Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Eurodeputatul Victor Negrescu solicita Comisiei Europene sprijin urgentpentru asigurarea accesului la educatie online.

Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu atrage atentia asupra riscului grav generat de lipsa accesului la educatie pe fondul crizei generate de coronavirus si propune o serie de solutii utile la nivelul Romaniei si al UE, intr-un apel adresat presedintei Comisiei Europene si presedintelui Consiliului European, initiativa sa fiind sustinuta de alti 27 de membri ai Parlamentului European din 13 tari membre apartinand mai multor grupuri politice.

Apelul solicita asigurarea accesului egal la educatia digitala pentru toti elevii si studentii si cere Comisiei Europene si statelor membre o interventie urgenta pentru a preveni cresterea inegalitatii si a excluziunii sociale pe fondul actual generat de criza coronavirus. Scrisoarea semnaleaza faptul ca inchiderea scolilor tinde sa dezavantajeze un numar mare de elevi care provin din medii defavorizate si care nu au acces la tehnologie si nici alte oportunitati pentru a invata, in afara celor oferite de sistemul educational.

"Criza actuala genereaza o problema uriasa pentru sistemele educationale: inegalitatea. In timp ce dezvoltarea instrumentelor si platformelor online a permis multor scoli din Europa sa isi continue procesul educational intr-un ritm aproape normal, un numar foarte mare de elevi si studenti din multe tari sunt lipsiti de astfel de avantaje. In timp ce unii elevi se pot conecta pe platforma online a scolii si pot continua procesul de invatare zilnic, din mediul sigur de acasa, multi altii nu se bucura de luxul unui computer personal sau al unei conexiuni la internet, multe scoli nu au acces la astfel de platforme si multi profesori nu au instrumentele necesare pentru a putea continua cursurile. Cu fiecare saptamana care trece, creste diferenta dintre aceste doua lumi.  Acest decalaj nedrept ar putea influenta decisiv modul cum pornesc in viata multi copii, oportunitatile lor viitoare de a avea o cariera si de a-si indeplini visurile", sustine apelul.

Europarlamentarul Victor Negrescu solicita Comisiei Europene si Consiliului European sa actioneze pentru a preveni adancirea dezechilibrelor sociale evidente astazi in domeniul educatiei, sustinand apelul recent al UNESCO pentru facilitarea accesului la invatamant la distanta si propunand o serie de masuri care sa fie aplicate la nivel european:

  • Crearea unei platforme educationale comune europene, finantata si gestionata de catre Uniunea Europeana si la care sa aiba acces toate scolile si universitatile europene. "Trebuie sa ne asiguram ca niciun elev si niciun student nu este lasat in afara sistemului educational online si ca toata lumea are acces la instrumente educationale de calitate", considera Victor Negrescu, initiatorul scrisorii deschise.
  • Sprijin urgentpentru copiii care provin din medii defavorizate, dar si pentru profesori, in special cei din zonele rurale, in vederea asigurarii accesului la Internet si la resurse tehnologice necesare educatiei digitale. "Acest lucru poate fi realizat prin crearea unui sistem de vouchere finantat de Uniunea Europeana", considera europarlamentarul roman.
  • Sprijin pentru universitatile europene, precum si pentru studentii si profesorii aflati in stagii Erasmus. "Si universitatile europene sunt puternic lovite, prin perturbarea procesului de invatamant, prin intreruperea proiectelor de cercetare, prin stoparea mobilitatilor. Si ele au nevoie de sprijin pentru a-si mentine rolul social", sustine europarlamentarul social-democrat.

Apelul atrage atentia asupra faptului ca actuala criza forteaza limitele sistemului educational din Europa, cerand o actiune comuna din partea statelor membre si a institutiilor europene pentru a identifica si implementa solutii pe termen lung, de natura sa asigure buna functionare a acestui sistem social vital. "In aceste momente dificile, Europa trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a-si proteja viitorul.Gestionarea crizei coronavirusului si a efectelor sale economice nu trebuie sa insemne o suspendare a planificarii pe termen lung. Tocmai in aceste momente, liderii responsabili trebuie sa se gandeasca la generatiile viitoare", arata scrisoarea initiata de social-democratul roman. Apelul poate fi semnat aici https://www.change.org/EducationForAll.

 

 

 

 

 

0 comentarii1890 vizualizări03 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0