Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) critica decizia achizitiei avioanelor second-hand din Norvegia si atrage atentia ca Romania nu este lada de gunoi a NATO. "Cumparam niste avioane care au o vechime de peste 40 de ani, aflate la nivelul maxim de zboruri, ca sa investim inca pe atat in modernizare, reparatii si mentenanta. Ce fel de afacere este asta? Am uitat oare vorba romaneasca <>? Puteam cumpara 10 avioane noi, in loc de 32 vechi, si puteam negocia mult mai bine. Zilele trecute, de pilda, armata americana a donat Greciei vehicule militare blindate in valoare de 1 miliard de dolari. Si noi suntem un partener foarte valoros pentru Statele Unite ale Americii", a declarat senatorul Claudiu Tarziu, co-presedinte AUR.
"Nu era de ajuns ca Romania este poarta de intrare pentru gunoaiele Europei si ca o treime din evaziunea fiscala are legatura cu Portul Constanta. Nu am invatat nimic nici din precedentele achizitii de avioane. Guvernantii insista sa incheie afaceri proaste pe spinarea contribuabilului roman. Ceea ce noi cerem este o afacere corecta, care sa implice pe cat posibil compensarea prin mecanismul offset. Vrem sa vedem tehnica militara produsa in Romania, de brate romanesti. Vrem ca 80% din banii investiti sa se intoarca in tara. Vrem sa vedem patriotism si demnitate, nu plecaciuni si achizitii de fiare vechi ale altora", a subliniat deputatul George Simion, co-presedinte AUR.
Romania intentioneaza sa cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 milioane de euro. Potrivit guvernului norvegian, avioanele au peste 40 de ani vechime si se apropie de finalul perioadei de serviciu. AUR va vota in Parlament impotriva aprobarii acestei achiziti.
.
AUR trage un semnal de alarma asupra disfunctionalitatilor existente pe piata de asigurari din Romania
Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) isi manifesta ingrijorarea fata de disfunctionalitatile existente pe piata de asigurari din Romania si, implicit, in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), institutie infiintata sa vegheze permanent la buna functionare a pietei financiare nebancare si sa protejeze consumatorii de produse financiare.
"Sesizarile inregistrate in ultima perioada la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii din Camera Deputatilor cu privire la activitatea ASF, dar si semnalele de alarma trase de presa privind instabilitatea generata in piata de asigurari, ce a culminat cu falimentul societatii City Insurance, ne determina sa exprimam o serie de motive de ingrijorare. Suntem ingrijorati de modul de supraveghere defectuos si de faptul ca decizia de falimentare a societatii City Insurance, adoptata de ASF, nu a avut in vedere, in mod real, interesul celor 3 milioane de asigurati ai societatii City Insurance, deoarece ASF nu a folosit toate instrumentele legale pe care le avea la dispozitie. Mai mult, toti cetatenii romani sunt obligati astazi sa plateasca polite de asigurare RCA la preturi exorbitante, din motive care nu tin de ei", a declarat deputatul George Simion, co-presedinte AUR.
"Vrem sa stim de ce ASF nu a avut o atitudine prudentiala in actul de supraveghere si de ce nu a aplicat Masurile de Interventie Timpurie, asa cum se mentioneaza la art. 26 din Legea nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor. Acest instrument permitea autoritatii sa intervina in orice moment, daca constata ca "un asigurator incalca sau este susceptibil sa incalce in viitorul apropiat" cerintele legale pentru mentinerea autorizatiei de functionare. De asemenea, ne intrebam de ce ASF nu a aplicat prevederile art. 55 ale aceleiasi legi, care are legatura directa cu urmarirea interesului public si a transparentei decizionale, respectiv posibilitatea de numire a unui auditor financiar independent, persoana juridica, care sa efectueze 'o evaluare corecta, prudenta si realista a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale asiguratorului", in vederea identificarii unuia dintre instrumentele de rezolutie. Lipsa deciziei ASF a condus la accentuarea socului falimentului, la risipirea banilor publici - detinuti in prezent, doar partial, de Fondul de Garantare a Asiguratilor - la impovararea creditorilor de asigurari si la dublarea tarifelor de prima RCA in numai cateva luni", a subliniat senatorul Claudiu Tarziu, co-presedinte AUR.
AUR atrage atentia ASF ca, in aceasta situatie tulbure si fara precedent in care se regaseste piata de asigurari din Romania, ridica serioase semne de intrebare atat modul de organizare a acestei institutii, cat si nivelul de pregatire al conducatorilor ei, numiti de Parlamentul Romaniei.
14 decembrie 2021
0 comentarii | 56 vizualizări | 14 decembrie 2021 |