Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Incompetenta Guvernului face mai multe victime decat infectia cu noul Coronavirus.

De la declansarea crizei Coronavirus in Romania, guvernul PNL mimeaza ingrijorarea fata de populatie si economie, dar actiunile concrete initiate de catre guvern servesc mai degraba intereselor de partid si unor cercuri economice-financiar-bancare, transformand totul intr-o piesa de un prost gust grotesc.

Guvernul PNL a avut nevoie de doua saptamani de la declararea starii de urgenta in Romania pentru a prezenta o "solutie" la spinoasa problema a creditelor populatiei si ale firmelor afectate de epidemia de Coronavirus. Rezultatul, scremut cu greu de catre guvern, este discriminatoriu, interpretabil si greoi, favorizand creditorii in detrimentul debitorilor, care ar trebui sa fie beneficiarii de facto ai acestei facilitati.

Nici in forma revizuita a ordonantei, publicata in Monitorul Oficial pe 30.03.2020, ministrul Citu nu s-a putut abtine sa nu ciupeasca ceva favoruri pentru sistemul financiar-bancar, caruia ii este dedicat cu trup si suflet. Prevederea care deschidea usa "dobanzii la dobanda" a fost reformulata la presiunea opiniei publice, dar pastreaza un grad ridicat de interpretare si solicitam ministrului Citu sa excluda in mod explicit aceasta portita acordata bancilor prin normele de aplicare.

Printr-o formulare abila in art. 2.5, ministrul Citu exclude in continuare creditele cu restante de la acordarea facilitatii, prin mentiunea ca acestea trebuie platite integral pana la momentul solicitarii suspendarii platii ratelor. Un debitor cu restante se afla deja intr-o situatie delicata, care se agraveaza in contextul crizei Coronavirus. Practic, aceste credite sunt excluse de la acordarea facilitatii.

Discriminarea se repeta in art. 2.6 care stipuleaza ca masura se adreseaza exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate de epidemia de Coronavirus. Prin urmare, ordonanta permite creditorului sa respinga cererea unui debitor care si-a achitat restantele. Aceste prevederi discriminatorii trebuie eliminate in procesul de legiferare din Parlament.

In aceeasi nota partinica, art. 3.4 stabileste ca creditorul este cel care analizeaza si aproba cererea debitorului, fara a mentiona baza pe care se va face aceasta analiza si criteriile de aprobare, respectiv respingere. Fara o precizare stricta si neinterpretabila in normele de aplicare, intreaga ordonanta se va dovedi o farsa tragica. 

Prevederile art. 6.a, prin care se solicita tuturor debitorilor persoane juridice certificatul pentru situatii de urgenta de la autoritatile competente, sunt inutile si birocratice. O activitate suspendata in mod expres prin ordonanta militara nu mai are nevoie de un document care sa certifice starea de urgenta. Iar daca obtinerea acestui certificat se poate face prin declaratia pe proprie raspundere a persoanei juridice, aceasta se poate depune direct la creditor, fara a complica procedura prin implicarea altor autoritati.

Cireasa de pe tort a acestei ordonante o reprezinta amenintarea expresa a debitorilor care indraznesc sa solicite facilitatea de suspendare a ratelor cu executarea silita prin ANAF, inclusiv a accesoriilor in caz ca debitorul nu plateste la timp.

Ordonanta de urgenta care ar fi trebuit sa ajute populatia si firmele sa depaseasca mai usor efectele crizei provocate de Coronavirus se dovedeste mai infectioasa decat insusi virusul COVID-19.

Solicitam ministrului Florin Citu, Guvernului si Parlamentului sa colaboreze pentru adoptarea, in regim de urgenta, a unor masuri simple, transparente si eficiente in sprijinul populatiei si al economiei.

 

Alianta pentru Unirea Romanilor

 aprilie 2020

 

0 comentarii1876 vizualizări02 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0