Prioritatea guvernantilor actuali pentru anul 2011 este distrugerea totala a invatamantului romanesc. Legea educatiei nationale, cu nr. 1/2011, publicata in monitorul oficial in data de 10 ianuarie, este inceputul dezastrului din sistemul de educatie romanesc la care asistam in acest an. O lege foarte controversata, adoptata prin asumarea raspunderii, procedura declarata de catre Curtea Constitutionala, de doua ori - in 2009 si 2010, ca fiind neconstitutionala, reglementeaza acum educatia romaneasca.
Alocarea unui procent de doar 3,8% din PIB, in conditiile in care calculele arata ca procentul de 6% este minimum necesar pentru a satisface doar nevoile de baza ale invatamantului, este un gest iresponsabil.
Socul a venit o data cu sesiunea din iunie a Bacalaureatului. Multiple nereguli in organizare, subiecte neclare, camere de luat vederi montate selective au creat o situatie fara precedent. Rezultatele finale au aratat amploarea dezastrului: 1 din 2 elevi promovati, mai precis 44,47%, 80.160 de contestatii depuse (dublu fata de anul 2010), doar 65 de elevi cu nota 10.
Daca examenul de bacalaureat a demonstrat pregatirea slaba a elevilor, examenul de titularizare a confirmat o cauza esentiala a acestui fapt: calitatea precara a pregatirii profesorilor. O treime dintre candidati au luat note sub 5, aprox. 38% au luat note intre 5 si 7, iar 32% au obtinut note peste 7, conditie obligatore pentru repartizarea pe posturi. De la concurs au absentat 23% si s-au retras 19% dintre cei inscrisi, ceea ce ne face sa credem ca situatia este mult mai grava.
Tineretul National Liberal considera ca starea de fapt din sistemul de educatie romanesc este urmarea a trei cauze majore: Saracia, Incompetenta si Aroganta.
Romania se zbate intr-o saracie crunta in care profesorii sunt umiliti cu salarii de mizerie, iar elevii nu isi permit minimul necesar pentru o educatie decenta. Exista in Romania anului 2011 familii care isi trimit copiii la scoala cu randul pentru ca nu au bani decat pentru o pereche de incaltaminte. Multi parinti pleaca in strainatate sa munceasca pentru un trai decent si isi lasa copii, in cel mai fericit caz, cu rude sau, in situatiile disperate, chiar in orfelinate, In alte situatii, parintii raman in tara, dar aleg sa-si trimita copiii la munca, renuntand la scoala inca din clasele primare. Profesorii castiga inimaginabil de putin pentru o tara membra a Uniunii Europene, deja de patru ani. Sistemul de meditatii private este o supapa de siguranta pentru traiul zilnic al profesorilor, dar distorsioneaza grav piata de invatamant.
Incompetenta guvernantilor de a stabili un cadru legal care sa incurajeze interesul pentru educatie si competitivitatea este un exemplu nefast care s-a propagat la toate nivelurile din sistem. Incompetenta celor care realizeaza programele de invatamant, a celor care realizeaza subiectele, a profesorilor care nu reusesc sa treaca examenele de titularizarea.
Peste toate acestea, aroganta face ca sperantele de revenire pe o traiectorie corecta, cel putin in acest mandat, sa fie nule. Cum sa le explicam elevilor valoarea corectitudinii, cand presedinta Camerei Deputatilor triseaza in fata camerelor de luat vederi iar justitia decide neinceperea urmaririi penale? Cum sa le explicam ca ei, conform unor procente, sunt cei mai slabi pregatiti din Europa, de vreme ce invatamantul nu le ofera nicio perspectiva, niciun model, nicio motivatie.
Atata vreme cat elevii Romaniei intra prin usa din spate a scolii, romanii vor intra pe usa din spate a Europei.
Avand in vedere aceste aspect, deosebit de grave, Tineretul National Liberal considera ca trebuie luate masuri urgente de normalizare a situatiei:
- Organizarea in conditii corecte si egale pentru toti elevii a celei de a doua sesiuni de bacalaureat care incepe la finalul lunii august;
- Asezarea invatamantului pe principiul vocational, prin cultivarea valorilor, transmiterea de cunostinte fundamentale si crearea de abilitati profesionale;
- Reorganizarea planurilor de invatamant conform cerintelor societatii actuale si necesitatilor de pe piata muncii;
- Corelarea subiectelor de examen cu programa studiata si elaborarea acestora in mod clar, fara posibilitatea de interpretari alternative;
- Introducerea parteneriatului public-privat in sistemul de educatie, in vederea profesionalizarii si a cresterii gradului de competitivitate;
- Demisia imediata a Ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, pentru ca cele de mai sus sa aiba o sansa de a fi realizate.
TINERETUL NATIONAL LIBERAL
0 comentarii | 2772 vizualizări | 29 iulie 2011 |