Ca presedinte al Senatului imi doresc ca dezbaterile parlamentare pe legi importante sa aiba in spate consultari publice adevarate / Numai astfel marile legi de reforma capata credibilitate si autoritate / Cele doua legi ale Educatiei prevazute in Programul "Romania Educata" au fost prezentate publicului, ca presedinte interimar al camerei decizionale - Senatul - doresc implicarea societatii in dezbatere a asupra lor si folosesc acest prilej pentru un apel in acest sens / Ele sunt in dezbatere publica pana pe 24 august / Recomand analiza atenta pentru ca sunt proiecte revolutionare si mereu cand e asa sunt multi care se vor opune reformelor.
· Reforma sistemului de Educatie, o problema care a trenat de mult timp.
· Azi, cu premier PNL si cu ministru PNL la educatie, lucram la foc automat, pentru a recupera timpii pierduti.
· Baza de plecare pentru constructia in Educatie pentru perioada 2021-2024 este operationalizarea si implementarea proiectului presedintelui Klaus Iohannis - Romania Educata.
· PNL isi onoreaza promisiunile asumate prin programul de guvernare. Educatia este pion principal pentru a avea o societate dezvoltata, pentru ca Romania sa aiba economie performanta.
· Ne-am angajat ca respectam valorile liberale pentru o educatie de calitate: echitate, excelenta, profesionalism, flexibilitate, transparenta, colaborare sunt doar cateva dintre ele.
· Ne-am asumat responsabilitatea pentru a rezolva o serie de probleme grave care persista de ani de zile: abandonul scolar, acces redus si rata mult prea mare de analfabetism functional.
· Principalele elemente de reforma - invatamant preuniversitar:
· Scoala este pentru elev si pentru nevoile sale. De asta curriculum-ul este adaptat si flexibil. Sistemul birocratic, care nu tinea cont de elevi este reformat din temelii.
· In acest sens se introduc si bursele asigurate de ministerul Educatiei si pe care autoritatile publice le pot suplimenta.
· bursa de excelenta olimpica I/internationala - 1.000 lei/luna;
· bursa de excelenta olimpica II/nationala - 700 lei/luna;
· bursa de performanta scolara - 500 lei/luna;
· bursa profesionala - 300 lei/luna;
· bursa sociala - 300 lei/luna.
· Finantarea cheltuielilor pentru educatie, la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar si superior, cu toate componentele sale de asigurare a functionarii, va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.
· Noua lege tine cont de inechitatile din sistem si va fi adaptata nevoilor fiecarei comunitati.
· Cariera didactica devine atractiva dupa 30 de ani in care pozitia profesorului a fost doar slabita.
· Legea prevede o crestere a salariului in educatie (din septembrie 2023 se va aplica) - in momentul de fata este de 6.500 de lei brut la 9.300 de lei brut (adica de la 3.800 lei net la 5.540 lei net).
· Costului standard per elev, care in momentul de fata este 6.386 de lei, va urca la 9.000 de lei.
· Salarizarea profesorului debutant va fi intr-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar incheiat.
· Profesorul va avea un grad mare de autonomie si o flexibilitate mare in ceea ce priveste evolutia in cariera - optiuni de specializare si re-specializare.
· Colegiile Nationale vor putea functiona in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, ca unitati pilot de excelenta in care se vor putea desfasura activitati suplimentare de invatare cu elevii capabili de excelenta.
· Functionarea invatamantului dual. Astfel, autoritatile administratiei publice locale vor putea decide infiintarea consortiilor scolare. Elevul va avea si optiunea ca dupa 3 ani de invatamant profesional sa poata face un an de liceu si ulterior sa isi echivaleze situatia.
· Principalele elemente de reforma - invatamant universitar:
· Introducerea, in premiera la nivel universitar, a invatamantului dual - responsabilitatile cu privire la desfasurarea activitatilor de invatare, predare si evaluare sunt partajate intre institutia de invatamant superior acreditata si operatori economici.
· Pentru sustinerea si incurajarea programelor universitare in sistem dual, finantarea specifica / student creste cu 30% in raport cu finantarea / student format in sistem "clasic".
· Introducerea ciclului de studii universitare de scurta durata ca forma distincta de organizare a invatamantului superior,
· Implementarea unui Program national de reducere a abandonului universitar, pentru prima data,
· Eliminarea obligativitatii detinerii titlului de doctor pentru ocuparea functiei didactice de asistent universitar, pentru a permite accesul unor profesionisti in invatamantul superior romanesc,
· Cresterea cu 25% a finantarii suplimentare, bazata pe criterii de performanta,
· Cresterea finantarii institutionale a cercetarii universitare (500 milioane lei/an),
· Cresterea cu 40% a finantarii/student echivalent,
· Infiintarea Registrului Unic National Integrat al Diplomelor si Actelor de Studii (RUNIDAS), gestionat de Ministerul Educatiei prin UEFISCDI / RUNIDAS - va avea si importante valente de preventie a fraudelor in educatie (diplome false).
Alina Ghorghiu - presedinte Senatul Romaniei
0 comentarii | 35 vizualizări | 26 iulie 2022 |