Catalin Ivan, europarlamentar PSD, considera ca dezastrul din Educatie, confirmat si de rezultatele Bacalaureatului, este unul din efectele directe ale politizarii functiilor din Educatie, sub comanda PDL, care "a facut tot posibilul sa inlocuiasca toate cadrele competente cu oameni aserviti partidului". In acest sens, Ivan ii cere lui Daniel Funeriu sa prezinte public evaluarile ministerului privind performanta inspectorilor scolari si a directorilor de scoala din ultimii doi ani de zile.
Catalin Ivan considera ca actuala putere este exclusiv responsabila de situatia creata, pentru ca a bulversat sistemul prin subfinantare, taierea salariilor cadrelor didactice, prin masurile luate fara evaluarea impactului, dar mai ales prin politizarea excesiva.
"Promovabilitatea scazuta de la Bacalaureat este un efect direct al masurilor luate de PDL in privinta educatiei. In acesti ultimi doi ani, Funeriu si PDL au demarat o adevarata campanie de epurare a cadrelor din sistem, strict pe criterii politice. Oameni priceputi din inspectorate si din conducerea scolilor au fost trimisi acasa si inlocuiti cu oameni de partid. In loc ca inspectorii scolari sa se asigure ca elevii au un nivel de studii corespunzator, ei haituiesc cadrele didactice care nu sunt din PDL. In loc ca directorii de scoli sa faca tot posibilul pentru ca institutia pe care o conduc sa aiba performante, principala lor preocupare a fost sa raspunda comenzilor politice", a aratat Catalin Ivan.
In acest context, europarlamentarul PSD ii cere ministrului Funeriu sa prezinte public cati inspectori scolari si directori de scoala au fost schimbati in ultimii doi ani si, totodata, sa prezinte evaluarile noilor cadre. "Este inacceptabil ca elevii sa fie prezentati ca singurii vinovati pentru rezultatele slabe din acest an si sa nu fie sanctionati cei care poarta adevarata responsabilitate pentru ceea ce se intampla de cativa ani in sistem", a explicat Ivan.
Europarlamentarul PSD Catalin Ivan este membru in Comisia de Cultura si Educatie a Parlamentului European.
5.07.2011 Biroul de presa PSD
Toata lumea este de acord ca agricultura din Romania ar trebui sa fie o ramura prioritara ce ne-ar putea scoate din impas in aceste momente critice, in care criza alimentara si preturile tot mai ridicate ale alimentelor ating cote alarmante.
In ceea ce priveste sistemul national antigrindina, ca intotdeauna, la capitolul teoretic stam foarte bine: avem studii aprofundate si specialisti, avem programe si proiecte complexe, insa cand acestea trebuie puse in practica, ne izbim de scuze, de lipsa fondurilor, de birocratie si uite asa, Romania pierde in fiecare an milioane de euro din cauza intemperiilor.
? Ca si in anii precedenti si in acest an au fost distruse de grindina zeci de mii de hectare de culturi agricole, cum ar fi cele din judetele Buzau, Calarasi, Bacau, Teleorman si Constanta, aceasta situatie putand fi evitata daca sistemele de rachete antigrindina ar fi existat in intreaga tara.
Desi insuficienti sau cu intarziere, bani pentru acest domeniu au fost alocati in fiecare an, dar administrarea lor s-a facut intotdeauna deficitar, una din dovezile cele mai elocvente fiind cele aproximativ 5 milioane de euro investite si aproape sase ani pierduti pentru imbunatatirea lucrarilor la Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi, promisiunea de lansare a rachetelor cu efecte reale facandu-se de acum trei ani, fiind distruse - in continuare - mii de hectare de culturi.
Si chiar daca, ipotetic vorbind, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, ar indrazni sa solicite bani pentru acest domeniu sau sa faca vreo aluzie subtila privind redirectionarea unor sume destinate vreunui parc acvatic, bazin olimpic sau telegondola, catre ministerul pe care il conduce, cu siguranta nu ar fi tratat in mod serios.
Din pacate, factorii decizionali isi amintesc de aceste strategii doar in momentele in care natura dezlantuita aduce agricultorii in pragul disperarii si, atunci, solutia miraculoasa este o hotarare de guvern ca cea din 11 mai 2011 (privind aprobarea obiectivelor etapei a XII-a 2011 a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024), care da impresia, pentru cateva clipe, ca cineva incepe sa trateze cu rigurozitate acest sector.
Este regretabil ca doar atat va ramane din aceasta strategie cu gust de apa de ploaie.
ILIE SARBU - Senator PSD
05.07.2011
0 comentarii | 7 vizualizări | 05 iulie 2011 |