Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 28 Martie 2024 - 14587
Fonduri suplimentare pentru aderarea Romaniei la Schengen, Republica Moldova si combaterea crizei din domeniul energiei.

Eurodeputatul Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete a Parlamentului European si raportor al Grupului social-democrat privind bugetul european, a anuntat ca, in urma incheierii negocierilor, s-a obtinut suplimentarea cu 687,3 milioane de euro a fondurilor pentru bugetul UE de anul viitor. Printre cele mai importante cresteri pentru Romania se numara suplimentarea cu 10 milioane de euro a fondurilor pentru protectia frontierelor cu scopul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cresterea cu 210 milioane de euro a resurselor pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova, si adaugarea a peste 155 de milioane de euro la masurile europene pentru combaterea preturilor ridicate la energie.

"Prioritatea noastra a fost sa ajustam bugetul european astfel incat sa includem fonduri pentru masurile care ii protejeaza cu adevarat pe cetateni in actualul context. Cresterea preturilor la energie, combinata cu invazia Federatiei Ruse in Ucraina, inflatia crescuta si dificultatea multor sectoare de a se recupera dupa pandemie, au inrautatit o situatie deja dificila pentru multi dintre cetatenii Uniunii Europene. De aceea, am insistat ca bugetul sa protejeze mai bine cetatenii europeni si IMM-urile in fata unui context global deosebit de dur.

Una dintre cele mai importante realizari ale Parlamentului European in negocierile avute cu Consiliul European este suplimentarea cu 155,5 milioane de euro a fondurilor alocate pentru masurile de combatere a preturilor ridicate la energie, de la investitii in cresterea productiei si imbunatatirea infrastructurii, pana la proiecte de eficientizare energetica.

De asemenea, am obtinut cresterea bugetului pentru programul dedicat IMM-urilor cu 10 milioane de euro, in timp ce fondurile dedicate programului pentru educatie si tineret, Erasmus+, au fost suplimentate cu 123 milioane de euro, iar resursele obtinute in plus pentru zona de transporturi vor fi cu 118 milioane de euro mai mari.

Aceasta a fost propunerea grupului social-democrat inca de la inceputul discutiilor privind bugetul pe anul viitor si ma bucur ca am reusit sa convingem statele membre si colegii de importanta acestor obiective", a precizat raportorul alternativ pentru bugetul european, Victor Negrescu.

Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, a evidentiat faptul ca s-au obtinut fonduri suplimentare pentru a facilita integrarea Romaniei in spatiul Schengen si pentru a sprijini Republica Moldova in acest context dificil, in bugetul pentru anul viitor.

"Un aspect important este legat de cresterea fondurilor pentru managementul frontierelor externe ale Uniunii si faptul ca, din nou, la cererea Grupului social-democrat, s-au alocat fonduri specifice care sa faciliteze integrarea tarii noastre in spatiul Schengen. In total, cresterea aprobata este de 10 milioane de euro. Tot in acest context, am obtinut fonduri suplimentare pentru Parteneriatul Estic, inclusiv pentru Republica Moldova, in valoare de 210 milioane de euro", a afirmat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Bugetul european pentru anul 2023 urmeaza sa fie votat, saptamana viitoare, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

 

 

0 comentarii4207 vizualizări15 noiembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0