Raport privind starea sistemului de invatamant romanesc si perspective europene privind cresterea accesibilitatii si calitatii in educatie.
Vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European, Victor Negrescu, a atras atentia in prezentarea raportului sau privind educatia asupra faptului ca invatamantul din Romania a ramas in urma ca urmare a modului in care a fost gestionata pandemia de catre autoritati.
"Educatia nu a fost o prioritate pentru cei care guverneaza. Astazi platim slabul management al educatiei in contextul pandemiei, incapacitatea de a digitaliza adecvat procesul educational, blocajele in implementarea proiectelor europene, cel mai mic buget pentru educatie din ultimii ani, lipsa de masuri sanitare si de echipamente medicale pentru scoli si absenta dialogului cu actorii relevanti din domeniu. Educatia din Romania a ramas in urma ca urmare a modului in care a fost gestionat invatamantul in timpul pandemiei. Scaderea nivelului de pregatire va cantari adanc asupra perspectivelor de dezvoltare ale Romaniei. Trag un puternic semnal de alarma ca, fara o gandire strategica si o alocare bugetara adecvata, nu putem sa ne revenim, iar situatia risca sa fie tot mai rea" a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.
In cadrul documentului se face o analiza preliminara asupra situatiei la zi a zonei educationale si se prezinta o serie de idei extrase din consultarile publice realizate de europarlamentarul roman. Raportul prezinta, de asemenea, o lista amanuntita cu proiectele si initiativele europene ce pot constitui repere pentru decidentii din Romania, dar si programe si apeluri de proiecte ratate de Romania.
"Este prioritar sa avem un diagnostic real a ceea ce se intampla in sistemul educational din Romania si sa admitem situatia dramatica pe care o traversam. Abandonul scolar, scaderea calitatii procesului educational, o digitalizare deficitara reprezinta doar simptomele unui grav deficit organizatoric la nivelul sistemului educational si incapacitatea celor care ne-au guvernat in ultimul an in a reactiona rapid la probleme intampinate. Exemplul cel mai clar este strategia pentru digitalizare lansata public, fara sa existe o evaluare reala a resurselor necesare si un posibil calendar de implementare. Copiii nostri nu trebuie sa mai fie o noua generatie de sacrificiu" a adaugat europarlamentarul roman.
In cadrul raportului dat publicitatii, reprezentantul Romaniei in Parlamentul European prezinta un program detaliat privind modul in care pot fi redeschise scolile in conditii de siguranta. Din punct de vedere medical, sustine crearea unui program national de testare pentru educatie, o campanie de informare dedicata privind importanta vaccinarii, dar si alocarea de resurse suplimentare pentru echipamentele medicale necesare. In logica programului educational, eurodeputatul prezinta modul in care se pot recupera cursurile si solicita adaptarea programei scolare si a examenelor nationale la noile conditii.
"Raportul a fost rezultatul unui proces amplu de consultari publice. Profesorii, elevii, studentii, expertii, parintii si comunitatile locale trebuie sa devina co-creatori ai procesului educational. Trebuie sa setam standarde de performanta si de competenta ridicate, sa dezvoltam un sistem de stimulare a actului educational si sa descentralizam decizia pentru a reda scoala celor care sunt principalii preocupati de bunul mers al invatamantului. Primul pas este depolitizarea educatiei. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne racordam la dezbaterile europene in materie si sa intelegem ca trebuie sa modernizam educatia, prin consens, pentru ca viitorul Romaniei sa fie unul mai bun" a conchis vicepresedintele Comisiei pentru Educatie si Cultura din Parlamentul European, Victor Negrescu.
Pentru a consulta raportul facut public: https://cutt.ly/7jAZ5mm
Eurodeputatul roman a invitat pe toti cei interesati sa vina in continuare cu sugestii si propuneri pentru a imbunatati documentul si a sustine masurile cele mai bune pentru educatie.
0 comentarii | 28 vizualizări | 28 ianuarie 2021 |