Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Ucraina este al doilea URSS, mai prost!

Aflam, fara surprindere, dar cu maxima indignare, ca agenti ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au descins luni, 11 iunie, la Centrul de Cultura Eudoxiu Hurmuzachi din Cernauti, confiscand materiale si retinandu-l pe presedintele acestuia, Vasile Tarateanu, caruia i s-a deschis un dosar penal, in baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Acuzatia a fost ca materialele respective, harti ale Romaniei Mari din 1918, ar constitui "apeluri pentru a incalca integritatea teritoriala" a Ucrainei.

Centrul Cultural Roman Eudoxiu Hurmuzachi din Cernauti se afla in subordinea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni, deci a Guvernului Romaniei, si a fost deschis ca urmare a unor acorduri oficiale intre Romania si Ucraina. Prin urmare, prin aceasta actiune, serviciile secrete ucrainene intra intr-un spatiu in care functioneaza o institutie a Guvernului Romaniei, iar Ucraina acuza Romania de incitare la incalcarea integritatii ei teritoriale.

Putem crede, oare, asa ceva? Cine are interesul sa strice relatiile Ucrainei cu Uniunea Europeana? Fata de aceasta situatie, extrem de grava, ar trebui sa reactioneze atat Romania, cat si Uniunea Europeana!

Guvernul Romaniei, prin MRP, a anuntat doar ca "urmareste situatia si va oferi tot sprijinul posibil, in conformitate cu respectarea cadrului legal intern si international",

Este mult prea putin! Dupa 1991, Romania a tratat Ucraina cu simpatie, deschidere si bunavointa. Din pacate, niciunul dintre guvernele succedate la Kiev pana acum nu au dovedit intelegerea notiunilor europene de democratie, drepturi ale omului si protectie a minoritatilor!

Solicit, de aceea, Guvernului Romaniei un protest energic la adresa autoritatilor de la Kiev si adoptarea unor sanctiuni impotriva Ucrainei, daca situatia de la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi nu se rezolva in cel mai scurt timp si Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu prezinta oficial scuze personalului Centrului.

Conform tuturor observatorilor independenti, situatia minoritatilor etnice din Ucraina este mult mai rea decat in perioada sovietica. Nu numai romanii, ci si maghiarii, polonezii si cetatenii altor etnii sunt supusi sistematic unei discriminari de facto. Toate acestea se intampla in timp ce diversi oficiali ucraineni se perinda servili pe la institutiile din Bruxelles si din alte capitale europene cersind bani si avantaje economice. De fapt, Ucraina santajeaza Uniunea Europeana, promitand reforme care nu se fac si primind bani care se topesc in conturile unei oligarhii corupte.

Din nefericire, Ucraina nu poate fi considerata un stat democratic. Clasa politica a esuat, coruptia a atins cote ametitoare, iar ceea ce se intampla in culisele puterii de la Kiev ne trimite cu gandul la nomenclatura din epoca lui Stalin.

Din calitatea de deputat european, voi initia o solicitare de inghetare a fondurilor si ajutoarelor destinate Ucrainei pana cand autoritatile de la Kiev nu vor demonstra practic ca au inteles valorile si normele europene.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

 

 

 

0 comentarii2933 vizualizări13 iunie 2018




rss 2.0
rss 2.0