Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 12 Mai 2021 - 14587
Viata Romanilor - sub imperiul celor trei "Re" ai lui Traian Basescu.

In timp ce Traian Basescu ne "reorganizeaza" dupa ce ne-a tot "reformat" si "restructurat", in Romania se intampla  LUCRURI. "Lucruri" despre care romani, sasi si secui, turci si tatari, rromi si  ceangai, toti cetateni ai acestei tari, majoritari sau minoritari, NU MAI VORBESC!

          Preocupati cu totii de "hipercentralismul democratic" propus de regionalizarea lui Basescu, devenim captivii unei teme false care ne-a deturnat timp de mai multe zile de la o realitate schimonosita de masuri tot mai inepte. Si, in timp ce Traian Basescu face agenda publica, Guvernul Boc  face agenda personala a cetatenilor, indiferent de etnie, cetateni obligati sa se replieze zilnic fata de masuri aberante pentru a subzista.

          PSD nu cade in aceasta capcana!

          PSD vine si spune in continuare ca sanatatea si educatia sunt domenii prioritare, pe care actualul guvern le calca in picioare "cu prioritate".

          Si, in timp ce Traian Basescu ne "reorganizeaza", ne "reformeaza" si ne "restructureaza":

  • 30.000 de sugari sunt infometati - in 2011 au fost alocate doar 3 milioane Lei, fata de 15 milioane Lei in 2010 pentru Programul de preventie a malnutritiei, initiat in 2003. Doar 11.000 din 40.000 de sugari vor mai primi lapte praf gratuit "pe criterii medicale, si nu sociale". Astfel, mii de copii distrofici, din cauza saraciei parintilor, NU vor mai beneficia de lapte praf gratuit.

          Este un "lucru" care se intampla in timp ce romanii sunt mai saraci decat populatiile din Botswana, Gabon sau Guineea Ecuatoriala, cu un P.I.B. per capita de 12.131 dolari, care ne situeaza pe locul 68 in clasamentul bunastarii.

 

  • dupa clasificarea spitalelor, 58% dintre acestea au fost incadrate in categoriile IV si V, prin urmare 220 de spitale vor primi cu 20-30% mai putini bani, prin urmare estimam ca in maximum un an, cel putin jumatate dintre acestea se vor inchide.

 

Pentru a masca incompetenta si lipsa de viziune asupra sistemului Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla reproseaza autoritatilor locale lipsa de implicare privind investitiile in aceste spitale uitand parca cum, la jumatatea anului bugetar 2010, fara prevederi bugetare si cu datorii, le-a pus in bratele Consiliilor Judetene si primariilor, cand a inteles brusc ca acest guvern impotent nu le mai poate sustine.

 

  • epopeea semnarii Contractului - Cadru cu medicii de familie s-a incheiat lamentabil si a fost grevata pe tot parcursul ei de atacuri fara precedent asupra medicilor. Medicii de familie, medicii din toate specialitatile, au fost siderati si consternati de afirmatiile Presedintelui C.N.A.S., care s-a discreditat pe sine, discreditand specialistii din randul carora provine.

 

Urmarea - exodul medicilor continua. Si, daca in 2010, peste 2.700 de medici au ales sa paraseasca tara, in 2011 cifrele vor creste pentru ca deja peste 2.000 de medici au depus cerere pentru certificat de conformitate pentru a putea lucra in U.E. Deficitul de medici este dublat de deficitul de cadre medii care, in unele unitati, se ridica la 30%.

          De aceea Partidul Social Democrat face un apel la RESPECT PENTRU MEDICUL TAU, intelegand ca respectul si increderea fata  de slujitorii sanatatii reprezinta, in acest moment, bunul cel mai de pret al sistemului. Fara o finantare decenta, fara o viziune decenta, vaduvit de mijloace si resurse umane, sistemul public de sanatate supravietuieste prin cei care au inteles ca intre medic si pacient trebuie sa existe un parteneriat de drum lung, si nu dihotomie si dispret.

 

  • deja Presedintele C.N.A.S. pregateste "psihologic" opinia publica pentru finele lunii iunie, cand se preconizeaza ca banii de la casa de asigurari se vor fi terminat. Si, ca si cum nu am mai fi trecut prin asta, vom asista la pelerinajul pensionarilor prin farmacii pentru medicamente gratuite si compensate, la genocidul bolnavilor oncologici, la protestele cadrelor medicale din spitalele de categoria a V-a, care de-abia isi vor mai duce zilele, vor agoniza cateva luni, dupa care se vor inchide.

 

Inchiderea spitalelor va fi insa pe placul clientelei PDL, care, insatiabila asteapta concesionarea, privatizarea sau vreun parteneriat public - privat facut pe picior, si numai in interes privat.

           In concluzie, in Romania lui Basescu, se intampla lucruri grave despre care Presedintele are grija sa nu vorbim.

          Partidul Social Democrat insa va tine in continuare cont de adevarata agenda a cetatenilor si de prioritatile reale ale vietii lor .

 

 

 

Dr. Gratiela Draghici,

Departamentul de Sanatate PSD

 

20 iunie 2011

0 comentarii2093 vizualizări20 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0