Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Ionut Simionca, deputat PMP: Ion din Romania, inlocuit la munca de Dorel din Vietnam.

Intr-o declaratie politica sustinuta astazi in Camera Deputatilor, deputatul PMP Ionut Simionca a vorbit despre criza acuta de pe piata fortei de munca din judetul Bistrita-Nasaud, a carei rezolvare pe termen scurt consta in importul de muncitori din Vietnam. "In urma cu cativa ani, un macaragiu stangaci din Vietnam a agatat, din greseala, o linie de inalta tensiune, lasand zece ore fara curent electric o treime din tara. Mi-am amintit aceasta stire zilele trecute, cand reprezentantii Camerei de Comert si Industrie au anuntat, pentru judetul Bistrita-Nasaud, un deficit major de forta de munca, aproximativ 3.000 de posturi neocupate. Si nu este vorba numai de personal super calificat sau cu anumite specializari de nisa, sunt locuri de munca obisnuite, mai ales in industrie si constructii. Mi-am dat seama ca Ion din Bistrita-Nasaud a plecat la munca in Occident, iar in locul lui urmeaza sa il angajam pe Dorel din Vietnam", a declarat parlamentarul PMP.

Conform evaluarilor facute de acesta, firmele care importa forta de munca au de facut cheltuieli substantiale: "Costurile legate de instruirea si aducerea muncitorilor vietnamezi in Romania se ridica la mai multe mii de euro, acestea cuprinzand instruirea lor atat in tara de origine, dar si in Romania, transportul periodic la familie, cazarea si, eventual, hranirea pe timpul contractului de munca. Firmele romanesti trebuie sa se ocupe de partea birocratica romaneasca, cum ar fi vizele de munca, traducerea actelor si calificarilor si, pe langa toate celelalte, trebuie sa asigure macar salariul minim, pe perioada contractului, de obicei, doi ani, cu posibilitatea de prelungire".

Ionut Simionca sustine ca acesti bani, la care se adauga un stimulent al statului, ar putea fi folositi pentru repatrierea romanilor aflati la munca in strainatate, mai precis "pentru a-l convinge pe Ion al nostru sa se intoarca din strainatate si sa munceasca din nou acasa".

 "Calculul e simplu si usor de pus in pactica. Pentru plata angajatilor romani care aleg sa revina in tara, avem deja un salariu minim dat de angajatori, la care se adauga si costurile cazarii, cateva sute de lei pe luna, tot de la antreprenori. Si guvernul ar putea sa contribuie cu inca o parte, cat un ajutor social sau chiar un pic mai mult, ca doar da o subventie cetatenilor nostri care vor munci si vor plati impozite si taxe. Miile de euro folosite pentru calificarea muncitorilor vietnamezi, impreuna cu banii de transport la/din tara de origine, pot fi dati romanilor intorsi acasa ca prima de relocare. Si, uite-asa, vom avea locuri de munca bine platite pentru ai nostri. Putem crea si finanta usor programe de readucere in tara a bistritenilor, a romanilor care au emigrat si care doresc sa revina acasa, la cei dragi", sustine Ionut Simionca. "Copiii vor avea parintii alaturi, antreprenorii nu vor trebui sa discute cu angajatii prin translatori, guvernul va avea incasari suplimentare din venituri si astfel toata lumea castiga", a concluzionat parlamentarul PMP.

 

 

 

0 comentarii2828 vizualizări17 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0