Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Intrebari privind masacrul de la Crevedia.

Senatorul Diana Sosoaca, presedintele partidului S.O.S. Romania, a adresat astazi in Senat mai multe intrebari pe tema masacrului de la Crevedia. "Va solicit de urgenta Corpuri de control, mai ales al Prim-ministrului, avand in vedere dezastrul petrecut, punerea in pericol a pompierilor si numarul de morti in crestere. Solicit sa imi remiteti rapoartele intocmite.

Solicit domnului Prim-ministru demiterea de urgenta a domnului Raed Arafat si anchetarea sa pentru carnagiul de la Crevedia", a spus senatorul Diana Sosoaca in documentul prezentat in Senat.

Intrebarile a fost adresate domnului Marcel Ciolacu, Prim-ministrul Romaniei,     Domnului Marian-Catalin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne, Domnului Raed Arafat, Departamentul pentru situatii de urgenta si Domnului Inspector General Dan-Paul IAMANDI,  Inspectoratul General pentru situatii de urgenta.

Senatorul Diana Sosoaca, presedintele partidului S.O.S. Romania, i-a intrebat pe oficialii romani urmatoarele:

"Avand in vedere incendiul petrecut in com. Crevedia, jud. Dambovita la data de 26.08.2023, va solicit sa imi transmiteti de urgenta raspunsuri punctuale la urmatoarele intrebari :

1.       Ce tip de urgenta a fost evenimentul (incendiul) din com. Crevedia, jud. Dambovita? Cine a condus interventia?

2.       Cand a fost anuntat incendiul de la Crevedia?

3.       La ce ora au ajuns fortele la locul interventiei?

4.       La ce ora au avut loc exploziile? Precizati ora pentru fiecare deflagratie in parte.

5.       La ce ora a fost lichidat acest incendiu?

6.       Care este bilantul in victime omenesti al acestui incendiu?

7.       Cate imobile au ars in urma evenimentului?

8.       Ce masuri s-au luat la nivelul IGSU in ce priveste interventia la acest incendiu: cate echipaje au fost mobilizate si de la cate unitati/subunitati? (Initial, respectiv, ulterior daca au fost suplimentate fortele.)

9.       Va rugam sa precizati cati oameni au compus fiecare echipaj in parte si ce mijloace tehnice au deservit (autospeciala cu capacitatea de ... litri, camion, autospeciala de prim-ajutor calificat, ATPVM, autospeciala roboti)

10.     Cati pompieri militari mobilizati la incendiu au fost solicitati din timpul liber?

11.     Cine a condus interventia de la Crevedia pe etape? Precizati si orele aferente schimbarii comenzii interventiei.

12.     Am surprins in imagini faptul ca PAIS al ISU BIF a condus la un moment dat interventia. In baza carui act normativ a facut asta, avand in vedere ca interventia era in judetul Dambovita?

13.     La ce ora a avut loc ranirea fiecarui pompier militar? Va rugam precizati starea fiecaruia, gradul si suprafata arsurilor.

14.     Ce masuri au fost dispuse pe linie de sanatate si securitate in munca de la momentul anuntarii interventiei?

15.     Personalul implicat in interventie a purtat aparat de respirat? Daca nu, care au fost considerentele care au stat la baza acestei decizii?

16.     In cadrul interventiei de la Crevedia a fost adoptata o tactica defensiva conform ISU 01? Sau ce fel de tactica au stabilit sefii interventiei ?

17.     In cadrul interventiei de la Crevedia a fost adoptata o tactica defensiva conform ISU 01? Sau ce fel de tactica au stabilit sefii interventiei ?

18.     Care a fost situatia la fata locului? Exista posibilitatea alimentarii cu apa a autospecialelor?

19.     Cati dintre pompierii participanti la interventie erau SGP?

20.     Cate Nomexuri si costume aluminizante a achizitionat IGSU in perioada 2015-2023? Cum au fost acestea distribuite pe judete?

21.     Din analiza efectuata la fata locului s-a stabilit necesitatea folosirii costumelor de protectie anticalorice? Ce s-a stabilit in aceasta privinta avand in vedere faptul ca existau acolo cisterne ce se raceau, cu pericol de explozie in mediu exploziv (degajarea mare de gaz)?

22.     S-a vorbit de un perimetru stabilit la 700 m. In ce moment al interventiei s-a luat decizia, in baza caror calcule a fost determinata aceasta valoare si daca da, din ce motiv pompierii se aflau in acest perimetru?

23.     Robotii pentru stins incendii: la ce distanta de un astfel de robot sta, mai exact, operatorul?

24.     Acesti roboti au standard ATEX?

25.     Care este bilantul avarierilor suferite de tehnica de lupta a IGSU in urma acestei interventii?

26.     Pompierii au asigurare de viata platita de angajator ? Care sunt metodele de despagubire ale pompierilor (familiilor acestora) in caz de sechele sau deces ?

27.     Care este motivul pentru care nu ati permis Electrica sa intervina sa redea curentul electric pentru comuna Crevedia, in conditiile in care aceasta era pregatita sa intervina sa redea curent electric pentru partea din comuna aflata in afara perimetrului securizat si nu a putut interveni din cauza DSU, decat in urma interventiei mele la toate institutiile implicate, explicandu-le situatia de la fata locului ?

28.     Care este motivul pentru care ati tinut autocisternele in interiorul comunei, acest lucru constituind un adevarat pericol pentru cetateni, si le-ati udat in continuu, in loc sa transvazati continutul cu tehnologie adecvata ? Cat le-ati fi udat daca nu interveneam subsemnata, o luna, doua, trei, un an ?

29.     Care era planul de indepartare a autocisternelor de la locul tragediei inainte de a interveni subsemnata, astfel incat sa permiteti cetatenilor sa intervina la locuintele lor pentru a incepe reconstructia, reparatiile, in conditiile in care se apropie anotimpul rece ?

30.     Cate persoane au fost suspendate sau ce masuri s-au luat impotriva persoanelor responsabile pentru punerea in pericol a pompierilor la cea de a doua explozie si in general fata de dotarea precara a pompierilor, fapt ce le-a pus viata in pericol ?

31.     Care este motivul pentru care nici la aceasta ora autoritatile statului nu au curatat zona de cadavrele arse ale animalelor ?

32.     Cati bani a alocat Guvernul pentru refacerea caselor?"

 

 

Biroul de Presa

Partidul S.O.S. Romania

05.09.2023

 

0 comentarii1414 vizualizări05 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0