Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 26 Ianuarie 2025 - 14587
PNL se afla la guvernare de un an de zile.

In aceasta perioada, Guvernul PNL a facut fata unor provocari fara precedent. In noiembrie 2019, cand #PNL a preluat guvernarea, Romania se afla intr-o situatie dificila. Cu credibilitatea redusa pe plan extern, din cauza actiunilor PSD, Romania inregistra multiple recorduri negative: deficit bugetar excesiv (4,2% din PIB), deficit comercial istoric, record negativ pentru investitiile publice, nivel record al platilor restante de la bugetul de stat, ritm deosebit de lent al accesarii fondurilor europene, declin al productiei industriale.

 

La mai putin de patru luni de la preluarea mandatului, Guvernul PNL, condus de premierul Ludovic Orban, a trebuit sa raspunda unei crize fara precedent atat la nivel national, cat si la nivel global, generata de pandemia Covid-19. Pe langa cea mai ampla operatiune de dotare a sistemului sanitar din Romania cu materialele si echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei, au fost puse si bazele celui mai vast program national de investitii si relansare economica din ultimii 30 de ani.

 

 Intr-un context atat de complicat, intern si international, Guvernarea PNL s-a confruntat si cu o majoritate parlamentara toxica si deosebit de ostila, condusa de PSD, care a respins sau deturnat majoritatea masurilor luate de Guvern pentru apararea sanatatii romanilor si limitarea efectelor pandemiei, precum si pentru redresarea situatiei economice. Mai mult, majoritatea PSD din Parlament a promovat acte normative profund populiste care au torpilat bugetul si au generat un impact negativ de peste 6% din PIB.

 

Indeplinirea angajamentelor din programul de guvernare

 

 In ciuda contextului politic deosebit de ostil si a crizei sanitare generate de pandemia Covid-19, Guvernul a reusit ca, intr-un termen foarte scurt, sa indeplineasca toate angajamentele pe care si le-a propus si asumat la investitura.

 

 Guvernul PNL a corectat rapid masurile cu impact economic negativ asupra mediului economic intern si asupra puterii de cumparare a populatiei. Am eliminat supra-acciza la carburanti, iar Romania are unul dintre cele mai mici preturi la motorina/benzina din Uniunea Europeana. Guvernul a eliminat supra-impozitarea contractelor part-time , taxele oneroase puse bancilor si companiilor din sectorul energetic sau din telecomunicatii.

 

 Implementarea programului "Recladim Romania" a generat deja efecte pozitive in numai cateva luni:

- in ciuda crizei, numarul de salariati a ramas relativ constant;

- operatorii economici inregistreaza o tendinta de revenire;

- nivelul investitiilor publice din primele 10 luni ale anului 2020 este cel mai ridicat din ultimii 10 ani.

 

 Salariul mediu net a crescut la 3.275 lei in luna august, cu 7,6% mai mare fata de perioada PSD.

 

 Cresterea sumelor atrase din fonduri europene nerambursabile. La sfarsitul anului 2019, s-a evitat dezangajarea a 550 milioane de euro. In anul 2020, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea Romaniei in Uniunea Europeana. In urma negocierilor derulate de presedintele Klaus Iohannis , Romania a obtinut o finantare totala de 80 miliarde euro, prin bugetul multianual 2021-2027 si Fondul de relansare economica Next Generation EU.

 

Guvernul PNL a relansat proiecte de infrastructura, tinute la sertar de PSD. Demararea lucrarilor de construire la autostrada Sibiu-Pitesti, la autostrada de centura a municipiului Bucuresti, deblocarea lucrarilor la drumul expres Craiova-Pitesti, demararea procedurilor pentru Autostrada Unirii.

 

Spre deosebire de PSD, Guvernul PNL chiar a inceput constructia primelor 3 spitale regionale de urgenta: Craiova, Cluj, Iasi. Procedurile au fost finalizate, iar contractele au fost semnate inca din prima parte a anului 2020.

 

Am facut dreptate pentru romani. Am abrogat rapid legea recursului compensatoriu. Prin legea recursului compensatoriu, votata de PSD, au fost eliberati peste 20.000 de detinuti condamnati penal, care au recidivat intr-un procent urias imediat dupa liberarea conditionata.

 

Am asigurat organizarea si desfasurarea corecta a alegerilor prezidentiale din anul 2019, inclusiv votul romanilor din diaspora, si organizarea si desfasurarea corecta si in conditii de siguranta sanitara a alegerilor locale din septembrie 2020.

 

Masuri pentru combaterea pandemiei generate de virusul Sars-Cov2

 

 Dupa guvernarea PSD am gasit STOCURI ZERO! La sfarsitul lui 2019, rezerva Ministerului Sanatatii nu cuprindea medicamente, substante dezinfectante, echipamente de protectie a personalului si alte materiale necesare combaterii unei epidemii.

 

Guvernul PNL a luat masuri pentru a schimba situatia si a intreprins cea mai ampla operatiune de dotare a sistemului sanitar din Romania cu materialele si echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiti pentru medicamente si echipamente sanitare si 9,8 miliarde de lei au fost plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID - 19.

 

La nivelul sectiilor de terapie intensiva exista, in prezent, un numar de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice si 2756 monitoare. La acestea se adauga cinci unitati de Terapie Intensiva mobile, doua spitale modulare si un modul ATI, cu un total suplimentar de 169 de paturi complet functionale.

 

In perioada aprilie-octombrie 2020, cresterea capacitatii de ventilatoare la nivel national a fost de 73%.

 

Guvernul a crescut, in permanenta capacitatea de testare. De la 100 de teste pe zi, s-a ajuns la 40.000. Astfel, la nivel national, au fost realizate un numar de 3.418.245 de teste.

 

Stimularea personalului medical, implicat in combaterea pandemiei: - pentru lunile aprilie si mai 2020, a fost platit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) si 32.610 persoane (mai).

 

Numarul medicilor a crescut cu 2.700 in ultimul an.

 

Pana acum s-au contractat, din fonduri puse la dispozitie de Banca Mondiala:

a) Pentru dotarea sectiilor ATI:

- 400 de ventilatoare

- 400 de paturi

- 600 de monitoare

- 75 de statii centrale

-

Ministerul Fondurilor Europene a lansat, din fonduri UE, un program cu o valoare estimata de 1,3 miliarde de euro:

o Ventilatoare ATI - 612;

o Ventilatoare de transport - 90;

o Ventilatoare CPAP - 195;

o Monitoare ATI - 1.792;

o Paturi ATI - 662;

o RT-PCR - 40;

o Extractoare Automate RT-PCR - 31;

 

Pentru protejarea populatiei din Romania impotriva infectiei cu virusul gripal, Ministerul Sanatatii a realizat demersurile necesare pentru achizitia unui numar de 2.970.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pentru sezonul 2020-2021.

 

https://www.facebook.com/PNL.BN/posts/3430755113656587?__tn__=K-R

 

 

 

 

0 comentarii21 vizualizări08 noiembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0