Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 11 Decembrie 2024 - 14587
"Retea nationala de repere ale civilizatiei spatiului romanesc".

Va propun ca in An Centenar sa lansam impreuna proiectul "Retea nationala de repere ale civilizatiei spatiului romanesc", bazandu-ne pe toate descoperirile si dovezile despre noi insine, ca traitori pe acest teritoriu.

Dupa parerea mea, oricine a vietuit vreodata pe aceste meleaguri este stramosul nostru si a adaugat ceva la ceea ce am putea numi astazi civilizatia spatiului romanesc.

Este foarte clar ca emanciparea politico-sociala a Romaniei a folosit tot un concept cultural identitar, bazat pe istorie, pe memorie colectiva, singura care poate crea identitate nationala, concept sintetizat de Scoala Ardeleana in sec. XVIII in ceea ce numim si azi latinitatea noastra.

Parerile despre originile si identitatea noastra gliseaza intre dispret de sine si mandrie exagerata, lasand un spatiu mult prea mare populismelor care astazi coaguleaza energii toxice in toata Europa.

Iata de ce cred ca un astfel de concept trebuie sa decurga din studii stiintifice si argumente istorice si sa patrunda incet, incet, in constiinta publica prin toate mijloacele, sa dea identitate si constiinta de sine natiunii noastre. Exact in An Centenar.

 

Al dumneavoastra,
Mircea Diaconu

 

 

Propunere de proiect, in Anul Centenarului Retea nationala de repere ale civilizatiei spatiului romanesc.

 Organizare

Retea nationala de repere ale civilizatiei spatiului romanesc, instituita printr-un act normativ, aflata sub controlul Parlamentului / Guvernului, cu finantare directa de la bugetul de stat pe baza unui plan anual de activitati, cu obligativitatea verificarii financiare periodice.

 

Obiective

Obiectivul general este constituirea unei retele nationale de centre culturale si de cercetare, care sa studieze, expuna, dezbata si promoveze reperele civilizatiei din spatiul romanesc, chiar si in afara teritoriului statului roman actual, oriunde se poate vorbi despre civilizatie romaneasca.

Finalitatea trebuie sa insemne o «Renastere culturala», rezultata in urma unui discurs istoric si identitar obiectiv, documentat, lipsit de complexe sau constrangeri politice, un veritabil motor de dezvoltare a Romaniei.

 

Obiective specifice

Aprofundarea studiului civilizatiei spatiului romanesc, ca un tot unitar, incluzand activitatea stiintifica a principalelor centre universitare si de cercetare de pe teritoriul Romaniei;

Organizarea de expozitii permanente, temporare si itinerante pe diferite teme care scot in evidenta momentele principale si specificul cultural al civilizatiei spatiului romanesc;

Crearea unui mediu propice pentru dezbateri publice, conferinte nationale si internationale si pentru evenimente culturale;

Sprijinirea cercetarii si inovarii atat prin utilizarea noilor tehnologii, cat si prin conectarea mediului universitar / profesional din tara noastra la cel european si international;

Apropierea de marele public printr-o strategie coerenta de mediere culturala si de activitati destinate tuturor tipurilor de vizitatori, cu accent pe activitati educative orientate catre elevi si studenti.

Colaborarea cu Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Ministerul Cercetarii si Inovarii, pentru ca in final rezultatele sa intre in constiinta publica si sa fie parte din bagajul de cultura generala al oricarui cetatean al tarii noastre.

 

Implementare

Locatii semnificative: Pentru a avea impactul scontat, fiecare centru cultural din retea trebuie amplasat intr-un sit cultural cu semnificatie nationala si relevant pentru spatiul geografic de care apartine.

Siturile in sine pot fi de factura diferita si pot derula programe de activitati complexe, astfel incat sa fie in concordanta cu specificul sitului, al zonei si cu temele principale pe care este construit discursul stiintific. Toate siturile trebuiesc amenajate / reamenajate conform standardelor contemporane din domeniu si conectate intre ele.

Exemplu de locatie: Cazinoul din Constanta - Centru cultural pentru Dobrogea si Marea Neagra.

 

Excelenta stiintifica: Demersul dorit presupune o colaborare permanenta cu mediul academic romanesc si international, concretizat printr-un parteneriat cu Academia Romana si completat cu colaborari punctuale cu diferite centre universitare si de cercetare. Implicarea mediului academic este cruciala pentru reusita proiectului, pentru ca doar astfel pot fi garantate calitatea demersului stiintific si includerea noilor informatii rezultate din descoperiri arheologice si din experimente folosind noile tehnologii (arheologie aeriana, studiul ADN).

Implicarea publicului: Atragerea si participarea publicului este al treilea pilon fundamental al acestui proiect, deoarece fara o relatie activa cu cetatenii nu se poate vorbi despre o schimbare majora. Intreaga organizare a centrului cultural si strategia de comunicare elaborata trebuie sa incite un flux de vizitatori cat mai mare, sa ii implice in mod direct in demersul cultural (prin metode moderne de comunicare si interactiune) si sa ii coopteze la marile dezbateri si descoperiri stiintifice prezentate. Centrul cultural nu trebuie sa se pozitioneze ca un reper fixat in timp, ci ca un spatiu viu de cunoastere si de participare.

 

Perspective pe termen lung

Desi in faza initiala ar fi nevoie de o investitie considerabila in amenajarea retelei culturale (cu posibilitatea de finantare din fondurile structurale sau din alte surse, ca de exemplu EEA Grants sau Banca Europeana de Investitii), in foarte scurt timp aceasta trebuie sa devina sustenabila prin propria activitate si prin servicii conexe. Pe termen mediu spre lung, aceste centre culturale pot deveni motoare de dezvoltare regionala, pot atrage noi finantari europene si internationale si pot impulsiona dezvoltarea domeniilor conexe (programe educative, de formare profesionala, turism cultural, aplicatii IT)

Reteaua culturala nationala trebuie sa se afilieze la alte retele culturale europene sau internationale, cu care sa dezvolte programe comune de activitati si sa atraga finantari din alte surse decat cele disponibile pentru proiectele cu acoperire nationala.

La nivel simbolic, demararea unui astfel de proiect cultural national in Anul Centenarului Statului Roman ar marca o noua etapa in consolidarea spiritului national si identitar, de care avem atata nevoie.

 

In cazul fericit in care vreti sa fiti alaturi de noi in tot acest demers, va asteptam pe 9 iunie, ora 17:00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, unde vom lansa impreuna acest proiect.

Pana atunci va rog sa ne contactati prin toate mijloacele pentru explicatii si intrebari.


mircea.diaconu@europarl.europa.eu

contact@mirceadiaconu.ro

0 comentarii14 vizualizări25 aprilie 2018




rss 2.0
rss 2.0