Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Guvernul sa incurajeze crearea de locuri de munca pentru cei ramasi someri in urma crizei pestei porcine.

Guvernul se confrunta cu o dubla criza in cazul pestei porcine africane si nu pare pregatit sa gestioneze niciunul din aspectele ei. Exista, pe de o parte, responsabilitatea de a opri focarele de infectie si de a asigura despagubirile necesare pentru ca fermierii afectati si-au pierdut mijloacele de trai. Deocamdata, pesta porcina se raspandeste, iar despagubirile trebuie asigurate din bugetul de stat, pentru ca, asa cum comisarul pentru Agricultura a transmis prin scrisoarea pe care mi-a adresat-o, banii europeni erau destinati prevenirii aparitiei si raspandirii pestei porcine, iar in lipsa acestor masuri, care nu au fost adoptate de Executiv, responsabilitatea, asadar si plata despagubirilor, apartine autoritatilor romane.

Dar pesta porcina mai lasa in urma o grava problema a somajului in cazul fermelor mari care se vad nevoite sa isi dea afara angajatii dupa sacrificarea porcilor. Iar aceasta este iarasi o problema pe care Guvernul trebuie sa o rezolve identificand modalitati de a atrage investitorii sau marii angajatori in a prelua forta de munca din zona si a oferi astfel o sansa de revenire familiilor care s-au trezit fara veniturile provenite din salarii. Simpla plata a despagubirilor pentru animale nu rezolva disparitia locurilor de munca din agricultura in zonele afectate de pesta porcina, unde mii de romani erau angajati ai marilor ferme acum puse in situatia de a-si opri activitatea.

Nu am vazut nicio propunere si nicio grija a Guvernului pe aceasta tema, desi e clar ca pesta porcina lasa in urma un dezastru economic si un somaj ridicat. Sunt convins ca Guvernul are tot interesul sa inchida subiectul, eventual sa plateasca despagubirile si apoi sa uite de consecintele economice ale crizei asupra zonelor afectate. Dar responsabilitatea sa nu se opreste aici. Raman, in urma, familii intregi fara venituri si fara mijloace de trai. Guvernul trebuie sa intervina in acele zone si sa incurajeze crearea de locuri de munca pentru cei care au ramas pe drumuri ca urmare a epidemiei. Asteptarea ca media sa uite de subiect, iar oamenii sa ramana abandonati si sa se descurce pe cont propriu, nu ar face cinste niciunui Guvern, indiferent de orientare, daramite unuia care se pretinde social-democrat!

Gestionarea situatiei post-criza este la fel de importanta ca si lupta cu focarele de infectie. Daca Guvernul a ratat prevenirea si gestionarea situatiei create de pesta procina africana, ar trebui sa se implice serios macar in diminuarea efectelor ei economice care ameninta sa afecteze paturi largi ale populatiei in zonele lovite de epidemie.

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni.

0 comentarii2870 vizualizări27 august 2018




rss 2.0
rss 2.0