Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Programul economic al Uniunii Social Liberale este intr-un stadiu avansat.

Vicepresedintele Partidului National Liberal (PNL) Varujan Vosganian a declarat, marti, la finalul reuniunii Biroului Politic Central, ca Programul economic al Uniunii Social Liberale este intr-un stadiu avansat, mentionand ca obiectivul acestuia este depasirea pana in 2014 a potentialului economic al Romaniei din 2008.

Varujan Vosganian a explicat ca subiectul principal al BPC a fost prezentarea stadiului in care se afla negocierea anumitor capitole ale Platformei strategice a Uniunii Social Liberale.

 "Am avut din partea domnului Daniel Chitoiu, pe chestiuni ce tin de politica fiscal-bugetara, si Andrei Marga, pe chestiuni de educatie, cate o prezentare si acestea au fost urmate de discutii. Un subiect de dezbatere a fost cel legat de chestiunile care urmeaza sa fie transate prin decizie de natura politica", a afirmat Vosganian.

Vicepresedintele PNL a mentionat ca, "in stadiul in care se afla in acest moment platforma privind programul economic, sunt foarte putine puncte care mai raman in discutie", explicand ca acestea nu sunt cauzate de existenta unor divergente, ci de o serie de evaluari care trebuie facute din perspectiva econometrica.

"Programul economic se bazeaza pe ideea ca e nevoie de o reducere de fiscalitate si de utilizarea parghiilor utile ale statului pentru relansarea economiei.  Practic acesta este un program de iesire din criza, avand ca obiectiv, ca pana in cel de-al doilea an al guvernarii, sa depasim potentialul economic din 2008, iar in 2016, la incheierea mandatului, Romania sa fie o tara care sa isi reia marsul pe care il incepuse de intrare in primul esalon economic  al Uniunii Europene".

In ceea ce priveste cota unica, Vosganian a anuntat ca "inca nu a fost luata decizia politica la nivelul coordonarii". "Pot insa sa va spun care este pozitia noastra. Liberalismul, dreapta politica sunt legate in mod traditional de reducerea si simplificarea fiscalitatii. Cota unica a fost o masura pe care noi am socotit-o importanta si care a dus la o alocare a unor venituri suplimentare categoriilor de mijloc, care in acest fel au capatat comportament economic. De aceea, noi socotim ca prioritar in acest moment este sa reducem fiscalitatea si putem discuta cu Partidul Social Democrat o formula in care sa putem desface impozitarea veniturilor pe mai multe nivele, insa conditia noastra este ca niciunul din aceste nivele sa nu depaseasca 16%", a apreciat vicepresedintele PNL.

El a mentionat ca liberalii ar prefera  "o formula in care cota pentru salariile mai mici ar cobori cu cateva procente". "Putem chiar sa mergem pe o formula in care sa coboram de ansamblu impozitarea pe venituri, sa spunem doua transe - de 10% si 15%. Este o formula care nu numai ca nu afecteaza cu nimic, dar consacra gandirea noastra de dreapta privind reducerea fiscalitatii. (...) De asemenea, credem ca trebuie sa ne aplecam mai mult si pe reducerea contributiilor de asigurari sociale si pe regimul fiscal al angajarilor pentru tinerii pana in 25 de ani, o prioritate fiind si persoanele de peste 55 de ani, care raman somere si care, pe evaluarile noastre, ingroasa randurile somajului structural", a adaugat senatorul PNL.

In legatura cu programul pentru educatie, Varujan Vosganian a spus ca in acest moment nu exista in discutie prea multe noutati, explicand ca viziunea PNL si viziunea PSD au fost apropiate in ceea ce priveste dezbaterile parlamentare legate de Pachetul de educatie.

"Noi speram ca in cursul lunii iunie sa dam raspuns la aceasta tema prin prezentarile noastre, anume care este mesajul USL in legatura cu strategia de iesire din criza si care este componenta strategica, alaturi de cea politica si electorala, despre care am vorbit in aceasta primavara", a precizat liderul PNL.

 

 

                                                            Departamentul de comunicare al PNL.

0 comentarii2688 vizualizări18 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0