Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Dreptul international este fragil, dar e singura varianta in fata dreptului fortei.

Romania a avut dintotdeauna o pozitie - geografica si, implicit, geopolitica - delicata, aflata la intersectia unor vectori de putere continentali sau mondiali. Noi, romanii, nu am avut sansa de a sta deoparte, feriti de vitregiile invaziilor sau razboaielor. Compensatia este ca am invatat sa privim orice chestiune din mai multe puncte de vedere. Am inteles ca nimeni nu este depozitarul unic al adevarului si ca dialogul si negocierile sunt, intotdeauna, preferabile conflictului.

Romania are o vocatie diplomatica pe care au dovedit-o si Mihail Kogalniceanu, si Ionel Bratianu, si Nicolae Titulescu, si Corneliu Manescu, si multi altii, diplomati mai putin cunoscuti, din pacate, dar care au adus tarii si lumii mai multa pace si incredere in ordinea internationala.

Din nefericire, anii din urma ai comunismului si deceniile de dupa au insemnat si o restrangere a ambitiilor diplomatice ale tarii noastre. Acum, insa, este momentul sa reluam vocatia diplomatica a Romaniei. Posibilitatea de a ocupa un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU poate fi un bun inceput!

Organizatia Natiunilor Unite a fost o creatie a puterilor invingatoare in Al Doilea Razboi Mondial. Situatia internationala s-a schimbat mult in ultimii 70 de ani. ONU are nevoie si de reforme, dar mai ales de dinamism si initiativa.

Romania nu are armate cu care sa ameninte lumea. Romania nu dispune de resurse economice sau financiare cu care sa cumpere sau sa investeasca. Romania nu are multimi fanatizate sau indoctrinate.

Dar Romania are intelegerea si vointa necesare pentru a pregati tratative si negocieri. Romania are o traditie pe care trebuie sa o continue!

Adresez, de aceea, o chemare catre toate institutiile romanesti care au experienta si competente in relatiile internationale de a-si coordona eforturile in vederea realizarii unei strategii de diplomatie internationala a Romaniei. Cred ca Presedintele si Guvernul Romaniei, ca factori executivi, trebuie sa initieze acest proces.

Romania poate si trebuie sa-si asume acest rol pe scena internationala!

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

 

 

0 comentarii2534 vizualizări21 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0