Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Despre diaspora romaneasca.

Zilele acestea grele ne arata noua cata intoleranta si analfabetism functional exista in societatea romaneasca de acasa. Incepe hula, reprosuri la adresa diasporei romanesti care este invinovatita de transmiterea accelerata a virusului COVID-19. Cu adevarat se vede ca zecile de mii de romani adusi cu avioane, mijloace proprii, care sosesc in vami sunt potentiali purtatori de virusi.

Insa pana a pune in carca diasporei aceste acuze, exista o bariera de netrecut, un adevar nespus si necunoscut de cei care nu inteleg cu ce se ocupa diaspora. Diaspora nu canta la acordeoane in pietele europei, cu cutiuta de carton in fata, asteptand maruntis. Diaspora nu joaca la alba-neagra si nu este la produs pe centuri, coordonata de pestii cu portmoneele pline de bani. Ea nu sustrage genti, posete si bani din buzunarele celor aflati in autobuze, gari, trenuri. Este aceea patura foarte valoroasa, plecata de zeci de ani, intr-o tara de imprumut, este bine adaptata, integrata, are dubla cetatenie, serviciu, casa, masa si contribuie din plin la PIB-urile tarilor in care se afla. Voteaza cu drepturi depline, atat in tarile in care se afla, cat si pentru Romania.

Diaspora este plina de succes si trimite constant bani in tara, fiind primul investitor serios al statului roman. Diaspora are pe pereti drapelul Romaniei si rezoneaza cu lacrimi in ochi la fiecare sarbatoare stramoseasca si la 1 Decembrie. 

Fiti siguri ca diaspora nu va mai reveni in veci acasa, ei stiu bine de unde au plecat si revin doar in concedii. 

Avem scursurile noastre, cu adevarat au fost plecati si raii societatii noastre prin lume, dar daca vrem sa nu mai fim huliti si aratati cu degetul, atunci politicul are de indeplinit o treaba simpla: toti cei care sunt penali, in cercetari sau eliberati conditionat, sa le fie interzisa parasirea tarii pe o perioada de 10 ani si reintegrati pe locuri de munca aici in tara.

Am simtit sa iau apararea tuturor familiilor de romani din care provin diasporezii si nu ascund si faptul ca din familia mea scurta o fata si o nepoata, un ginere si 2 cuscrii locuiesc in Germania din anii 90. Ei traiesc bine, au salarii frumoase si sunt loiali statului german. Nepotica mea de 17 ani este acum ingrijorata ca probabil nu ne vom putea vedea la vara si nu poate concepe ca in aceasta vacanta sa nu revada Romania, tara pe care ea o sarbatoreste in fiecare an de 1 Decembrie la scoala cu bombonele si inimioare tricolore puse pe banci, fara sa-i fi spus cineva vreodata ce trebuie sa faca cu aceasta ocazie.

Va iubim si va stimam dragi diasporezi, oriunde va aflati.Balan Marius Horea

Partidul Verde Bistrita-Nasaud

0 comentarii2191 vizualizări29 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0