Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Sute de mii de romani din Ucraina, victime ale diplomatiei esuate a statului-roman.

Miscarea politica Romania Mare in Europa solicita Presedintiei Romaniei si Ministerului Afacerilor Externe sa explice public motivele pentru care la intrevederea de miercuri a sefului de stat Klaus Iohannis cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, problematica drepturilor romanilor din Ucraina nu a fost abordata ca tema distincta de discutie.

 Administratia Prezidentiala a Romaniei descrie dialogul dintre cei doi oficiali, purtat la Adunarea Generala a ONU, ca fiind unul reusit, pe diverse teme bilaterale. Printre subiecte, mai putin vizibila apare ideea formulata de presedintele Klaus Iohannis de remediere a problemelor cauzate minoritatii romane din Ucraina prin adoptarea de catre Parlamentul de la Kiev a controversatei Legi a Educatiei. Atat de credibili si convingatori sunt "negociatorii" Romaniei, incat partea ucraineana nici nu pomeneste despre acest subiect in comunicatele oficiale care au urmat intrevederii. Asadar, interesele comune celor doua state se opresc unde doreste Ucraina si nu includ salvarea identitatii celor peste 500.000 de romani din tara vecina.

 Miscarea politica Romania Mare in Europa considera ca pe agenda discutiilor oficiale dintre Bucuresti si Kiev ar trebui sa se regaseasca de urgenta inventarierea situatiilor de incalcare de catre Ucraina a Tratatului bilateral din 1997, in partea referitoare la asigurarea drepturilor nationale ale etnicilor romani si analizarea posibilitatii initierii procedurii de revizuire a acestuia, recunoasterea romanilor din Ucraina ca popor bastinas, revenirea la numarul de scoli cu predare in limba romana existente pana in anul 1991 si mentinerea acestora,derulareainlimbaromana a procesului educational destinat romanilor din Ucraina, prin modificarea tuturor actelor normative care au dus la anularea acestor drepturi, unificarea programelor scolare de limba romana cu cele de "limba moldoveneasca" si punerea in aplicare a ordonantei de guvern privind reparatia Casei Memoriale "Aron Pumnul" din Cernauti, ca sediu al Muzeului "Mihai Eminescu".

 Ne indoim ca Presedintia Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe nu sunt la curent cu faptul ca Ucraina duce o politica agresiva, sistematica, de asimilare fortata a romanilor, acestia aflandu-se intr-un stadiu avansat de pierdere a identitatii lor etno-lingvistice. De asemenea, ne exprimam speranta ca macar in al 12-lea ceas sa reprezentati interesele romanilor din Cernauti si Herta, Maramuresul istoric si Sudul Basarabiei, nu sa le tratati cu indiferenta, ignoranta sau superficialitate.

 

0 comentarii2478 vizualizări27 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0