Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Cum masuram CULTURA? Romania, exemplu european de bune practici in cercetarea culturala.

Marti, 19 februarie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European a avut loc seminarul cu tema "Cum masuram CULTURA?", organizat de eurodeputatul Mircea Diaconu, cu participarea unor reprezentanti ai Biroului Regional UNESCO din Venetia, ai Eurostat Bruxelles, ai Comisiei Europene si ai grupurilor politice din forul legislativ european. La dezbatere au fost invitati managerul Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala din Romania, conf. univ. dr. Carmen Croitoru, respectiv directorul Institutului National al Patrimoniului, Stefan Balici.

Seminarul s-a axat pe indicatorii culturali si potentialul lor de a imbunatati nu numai politicile in domeniu ci si dezvoltarea economica, coeziunea sociala si implicarea civica a unei comunitati. Care este contributia sectorului cultural la cel economic, unde se afla sistemul educational pe agenda de prioritati a autoritatilor publice, care este participarea sociala si care sunt conditiile de acces la tot ceea ce inseamna cultura? Acestea sunt doar cateva dintre modalitatile prin care masuram cultura.

"Indicatorii culturali pot sa faca lumina intr-o camera plina de umbre, de subiectivisme extreme, pe care o cunosc si eu foarte bine, cea a culturii si a managementului cultural",

a declarat Mircea Diaconu.

Studiul de caz l-a constituit Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, singurul institut national care are ca obiective studierea, cercetarea si furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum si formarea continua a personalului care isi desfasoara activitatea in aceasta sfera.

"M-a impresionat meticulozitatea, rigoarea muncii lor, iar prezentarea desfasurata a domeniului cultural patrimonial in Romania a impresionat pe toata lumea, pe invitatii straini, fiind foarte clar pentru toti ca Romania poate deveni o adevarata putere culturala. Daca majoritatea conferintelor si atelierelor de lucru pe care le-am organizat la Bruxelles au avut drept scop importarea in Romania a bunelor practici din domeniul cultural european, de data aceasta am avut bucuria de a gazdui un seminar in care Romania furnizeaza bune practici",

a adaugat Mircea Diaconu.

Managerul institutului, dr. Carmen Croitoru, a aratat ca aceasta institutie s-a infiintat in anul 2010 pentru a sprijini fundamentarea deciziilor in materie de politici culturale. Pe langa cele peste 70 de studii publicate pana acum pe tematici cum sunt atitudinea tinerilor fata de obiectivele de patrimoniu cultural, asezamintele culturale din Romania si vitalitatea culturala a oraselor, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, impreuna cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale au demarat, in 2018, proiectul UNESCO CDIS - Indicatori Culturali pentru Dezvoltare. CDIS va asigura masurarea, pentru prima data in Romania, a contributiei culturii la procesele de dezvoltare durabila, din perspectiva a sapte sectoare de activitate, respectiv dimensiuni de dezvoltare durabila: economie, educatie, guvernanta, participare sociala, egalitate de gen, comunicare publica si patrimoniu. Romania este al doilea stat membru al Uniunii Europene, dupa Croatia, in care se desfasoara acest amplu proiect de cercetare elaborat de UNESCO.

"In Romania ducem lipsa de strategii pentru dezvoltare bazate pe studii, pe statistici relevante fiecarui domeniu. Nu poti nici sa repari, nici sa dezvolti ceva ce nu cunosti si nu intelegi. Ma bucur sa vad ca, cel putin in domeniul cultural, avem la dispozitie, prin intermediul acestui institut, instrumentele necesare pentru a elabora politici culturale de succes."

 

 

Biroul eurodeputatului Mircea Diaconu

20 februarie 2019

0 comentarii2891 vizualizări20 februarie 2019




rss 2.0
rss 2.0