Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Luni 15 Iulie 2024 - 14587
Robert - Ionatan SIGHIARTAU (PNL) - Romania pierde aproape 400 de locuitori pe zi. Trebuie sa oprim declinul demografic.

Romania pierde aproape 400 de locuitori in fiecare zi, o statistica alarmanta care se traduce in pierderi economice, sociale si culturale majore pentru tara. In fiecare an, pierdem echivalentul unui oras cat Pitestiul, iar pana in 2050, numarul de locuitori din Romania se va reduce la 14 milioane. Aceste cifre sunt tulburatoare si trebuie sa ne mobilizeze pentru a lua masuri concrete in vederea combaterii declinului demografic.

Consecintele acestei situatii sunt multiple si grave. Reducerea populatiei duce la imbatranirea accelerata a societatii si la dificultati de adaptare. Duce la scaderea fortei de munca, a numarului de contribuabili si a veniturilor bugetare, concomitent cu cresterea cheltuielilor in domeniul sanatatii.

Practic, vom avea costuri din ce in ce mai mari, iar venituri din ce in ce mai mici. In ultima instanta, scaderea si imbatranirea populatiei vor duce chiar la diminuarea influentei politice si economice a Romaniei pe plan international, ca o tara din ce in ce mai mica si mai putin relevanta.

Pentru a combate aceasta situatie, am propus un pachet legislativ amplu care cuprinde mai multe initiative ce vizeaza sprijinirea familiilor, incurajarea natalitatii si protejarea copiilor.

 

Familii mari, taxe mici. Reduceri fiscale pentru familiile numeroase.

Alaturi de colega mea, Maria-Daniela Calista si cu sustinerea parlamentarilor PNL, am initiat o propunere legislativa ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din Romania. Vizam deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane in intretinere.

Astfel, contribuabilii care au una, doua sau trei persoane in intretinere - sotie, copii, rude - vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzatoare unuia, a doua, respectiv trei salarii de baza minim brut garantate in plata pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane in intretinere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime.

Aceasta este o masura care poate reduce povara financiara pentru familiile cu mai multi copii si poate sprijini cresterea si dezvoltarea sanatoasa a acestora. Proiectul a fost depus in 23 martie 2022 la Senatul Romaniei.

 

Masa calda pentru copii. Nicio zi fara o masa calda, la cresa si gradinita

Proiectul de lege pentru asigurarea mesei calde in invatamantul prescolar este o initiativa importanta pentru a sprijini familiile cu copii si pentru a incuraja frecventarea timpurie a scolii. Este vorba despre asigurarea unei mese calde in cresele si gradinitele de stat, particulare sau confesionale, astfel incat toti copiii sa beneficieze de acest avantaj.

In prezent, multi parinti nu isi permit sa plateasca separat masa zilnica a copiilor la cresele si gradinitele de stat sau private, ceea ce ii priveaza pe copiii lor de o educatie prescolara de calitate. In acest sens, proiectul de lege prevede acordarea unei mese calde in valoare de 15 lei/zi, suma care va fi indexata anual cu rata inflatiei, pentru toti copiii din scolile si gradinitele acreditate ori autorizate.

Proiectul poate contribui la imbunatatirea nutritiei copiilor nostri si dezvoltarea lor viitoare. De asemenea, acest proiect poate reduce povara financiara a familiilor cu copii, incurajand astfel si cresterea natalitatii.

 

Alocatii dublate pentru parintii singuri. Sprijin crescut pentru familiile monoparentale.

Singur nu inseamna fara ajutor! In cadrul Campaniei #ViatapentruRomania, am propus dublarea nivelului alocatiilor pentru familiile monoparentale.

In situatia unui singur parinte care ingrijeste un copil, nivelul va fi in jur de 220 lei, la doi copii, alocatia pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocatia pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai multi copii in ingrijirea unui singur parinte, alocatia pentru familie va fi intre 850-899 lei.

 

Curse scolare gratuite. Alaturi de copiii nostri in fiecare calatorie.

Pentru ca siguranta copiilor nostri este o prioritate, am luat masuri concrete pentru a facilita transportul in siguranta al elevilor din invatamantul primar la scoala. Legea 249/2021, initiativa legislativa sustinuta in campania noastra #ViatapentruRomania, prevede ca din anul scolar 2022/2023, elevii din invatamantul primar de stat, particular sau confesional, din orasele si municipiile Romaniei, vor beneficia de curse scolare gratuite.

Acest proiect de lege are un impact major asupra vietii copiilor nostri si asupra comunitatilor din care acestia fac parte. Reducem presiunea pe timpul parintilor, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportati in conditii de siguranta, fara riscul de a fi expusi la pericolele strazii.

Este important sa subliniem ca aceasta initiativa legislativa vine in sprijinul familiilor cu venituri reduse, care nu isi pot permite sa plateasca transportul copiilor la si de la scoala. Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse scolare, prin transfer catre unitatile administrativ-teritoriale. Astfel, asiguram accesul egal la educatie si contribuim la reducerea inegalitatilor sociale.

 

Kiss & Go. Lasa copilul la scoala in siguranta

Programul Kiss & Go este o initiativa menita sa imbunatateasca siguranta rutiera a copiilor si sa reduca aglomeratia in trafic din jurul scolilor. Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spatiu sigur si convenabil pentru a ridica sau lasa copiii.

Zona Kiss & Go este o zona de oprire pe termen scurt, in care soferii au permisiunea sa opreasca si sa stationeze pentru o perioada scurta de timp - nu mai mult de doua minute - in timp ce elevul coboara sau urca in masina, astfel incat copiii sa poata merge intre masina si scoala in siguranta. Programul este implementat de consiliul local.

Zona functioneaza in timpul orelor de varf, permitand parintilor sa stationeze in masini timp de pana la doua minute in imediata apropiere a scolii. Aceasta zona nu este un loc de parcare, iar amenzi si puncte de penalizare se aplica daca soferul paraseste vehiculul nesupravegheat.

In momentul de fata, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea acestei practici, care s-a dovedit utila si eficienta.    

 

Card de reduceri pentru familiile numeroase. Recunoastere legala si facilitati    

Am sustinut si promovam in continuare initiativa lui Matei Dobrovie de recunoastere sociala a familiilor numeroase si de definire a acestora in legislatie, dupa modelul altor state europene precum Spania, Franta si Belgia. Credem ca ea ramane relevanta si valoroasa, mai ales in contextul unei crize in continua desfasurare, cea a declinului demografic. Initiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima data in Romania a conceptului de "familie numeroasa" si oferirea de beneficii si facilitati prin intermediul unui card public emis de catre administratia publica sau prin intermediul unui card privat oferit de catre parteneri privati. Aceste beneficii si facilitati pot include tichete de reducere pentru achizitionarea de masini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuitati la medicamente si la articole pentru copii si alte avantaje similare.

Proiectul de lege propune introducerea unor conditii obligatorii pentru a beneficia de facilitatile oferite, printre care: cel putin unul dintre parinti trebuie sa aiba un loc de munca si sa se ocupe de ingrijirea si supravegherea a cel putin trei copii, sa aiba capacitate deplina de exercitiu; conditia varstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani in cazul continuarii studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasa, impreuna cu conditia scolarizarii obligatorii a copiilor si restrictii clare privind numarul de absente permise. Masura are ca scop si prevenirea abandonului scolar al copiilor din familiile numeroase din cauza cheltuielilor crescute.

 

Aceste proiecte si masuri nu sunt singurele parghii in politicile de redresare demografica. In Campania #ViatapentruRomania am propus si vom propune mai multe initiative complementare. Toate acestea sunt prime masuri ce trebuie sa faca parte dintr-o lunga campanie care sa vizeze politici directe si indirecte de stimulare a natalitatii pentru ca viitorul Romaniei este in joc.

 

Robert - Ionatan SIGHIARTAU

Deputat PNL

 

0 comentarii4739 vizualizări10 martie 2023
rss 2.0
rss 2.0