Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Gripa porcina africana trebuie si poate sa fie oprita!

Evenimentele publice, marcate de violente condamnabile, din ultimele zile, sunt o problema pentru societatea romaneasca. Din pacate, nu singura. Demonstratiile publice pro sau contra unor idei politice sau a unor politicieni starnesc pasiuni, dar ar putea fi usor depasite prin dialog onest, constiinta si responsabilitate. Dar problemele viitorului tarii, care necesita munca, mobilizare, competenta, pot trece neobservate, cu riscuri uriase la securitatea nationala. Epidemia de pesta porcina africana este una dintre acestea.

Miza este uriasa: daca epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, Romania va trebui sa-si sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea creste porci timp de zece ani!

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 677. Acestea se afla in 132 de localitati din opt judete: Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita si Galati.

In calitate de europarlamentar, am luat o pozitie hotarata, cerand tuturor factorilor de raspundere masuri urgente si extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresand, in acest sens, o scrisoare oficiala comisarului pentru agricultura, Phil Hogan. Raspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat asa: exista mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie facut de catre autoritatile romane.

Ministerul Agriculturii, si ANSVSA comunica, insa, insuficient. In aceasta perioada, fiecare jurnal de stiri ar trebui sa cuprinda informatii despre extinderea sau lichidarea focarelor si despre masurile luate. Cetatenii ar trebui sa fie informati si instruiti cu privire la deplasarile in zonele afectate.

Am discutat zilele acestea cu fermieri si procesatori din judetele afectate. Starea de spirit este foarte proasta, la limita revoltei. Oamenii care si-au sacrificat animalele nu au primit decat in foarte mica parte despagubirile promise. Mai mult, se raporteaza situatii in care oamenii sunt obligati sa sacrifice animale in localitati unde nu s-au facut analize si unde nu sunt semne de imbolnavire.

Suntem iarasi in situatia in care cetatenii romani se simt abandonati de autoritati, iar peste orice problema din societatea romaneasca se asterne linistea dupa ce nu mai constituie un subiect de presa. Acest mod de a trata romanii trebuie sa inceteze!

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

 

.

 

Scrisoare primita de la Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, pe data de 14 august 2018:

 "Domnule Rebega,

 Va multumesc pentru scrisorile din data de 3 si 17 iulie 2018in care va exprimati ingrijorarea in legatura cu extinderea Pestei Porcine Africane (ASF) in Romania si cereti asistenta tehnica si financiara pentru fermierii direct afectati de focarele recente.

 Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai de toate, Romania sa ia toate masurile necesare pentru a tine epidemia sub control, cu precadere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislatia privind sanatatea animalelor, in special in Directiva Consiliului 2002/60/EC. In plus, raspunsul Romaniei la situatia epidemiologica in legatura cu Pesta Porcina Africana ar trebui sa fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcina Africana. Masurile implementate de Romania pentru monitorizarea si eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja sustinute financiar de UE inca din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finantarea de urgenta, in baza dispozitiilor Regulamentului 652/2014.

 In timp ce este de o importanta deosebita ca cerintele de monitorizare si biosecuritate sa fie respectate si raspandirea bolii limitata, autoritatile romane trebuie, de asemenea, sa reflecteze la posibilitatile de finantare din cadrul programului pentru dezvoltare rurala pentru a dezvolta masuri sustenabile, de lunga durata pentru imbunatatirea biosecuritatii in exploatatiile de porcine din Romania. In acelasi timp, doresc sa amintesc posibilitatea pe care autoritatile tarii dumneavoastra o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea si eradicarea Pestei Porcine Africane.

Sunt complet familiarizat cu faptul ca restrictiile veterinare au efecte economice asupra crescatorilor de porci din zonele in cauza. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013 care stabileste organizarea comuna a pietelor produselor agricole, ofera posibilitatea de a adopta masuri pentru sustinerea pietei care sunt de natura exceptionala si temporara. Acest tip de masura de sustinere a pietei poate fi acordat doar pentru o perioada scurta de timp pentru a completa masuri veterinare tintite. Aceste masuri nu sunt, sub nici o forma, menite sa ofere ajutor financiar continuu in zonele restrictionate. In ultimul rand, dati-mi voie sa va atrag atentia asupra pericolului legat de stimularea economica a cresterii de porcine in zone in care riscurile de Pesta Porcina Africana devin endemice.

 In incheiere, in scrisoarea dumneavoastra din data de 17 iulie mentionati ca  va asteptati ca fermierii romani afectati de Pesta Porcina Africana sa poata folosi rezerva de criza. Doresc sa va amintesc ca aceasta rezerva este formata din plati directe. Statele Membre decid asupra activarii sale la nivelul Consiliului ca masura de ultim resort, in circumstante specifice, cand anumite masuri de ajutare a pietei care au legatura cu sectorul agricol nu pot fi finantate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica in cazul de fata, asa cum este mentionat in scrisorile trimise de dumneavoastra.

 Cu sinceritate,

Phil HOGAN"

 

 

 

0 comentarii2793 vizualizări16 august 2018




rss 2.0
rss 2.0