Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Romanii, cetateni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea unei cetatenii europene.

In 2 februarie, organizatia PES activists Romania a lansat petitia "Romanii, cetateni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea unei cetatenii europene." Cetatenia europeana, consacrata prin Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (art. 20), confera tuturor persoanelor care au nationalitatea unui stat membru o serie de drepturi.

De la teorie la practica si de la norma juridica la realitatea din teren este cale lunga. Cetatenia europeana este un concept juridic care trebuie sa devina realitate pentru a putea fi valorificata de toti cetatenii europeni, si in consecinta de romani.

Ea trebuie sa le protejeze interesele, sa le ofere oportunitati egale de dezvoltare personala si profesionala, sa stimuleze participarea la viata politica a UE si sa dezvolte o identitate europeana. 

Din pacate, absenta unui statut clar face ca cetatenia europeana sa fie si usor de pierdut. De exemplu, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va conduce la pierderea statutului de cetatean european pentru milioane de persoane. 

Odata cu aderarea la UE, cetatenii romani au avut posibilitatea sa calatoreasca, sa munceasca si sa studieze oriunde in spatiul comunitar. Acestia au cunoscut, nu fara eforturi si sacrificii, ce inseamna Uniunea Europeana.

Fara indoiala, Romania a beneficiat enorm de pe urma apartenentei la UE. Exista totusi situatii in care romanii nu au sentimentul ca sunt tratati ca cetateni europeni cu drepturi depline. Aceasta este o realitate care impune nu o critica agresiva, compulsiva si irationala la adresa institutiilor europene, ci o discutie constructiva, deschisa si argumentata, atat la nivel national, cat si european, in vederea consolidarii cetateniei europene si a asigurarii depline a drepturilor pentru toti cetatenii europeni. 

"Statutul garantat in scris, inclusiv printr-o carte de identitate specifica sau includerea sa in cartea de identitate nationala, ar trebui sa garanteze drepturi egale pentru toti. Mai exact libertatea de circulatie specifica spatiului Schengen, drepturi depline la educatie, munca si protectie sociala, posibilitatea de a beneficia de noi drepturi supranationale garantate de legislatia europeana." - Victor Negrescu, initiatorul campaniei, PES activists Romania. 

De aceea, PES activists Romania a demarat campania "Romanii, cetateni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetatenii europene". Uniunea Europeana nu poate functiona si nu poate fi cu adevarat puternica si coeziva daca, dincolo de norma juridica, cetatenii sai nu beneficiaza de un statut care sa garanteze drepturile pentru toti si sa le dea forta in aceasta constructie comuna.

Este momentul ca liderii Uniunii Europene, precum si reprezentantii tuturor statelor membre sa constientizeze nevoia de a readuce cetatenii spre proiectul comun european si sa promoveze un proiect al cetateniei europene care sa anuleze diferentele la nivel european. 

Petitia va fi depusa la Parlamentul European si integrata in demersuri similare demarate in alte state membre pentru crearea cetateniei europene. 

Mai multe detalii aici:

http://www.pes.ro/cetatenieeuropeana/Puteti semna aici: https://petitieonline.ro/petitie/12286150

0 comentarii2842 vizualizări03 februarie 2019




rss 2.0
rss 2.0