Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 26 Septembrie 2022 - 14587
2 iunie, Ziua adoptiei.

Ziua copilului ar trebui sarbatorita, in fiecare zi, de catre toti copiii, prin: acces la educatie, o nutritie adecvata, zambete, joaca. Din pacate insa, in Romania, in anul 2018: 1 din 3 familii din mediul rural se afla in pragul saraciei si 1 din 11 copii se culca flamand noaptea, conform raportului "Bunastarea copilului din mediul rural" lansat, miercuri 30 mai 2018, de catre Fundatia World Vision Romania. 3% dintre copiii Romaniei nu au niciodata destula mancare, iar 1 din 2 copii din Romania nu este pe deplin fericit.

Raport de Bunastare a copilului lansat arata ca, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de baza ale copilului, performantele scolare si costurile ridicate sunt principalele motive pentru care un copil abandoneaza scoala iar munca in gospodarie continua sa fie o obisnuinta pentru multi dintre copii.

Rezultatele Raportului Bunastarea copilului din mediul rural au arata ca in anul 2018:

• 1 din 11 copii se culca flamand noaptea; 6% au doar uneori suficienta mancare sa manance, iar 3% nu au niciodata destula mancare;
• 2 din 3 familii au fost nevoite sa cumpere in ultimul an alimente ieftine (71%) sau in cantitati mai mici (61%);
• 1 din 3 copii nu este bucuros sa mearga la scoala;
• 1 din 5 copii este obosit la scoala pentru ca munceste in gospodarie;
• 1 din 8 copii mananca cel putin o paine pe zi; 1 din 10 copii primeste mancare gatita o data pe zi;
• 1 din 2 copii nu se spala pe dinti in fiecare dimineata si seara, 3% nu se spala niciodata;
• 1 din 3 copii sub cinci ani nu a efectuat vaccinurile conform schemei de vaccinare;
• 1 din 5 familii nu poate ajunge la consultatii la medicul familie pentru copilul lor. 
• 1 din 2 copii din Romania nu este pe deplin fericit; doar jumatate dintre copii au inregistrat scor maxim la indicele fericirii.

Saracia este cauza principalelor vulnerabilitati din randul copiilor si afecteaza viata unui copil de la calitatea si cantitatea hranei, la felul in care se poate simti discriminat la scoala sau chiar in familie si pana la starea generala de bine.

O treime dintre gospodariile din mediul rural sunt beneficiare de o forma de sprijin social (venit minim garantat si/sau alocatie complementara), acestea aflandu-se sub pragul de saracie. Doar 1 din 5 tineri considera ca are o viata buna, aceasta insemnand atat de latura materiala (imbracaminte, incaltaminte, automobil, electronice, telefoane mobile si tablete, locuinta), cat si cat si latura non materiala (familie, sanatate, respect, intelegere).

 Va propun sa "adoptam" un copil in luna iunie, un copil din jurul nostru, un copil care are nevoie de atentie de iubire si de o vorba buna. Sa zambim mai mult pentru a trezi copilul din noi pentru a putea mai departe sa vorbim aceeasi limba copiilor din viata noastra!

 

Deputat USR de Bistrita-Nasaud,

Prof. Cristina IURISNITI.

 

0 comentarii2534 vizualizări04 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0