Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Rezolutie privind viitorul educatiei europene in contextul pandemiei, adoptata la Bruxelles.

La initiativa europarlamentarului Victor Negrescu, Comisia pentru Educatie si Cultura (CULT) din Parlamentul European a adoptat marti rezolutia "Viitorul educatiei europene in contextul Covid-19". Documentul solicita Comisiei Europene o interventie hotarata, inclusiv sub forma unor alocari financiare mai consistente, pentru a sustine sistemul de educatie, a reduce decalajele dintre regiuni si statele membre, precum si pentru a asigura accesul tuturor elevilor, studentilor si cetatenilor europeni la educatie si formare de calitate.

"Este un document extrem de important, inca un semnal pe care atat eu, personal, cat si Comisia pentru Educatie si Cultura il transmitem pentru a determina Comisia Europeana si statele membre sa sprijine educatia, sa investeasca masiv nu doar in tehnologie si in digitalizare, dar si in resursa umana. Criza coronavirus a amplificat inegalitatile sociale si a blocat accesul la educatie pentru multi copii din zone dezavantajate, in general zone rurale sarace, fara acces la Internet si la dispozitive mobile de conectare si comunicare. In Romania, aproape 1.000.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la Internet, desi scoala a inceput de mai bine de o saptamana. In fata unor astfel de realitati, accesul egal la educatie, dezvoltarea competentelor digitale si investitiile masive in educatie trebuie sa fie prioritati atat pentru autoritatile nationale, cat si pentru Uniunea Europeana", a declarat Victor Negrescu, vicepresedinte al Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European.

Documentul adoptat de Comisia pentru Educatie si Cultura subliniaza faptul ca trecerea brusca, nepregatita la sistemul de invatare online a scos in evidenta lacune si diferente semnificative intre statele membre in conceperea si implementarea politicilor privind educatia digitala. De aceea, europarlamentarii solicita o crestere a cooperarii si coordonarii intre statele membre.

De asemenea, rezolutia atrage atentia asupra deficientelor de competente digitale, atat in cazul elevilor, cat si al profesorilor si reia apelul pentru cresterea investitiilor in educatie, in programe de perfectionare si dezvoltare profesionala, in crearea de sisteme de invatare pe tot parcursul vietii, in echipamente digitale la care sa aiba acces toti cei interesati, in inovatie si cercetare, in proiecte adaptate noului context pandemic care sa asigure mobilitatea cadrelor didactice, a elevilor si studentilor, precum si schimbul de cunostinte, experiente si bune practici.

 

0 comentarii3045 vizualizări24 septembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0