Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Matei Lacatus ii scrie lui Silvio Berlusconi si ...asteapta raspuns.

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA PRIMULUI MINISTRUAL ITALIEI, DOMNUL SILVIO BERLUSCONI

 Domnule Prim Ministru,

 Ma adresez dumneavoastra in calitate de Vicepresedinte al Uniunii Internationale a Romilor si Presedinte al Asociatiei Social Democrata A Romilor  Ardeleni din Romania in contextul in care romii din Europa au devenit, in ultima vreme tinta unor masuri administrative cu caracter discriminatoriu. Ca sa nu mai vorbim de actiuni rasiste, violente cu caracter colectiv. Asta inclusiv in Italia. Aceasta dupa ce tabere de romi, proveniti din Romania, aflati in tara dumneavoastra au fost tinta unor atacuri de o violenta extrema, soldate cu victime umane, inclusiv din randul copiilor, cum a fost spre exemplu, nefericitul caz de la Livorno, sau alte asemenea cazuri nefericite.

Avand in vedere aceste situatii, dorim sa va intrebam daca autoritatile italiene, inclusiv guvernul pe care-l prezidati, au luat masuri menite a reglementa aceasta situatie si in ce constau aceste masuri.

De asemenea dorim sa stim daca exista o monitorizare a implementarii acelor masuri, daca ele dau rezultatele scontate, daca autoritatile italiene se consulta si coopereaza cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai romilor, cu organizatii ale romilor, atat din Italia cat si din Romania, precum si cu cele situate la nivel international, cum ar fi spre exemplu Uniunea Internationala a Romilor si Forumul European al Romilor si Nomazilor. Vrem sa stim daca va aflati in contact cu autoritatile romane, cu ambasada romana sau cu guvernul roman in aceasta problema.

In contextul procesului elaborarii si implementrii, de catre Uniunea Europeana a unei strategii europene pentru romi, dorim sa aflam care este pozitia si viziunea Italiei fata de aceasta strategie, care va fi contributia sa la aplicarea si implementarea ei.

Va asiguram, domnule Prim Ministru de sprijinul nostru, in rezolvarea favorabila a situatiei romilor aflati in Italia. Pentru aceasta consideram ca este necesara consultarea si colaborarea in aceasta directie. In ceea ce priveste aceasta colaborare, avem toata deschiderea si disponibilitatea, constienti fiind de faptul ca ea este mai mult decat utila, este chiar necesara. Asta in contextul in care, in ultima vreme rasismul si antitiganismul, din pacate, iau amploare in Europa, ceea ce produce in cel mai inalt grad, ingrijorarea romilor, dar si a celor care cred in valorile democratice, pe care se fundamenteaza Uniunea Europeana , precum si statele ce o compun.

In alta ordine de idei stim ca multi dintre conationalii nostrii, aflati in Italia comit acte antisociale, pentru care trebuie sa raspunda in fata legii. Nu dorim, insa ca actualul nostru demers  sa fie interpretat ca  o masura prin care sa fie protejati cei ce comit astfel de fapte. De nenumarate ori am transmis ca ne delimitam de astfel de fapte si de cei ce le comit, deoarece, prin actele lor aduc prejudicii atat etniei, cat si tarii noastre. Ceea ce dorim este asigurarea securitatii celor ce doresc sa-si castige in mod cinstit existenta, precum si derularea, in comun, pe baza unor strategii coerente, a unor actiuni menite a imbunatatii situatia romilor romani aflati in Italia, sau a celor care se reantorc in Romania.  

Asteptam raspuns la demersul nostru.

Cu respectul cuvenit,

 

                    MATEI LACATUS

VICEPRESEDINTE AL UNIUNII INTERNATIONALE A ROMILOR

                   PRESEDINTELE

                   Asociatia Social Democrata A Romilor Ardeleni

 

1 comentariu2807 vizualizări28 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0