In contextul in care astazi ar fi trebuit sa reinceapa scoala dupa vacanta de primavara, organizatia PES activists Romania, cu sprijinul eurodeputatului Victor Negrescu, a lansat proiectul "Clasa virtuala",un canal video disponibil pe o platforma specifica, incluzand resurse educationale pentru copii cu scopul de a-i ajutain contextul crizei coronavirus. Avand in vedere importanta continuarii activitatilor de predare-invatare si a mentinerii contactului elevilor cu scoala, PES activistsRomania a realizatun instrument online ce ofera acces la continut educational special creat de colaboratorii echipei, dar si la continut deja existent, selectat, recomandat si verificat de profesori din reteaua PES activists. In prezent au fost selectate peste 200 de clipuri video cu continut educational.
"Chiar daca nu pot fi prezenti fizic in sala de clasa, este foarte important ca elevii sa ramana conectati cu scoala, cu materia, cu lectiile si, in general, cu procesul de invatare. Toate platformele online, canalele de comunicare profesor-elev pe Internet sau programele educative TV contribuie, fiecare, la continuarea procesului de invatamant in aceasta perioada dificila, de distantare sociala, dar e nevoie de cat mai multe resurse pentru a-i ajuta pe copii sa invete. Din pacate, Ministerul Educatiei nu face suficient in acest sens, iar cele mai multe initiative sunt realizate la nivel local si apartin scolilor sau universitatilor, societatii civile sau autoritatilor locale, si nu in ultimul rand persoanelor interesate sa sprijine educatia.Stim ca multi copii si tineripetrec timp liber pe platformele video, asa ca ne-am gandit ca tot pe o astfel de platforma sa le aducem si continutul educational de care au nevoie.Clasa virtualaeste de fapt un apel la mobilizare pentru continuarea procesului educational si cauta sa vina in sprijinul elevilor si al profesorilor, precum si al parintilor care au nevoie de materiale-suport, contribuind la diversificarea surselor educationale online", a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Educatie a Parlamentului European.
Canalul video "Clasa virtuala" contine resurse educationale pentru toate grupele de elevi, din invatamantul primar, gimnazial si liceal, dar si activitati pentru prescolari, pentru invatamantul special si activitati extra-curriculare. Astfel, elevii au acces lasolutii educationale de limba romana, matematica, biologie, la ateliere de creatie, sau chiar la programe de exercitii fizice.
Proiectul "Clasa virtuala" este unul deschis, profesorii si toti cei interesati fiind invitati sa ajute la dezvoltarea lui prin transmiterea propunerilor saucursurilor proprii catre initiatorii platformei. Nu ne propunem sa inlocuim metodele clasice de predare sau materialele realizate in cadrul institutiilor de invatamant, ci sa sprijinim pe cat putem formele alternative de educatie in contextul de distantare sociala in care ne aflam.
"Clasa virtuala e o platforma realizata prin voluntariat si ne dorim sa o dezvoltam cu suportul tuturor celor care vor sa vina alaturi de noi in sprijinul elevilor, parintilor si profesorilor din Romania. Dar e nevoie de mult mai mult sprijin pentru educatie, de la nivel national si european deopotriva, in special pentru cei care nu au posibilitatea sa acceseze astfel de platforme online. Trag din nou un semnal de alarma -in aceasta perioada, exista multi elevi si profesori care nu au acces la Internet si la mijloacele tehnice necesare pentru a continua cursurile. Acest lucru duce in fiecare zi la cresterea inegalitatilor si afecteaza major accesul la educatie, iar efectele in plan economic si social vor fi semnificative pe termen mediu si lung: abandon scolar, excluziune sociala, somaj, saracie. Am lansat deja un apel pentru"Educatie pentru toti", transmis Comisiei Europene si statelor membre UE si care a primit sustinerea unui numar important de europarlamentari din diferite grupuri politice, fiindca e nevoie de actiune si de resurse europene", a subliniateurodeputatul Victor Negrescu.
0 comentarii | 21 vizualizări | 22 aprilie 2020 |