Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Mintea cea de pe urma. Scrisoare Victor Ponta catre PER.

 In cursul lunii octombrie a anului trecut am semnalat opiniei publice aberatia proiectata de managerii deseurilor judetului de a transporta toate gunoaiele colectate in ultimii 50 de ani in orasul Beclean, la Bistrita. Am sustinut inca de atunci si sustinem in continuare ca transportul gunoaielor la Bistrita este inacceptabil si ca existau cel putin trei alternative la varianta propusa: depozitul sa fie neutralizat la Beclean, gasirea unei alte locatii in apropierea Becleanului sau transportul acestora direct in noua locatie de la Tarpiu. Sustineam de asemenea ca cineva trebuia sa fi facut si sa ne fi prezentat un bilant complet, economic si de mediu, cel putin pentru aceste posibilitati.

 Desigur nimeni la nivel oficialitatilor nu s-a obosit sa ne raspunda si sa raspunda in mod onest cerintelor indreptatite ale cetatenilor nemultumiti de aceasta situatie. In urma protestelor doar Agentia pentru Protectia Mediului a cuprins in avizul pentru desfasurarea transportului cerinta ca acesta sa se desfasoare in conditiile unor  temperaturi atmosferice sub 0 grade J. Am putut insa sa auzim aceleasi declaratii bombastice privind imuabilitatea si infailibilitatea unui proiect european cu termene de executie fixe si cu un calendar riguros. Nimic nou, nimic diferit, fata de pozitia intransigenta adoptata in fata protestelor cetatenilor nemultumiti de amplasarea statiei de transfer de pe valea Boilor, sau fata de distrugerea unui spatiu verde pentru amplasarea unui absurd depozit de DEEE-uri pe  strada Nicolae Dragan.

Iata ca, in cursul saptamanii trecute, am fost informati ca managerii gunoaielor judetului au aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii revizuiti ai proiectului. Din pacate nu pentru a raspunde cerintelor legitime ale cetatenilor ci pentru a masca prostia si impostura propunerii initiale. Un proiect prost amplasat, prost gandit si depasit din punct de vedere a tehnologiilor folosite. Am retinut insa momentul pentru ca probeaza evidenta ca proiectul initial putea si poate inca sa fie modificat in interesul cetatenilor daca exista vointa in acest sens.

In acest context reiteram in numele cetatenilor Bistritei, atat a celor de pe strazile Budacului si Zavoaie dar si a celor din cartierul Sarata cerinta ca gunoaiele Becleanului sa nu fie aduse la Bistrita. Solicitam totodata autoritatilor ca depozitul de gunoaie menajere al orasului sa fie inchis in cel mai scurt timp. Reamintim ca acesta trebuia inchis inca din 2009 adica cu patru ani inaintea celui de la Beclean.  

Avand in vedere ca depozitul de la Tarpiu trebuie sa fie finalizat in cursul lunii septembrie, consideram ca, in momentul de fata, solutia cea mai facila ar fi cea a transportarii gunoaielor de la Beclean direct la Tarpiu. Asta ca sa fie multumiti din punct de vedere financiar si transportatorii si organizatorii mega-transportului desi transportul gunoaielor, cu consumurile de energie pe care le presupune, este in sine o aberatie.

Speram ca, cel putin in ceasul al 12-lea, managerilor gunoaielor sa le vina mintea romanului cea de pe urma si sa renunte la idea aducerii gunoaielor altora la Bistrita. In actualul razboi al gunoaielor purtat intre judet si oras cetatenii Bistritei nu au decat de pierdut.

Presedinte P.E.R. Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud

Alexandru Marian Toniuc.

 

 

 

Scrisoare Victor Ponta .

Unirea fortelor Partidului Ecologist Roman si Partidului Verde mi-a atras atentia ca un gest de normalitate democratica. Doresc sa va felicit pentru acest succes, care este cu atat mai important cu cat este mare nevoie de reprezentare politica si de unitate in aceasta zona a mesajului verde, ecologist.

 Faptul ca v-ati adaptat la realitatea romaneasca si ati luat decizia de a va reuni in jurul acelorasi idei inseamna sansa de a avea o voce mai rasunatoare decat pana acum. Iar societatea noastra are nevoie de astfel de semnale.

PSD este un partid cu preocupari extinse din punct de vedere social, sustinator al  principiilor solidaritatii, dreptatii sociale si egalitatii de sanse.

 In special in aceste momente dificile, generate de criza economica, in care nivelul de trai si calitatea vietii majoritatii romanilor sunt afectate, PSD are nevoie de cat mai multi parteneri politici puternici, care impartasesc aceleasi obiective si principii. Cu atat mai mult, dorim ca si in zona ecologista sa avem parteneri politici precum sunteti dvs.

 Sunt convins ca avem idei comune si abordari similare pe unele teme. M-am bucurat, de exemplu, afland ca una din conditiile fuziunii dvs este pozitia contrara proiectului minier de la Rosia Montana, asa cum acesta este propus si sustinut in prezent. Personal, sunt un adversar convins al proiectului in viziunea sustinuta de PDL si Traian Basescu, pe care il consider facut doar din interes politic si financiar. Imi doresc parteneri politici de dialog si actiune impotriva acestui demers profund distructiv pentru Romania si in favoarea gasirii unei solutii corecte de dezvoltare durabila pentru acea comunitate.

Ca presedinte al unui partid in continua modernizare, doresc sa tratez cu respect si atentie orice forta politica responsabila, care promoveaza democratia, statul de drept si interesul public, ceea ce va urez cu deosebita incredere.

 Voi continua sa sper in dialogul politic si in colaborarea realizata in interesul public.

 Va urez succes.

 Cu prietenie si incredere, Victor Ponta, presedinte PSD

 


0 comentarii2730 vizualizări02 august 2011
rss 2.0
rss 2.0