Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
O oportunitate pentru sectorul vitivinicol romanesc.

3 decembrie 2018 a fost termenul limita pana la care europarlamentarii au putut amenda propunerile Comisiei Europene pentru noua Politica Agricola Comuna. Propunerile Comisiei au fost impartite in trei rapoarte, printre care si raportul privind modificarea Regulamentului 1308/2013, document care face referire la Organizarea Comuna a Pietelor si pe care sunt raportor din umbra.

Printre punctele cheie ale raportului se regasesc modificarile propuse in sectorul viticol, de care Romania ar putea sa beneficieze din plin daca ar exista competenta si preocupare la nivelul autoritatilor romane.

Comisia Europeana a constatat ca exista o crestere continua a cererii din partea consumatorilor pentru produse vitivinicole inovatoare, cu o tarie alcoolica dobandita mai mica decat cea minima stabilita pentru produsele vitivinicole. Pe scurt, am putea produce vin dezalcoolizat sau cu o concentratie mica de alcool, dar intai de toate aceasta problema trebuie reglementata la nivel european.

Pentru aceasta, Statele Membre trebuie sa vina cu pozitii si argumente solide. Din pacate, autoritatile si organizatiile de producatori din Romania nu au manifestat interes pana acum. Deocamdata pozitia Romaniei este ca in ceea ce priveste extinderea potentiala a autorizatiilor de plantare pentru vita de vie, includerea noilor varietati si definitiile pentru vinurile fara alcool este inca necesara consultarea sectorului vitivinicol. Romania ar putea prelua initiativa, mai ales pentru ca va detine presedintia Consiliului, intr-un moment de posibil blocaj, dar se pare ca nu are o viziune concreta si clara pe domeniile respective.

In contextul actual, cand, in randul tinerilor creste spectaculos consumul de alcool, cand consumul de alcool mareste numarul de accidente rutiere, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii indica clar ca, de ani de zile, consumul exagerat de alcool este daunator sanatatii si cand toate dietele impun un consum redus de alcool, o reglementare a produselor vitivinicole dezalcoolizate si ale produselor vitivinicole partial dezalcoolizate nu este doar benefica, ci si indicata! Mai mult, exista deja cerere de vinuri fara alcool si, datorita maririi nivelului de constientizare, cererea va continua sa creasca.

Asadar, Romania ar trebui sa preia initiativa in privinta reglementarii, dar si in productia nationala de vin dezalcoolizat. Stim de pe acum ca tarile mari producatoare de vin sunt reticente fata de vinul dezalcoolizat, lucru care ne da un avantaj!

 

Europarlamentar Laurentiu Rebega,

Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni

 

 

 

0 comentarii2877 vizualizări05 decembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0