Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
PMP propune plata online a tuturor taxelor si impozitelor locale catre primarii.

Intr-o adresa inaintata prim-ministrului Ludovic Orban, Partidul Miscarea Populara cere noi masuri pentru digitalizarea serviciilor publice din Romania, in contextul crizei Covid-19: plata online a tuturor taxelor si impozitelor locale, actualizarea paginilor online ale primariilor, simplificarea procedurilor pentru obtinerea semnaturii electronice si decontarea de stat a primei semnaturi electronice. 

"PMP apreciaza ca legislatia adoptata de Guvern privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice este un pas important, dar insuficient in procesul de digitalizare a acestor servicii. Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana la capitolul digitalizarea administratiei publice din cauza cadrului legislativ deficitar, a infrastructurii tehnologice neuniformizate in cadrul institutiilor publice, si din cauza lipsei de preocupare in ceea priveste dezvoltarea competentelor digitale necesare in aparatul administrativ. In demersul inceput de Guvern pentru digitalizarea administratiei, investitiile in crearea infrastructurii tehnologice si a site-urilor web publice, care sunt usor de navigat si contin informatii complete ar trebui sa fie prioritare. Tocmai de aceea, PMP va solicita sa introduceti in programul de digitalizare a administratiei patru propuneri esentiale pentru functionarea acestuia", se spune in scrisoarea semnata de Eugen Tomac, presedintele PMP.

Prima propunere a PMP obliga Unitatile Administrativ Teritoriale sa isi actualizeze, in maximum 30 de zile, paginile de prezentare online pentru ca cetatenii sa poata comunica direct cu Primariile. De asemenea, PMP sustine ca trebuie construite portaluri specifice in cadrul site-urilor in asa fel incat sa poata fi completate acolo cererile specifice sau incarcate formulare. Masura este necesara pentru a pune in aplicare cat mai eficient OUG privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, aprobata de Guvern in 30.03.2020.

Cea de-a doua propunere se refera la extinderea, la nivelul fiecarei Primarii, a proiectul de plati online ale tuturor taxelor si impozitelor prin programul www.ghiseul.ro, gestionat impreuna cu Agentia pentru Digitalizarea Romaniei. Toti cetatenii romani trebuie sa aiba acces la acest instrument prin care sa-si poata achita contributiile catre stat, in relatia cu autoritatile publice locale, prin sistemul bancar online.

PMP propune, de asemenea, simplificarea procedurilor pentru obtinerea semnaturii electronice - chiar prin certificare online. In acest moment, toate firmele care ofera aceasta certificare solicita prezenta fizica a cetatenilor pentru identificarea acestora. Or, in contextul pandemiei de coronavirus, prezenta in numar mare este strict interzisa prin ordonantele militare succesiv emise.

Nu in ultimul rand, PMP sustine ca prima inregistrare a semnaturii electronice de catre fiecare persoana fizica sau juridica ar trebui sa fie decontata de stat. Bugetul nu ar fi puternic afectat, mai ales ca o asemenea masura ar reduce birocratia, ar mari numarul solicitarilor, ar eficientiza aparatul administrativ si ar reduce interactiunile de la ghiseu.

"La nivel guvernamental, trebuie sa aveti in vedere adaptarea continua a cadrului institutional si legislativ pentru sustinerea digitalizarii, cat si centralizarea informatiilor intr-o baza de date comuna tuturor institutiilor publice, respectiv imbunatatirea calitatii datelor prin incorporarea feedback-ului venit de la utilizatori", mai spune liderul PMP in scrisoarea adresata prim-ministrului Ludovic Orban.

0 comentarii2016 vizualizări31 martie 2020
rss 2.0
rss 2.0