si Partidul Democrat Liberal, fie ca va fi condus de Vasile Blaga sau de Elena Udrea, nu poate exista o colaborare politica. Dar eu fac, si o fac in calitatea mea juridica si de om al legii, fac o diferenta fundamentala intre oamenii pe care-i vad in tabara domnului Blaga si oamenii sau sistemul de fapt mafiot strans in jurul Elenei Udrea si al lui Emil Boc si am spus un lucru pe care il asum ca un PDL condus de Vasile Blaga il vad in parlament pe bancile opozitiei fata de USL. In niciun caz in colaborare politica cu USL-ul, pe bancile opozitiei pentru ca, evident, va exista o opozitie si nu stiu daca trebuie sa fie doar a domnului Diaconescu sau... In timp ce grupul din jurul doamnei Udrea, al domnului Boc, al domnului Blejnar, al domnului Flutur, al domnului Falca, al doamnei Anastase, deja ii stiti deja pe toti acesti indivizi, care constituie un grup infractional, de coruptie, de crima organizata si de, practic, de deturnare a banului public in interes personal, pe acestia ii vad pe bancile tribunalului si ii vad raspunzand in fata legii pentru abuzurile si faptele grave de coruptie pe care le-au comis in aceasta perioada. Diferenta este juridica deja, si nu politica si vreau sa fie foarte clar acest lucru.

0 comentarii2814 vizualizări02 mai 2011




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0