Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Restaurarea Cazinoului din Constanta sa demareze doar in urma unor studii temeinice.

Europarlamentarul Mircea Diaconu solicita Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), si Primariei Municipiului Constanta, sa nu demareze lucrarile de restaurare a Cazinoului din Constanta fara actualizarea si finalizarea studiilor necesare unei renovari adecvate a cladirii. In consecinta, deputatul propune extinderea acordului privind transferul de responsabilitate pentru lucrarile de proiectare si constructie a Cazinoului pentru a permite detalierea prealabila a lucrarilor si a evita, astfel, inca un esec in ceea ce priveste restaurarea monumentelor istorice din Romania. 

Respectivul acord este valabil pana la inceputul anului 2019, iar informatiile referitoare la starea cladirii si la masurile necesare pentru luarea de decizii credibile pe termen lung nu sunt suficient detaliate, aceasta fiind una dintre concluziile raportului tehnic si financiar redactat si facut public recent de Europa Nostra, principala organizatie de patrimoniu din Europa, si de Institutul Bancii Europene de Investitii.

"Cazinoul nu a mai fost renovat din anii ’80. Fac si eu, la fel ca multi altii, presiuni pe acest subiect, de ani de zile. Am participat, in luna iunie, la vizita de lucru de la Constanta a expertilor de la Europa Nostra si de la Banca de Investitii. As fi cel mai fericit daca lucrarile pentru restaurarea Cazinoului ar incepe maine, dar numai in conditiile in care este recunoscuta natura complexa a restaurarii si modernizarii acestei cladiri. Cum sa nu implici experti Art Nouveau in restaurarea celui mai cunoscut edificiu Art Nouveau din Romania? Cum sa te apuci de restaurare fara sa cunosti scopul si modul de folosinta a cladirii in final?"

Raportul Europa Nostra atrage atentia asupra faptului ca lipsa de informatii face dificila estimarea costurilor lucrarilor si nu ofera nicio garantie in ceea ce priveste restaurarea cu succes a acestui monument istoric. «Din pacate, ne-am obisnuit cu "merge si asa"... Continuand seria restaurarilor de fatada si a mutilarii patrimoniului nostru national, vom ajunge sa traim intr-o tara tot asa, de fatada...», a mentionat eurodeputatul.

La inceputul anului 2018, Cazinoul din Constanta a fost inscris de Europa Nostra si Institutul Bancii Europene de Investitii pe lista celor mai periclitate situri din Europa in 2018 (7 Most Endangered). Restaurarea Cazinoului si transformarea acestuia in centru cultural si motor de dezvoltare pentru Marea Neagra si Dobrogea a fost inclusa de Mircea Diaconu in propriul proiect, lansat tot in acest an la Constanta, acesta prevazand organizarea unei retele nationale de centre culturale si de cercetare, care sa studieze, expuna, dezbata si promoveze repere ale civilizatiei din spatiul romanesc.

 

Biroul eurodeputatului Mircea Diaconu
8 octombrie 2018.

0 comentarii2758 vizualizări08 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0