Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Nu toata lumea se pricepe la Romania.

Se spune de multe ori, cu un oarecare umor, ca in Romania toata lumea se pricepe la politica si la fotbal. Mai nou, as adauga, chiar si la justitie... Fiind de profesie inginer IT, eu am evitat sa emit pareri transante asupra unui subiect despre care, in opinia mea, pentru a discuta pertinent ai nevoie de o anumita pregatire in domeniu. Am facut insa un lucru pe care cred ca orice persoana interesata cu adevarat de modificarile legislative din domeniul justitiei trebuie sa il faca: le-am citit. Pe toate si cu atentie. Cred ca e un lucru ce tine de decenta si de onestitate.

Nu acelasi lucru se poate spune despre colegul meu Peter Simon, europarlamentar german caruia cineva i-a pescuit recent o declaratie despre tara noastra. Asa cum spune singur, din ce citeste domnia sa despre Romania, unele lucruri i se par ciudate... M-a izbit aceasta exprimare pentru ca ea denota, inainte de orice, o necunoastere clara a subiectului despre care vorbeste cu atata convingere...

Facand acest lucru, domnul Peter Simon se adauga unei liste, din fericire nu foarte lunga, de politicieni occidentali care isi dau si ei cu parerea referitor la Romania, fara a sti, de fapt, despre ce vorbesc. Cine a citit cartea lui Pacepa, Orizonturi rosii, recunoaste un modus operandi specific, din ce scrie in carte, Securitatii romanesti intr-o anumita perioada. Sa imi fie iertat dar, in ciuda faptului ca o parte a presei romanesti a preluat si promovat cu sarg declaratia lui Peter Simon - ca si cum ea ar fi fost asteptata (a se citi pregatita), nu avem cum sa luam in serios niste vorbe care nu spun nimic si care sunt rostite de cineva care nu stie despre ce vorbeste decat la un nivel superficial. Poate nici atat.

Vreau ca prietenii nostri, de preferabil adevarati, sa ne spuna daca si cand gresim, dar le cer in acelasi timp, pentru ca ei sa nu se faca de rusine, ca atunci cand ne critica sa o faca in cunostinta de cauza!

Eu sunt un mare admirator al Germaniei, vorbesc limba germana, urmaresc de ani de zile, si in fiecare zi, evolutia politica din acea tara, dar aceste lucruri nu ma fac expert in domeniu. Desigur, pot sa am pareri despre ce se intampla acolo, si am, dar nu imi pot permite sa le dau lectii sau sa emit judecati definitive.

Si un ultim gand. Uniunea Europeana nu ne este sef, stapan, sau profesor. Noi, la fel ca Germania sau ca orice alt Stat Membru, suntem Uniunea Europeana! Daca politicienii romani din Opozitie nu vor reusi sa inteleaga acest lucru, daca se vor uita mereu de jos in sus la partenerii nostri, vor tine Romania la statutul de tara periferica, secundara, lipsita de solutii pentru ea insasi. In opinia mea, aceasta gudurare permanenta in asteptarea unor pomeni declarative din Vest, nu este altceva decat rezultatul propriei lor incompetente, a lipsei de idei si, in esenta, a superficialitatii si a nepriceperii lor atunci cand vine vorba despre Romania.

 

Emilian Pavel

Deputat in Parlamentul European, S&D.

 

 

0 comentarii3073 vizualizări23 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0