Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Traditie, jocuri si voie buna in taberele organizate in Padurea Schullerwald.

Copii cu varsta cuprinsa intre 5-11 ani au avut parte de doua saptamani de tabere organizate la Bistrita, in perioada 18-22 iulie, respectiv 25-29, in Padurea Schullerwald. Copii au fost impartiti pe grupe a cate 40 de copii/grupa, in functie de varsta, grupa mica  5-8 ani, iar grupa mare 9-11 ani. La eveniment au participat copii dornici sa isi petreaca timpul liber, respectiv vacanta de vara intr-un mod util, invatand mestesugurile traditionale, dansuri populare maghiare si jocuri de copii, insusirea tehnicii tir cu arcul si alte ateliere mestesugaresti.

  Scopul taberelor a fost promovarea culturii si a traditiei maghiare din Bistrita-Nasaud, a valorilor culturale si artei traditionale populare maghiare din municipiul Bistrita, promovarea sporturilor in aer liber in randul copiilor, accentul fiind pe tragerea cu arcul si dansuri populare.

 In cadrul proiectului copii participanti au avut ocazia de a invata sau aprofunda artele si mestesugurile traditionale maghiare. 

 Au petrecut timpul liber util si placut prin diverse activitati mestesugaresti, au invatat noi dansuri din folclorul maghiar, dar si diverse tehnici de tragere cu arcul, care este o traditie veche maghiara. Anul acesta s-a organizat cu cea de a 8-a ocazie, iar organizatorii incearca sa adauge anual ceva nou. Dupa zilele de tabara, copii au participat la o mica excursie de o zi in judetul Mures, localitatea Voivodeni, unde au avut ocazia sa intalneasca animale domestice specifice locului, dar si sa calareasca. Gazdele au pus si carutele trase de cai la dispozitia micutilor, cei mai multi dintre ei urcand prima data pe o caruta trasa de cai.

 Pe langa  toate acestea, ca in fiecare tabara, accentul a fost pus si pe joaca, mult sport si distractie. In fiecare zi copii au avut parte de o serie de jocuri in aer liber, dar si de plimbari prin Padurea Schullerwald. Cum cea mai buna metoda de racorire vara este apa, organizatorii s-au gandit si la acest aspect, si au avut parte de o intreaga dupa-masa de balaceala si distractie la strandul municipal.

 Ultima zi din proiect a fost un proiect comun, unde copii au prezentat parintilor si celor prezenti cele invatate in tabara, ca dovada ca se poate petrece vacanta de vara in mod util si placut in acelasi timp, dupa care a avut loc o masa comuna cu parintii.

   In secolul XXI  copii sunt atrasi si cunosc "instrumentele" tehnologiei, care este in permanenta dezvoltare, in cadrul acestui eveniment copii au fost educati in paralel, pe langa viata virtuala au invatat si despre cultura si obiceiurile pastrate din veacuri. Multumim instructorului Simon Szabolcs si echipei sale din cadrul asociatiei For Move din Reghin, pentru implicarea si devotamentul de care au dat dovada, dar si parintilor si voluntarilor care s-au implicat in acest proiect.

 "Cea de a VIII-a editie a taberei a fost organizata de Asociatia Pro Hereditatem, respectiv Uniunea Democrata a Tinerilor Maghiari din Bistrita cu sprijinul financiar al Primariei Municipiului Bistrita, al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si al Fundatiei Communitas. Multumim totodata tuturor celor care au ajutat la organizarea taberei, si organizatiei judetene UDMR pentru sprijinul acordat", au transmis organizatorii.

 

 

 

Biroul de presa

UDTM si Asociatia Pro Hereditatem

0 comentarii3178 vizualizări02 august 2022
rss 2.0
rss 2.0