Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat la Viena ultimele argumente ale Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen.

Acesta a inmanat reprezentantilor guvernului austriac un document-sinteza cu demersurile realizate de tara noastra, in ultimul an, spre a fi transmis cancelarului austriac Karl Nehammer. In perspectiva Consiliului de Justitie si Afaceri Interne din 4-5 decembrie 2023, chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu, a prezentat, la Viena, reprezentantilor guvernului austriac, un document-sinteza destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, in cadrul caruia a aratat rolul important si constructiv pe care Romania il are si il poate juca in spatiul Schengen, consolidand protectia frontierelor externe si imbunatatind functionarea zonei de libera circulatie.

 "Romania indeplineste de peste 12 ani toate criteriile specifice spatiul Schengen. In ciuda acestui lucru, aderarea tarii mele la zona de libera circulatie a fost blocata fara niciun fel de justificare legala.

 Din nefericire, anul trecut, cand toate argumentele au fost de partea Romaniei, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul tarii mele spre spatiul Schengen a fost blocat, desi Romania era tehnic mai pregatita din punct de vedere tehnic decat Croatia.

 Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastra nu au nimic de-a face cu tara mea si afecteaza din pacate o relatie de prietenie extraordinara care uneste Austria de tara mea Romania de multi ani", a subliniat europarlamentarul roman, care este recunoscut pentru demersurile sale continue intreprinse, in ultimii zece ani, in vederea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

 Reprezentantul tarii noastre in Parlamentul European a mentionat atat in documentul transmis, cat si in discutiile avute cu reprezentantii Austriei la cel mai inalt nivel, ca, desi nu a fost a fost primita in Schengen, in cele unsprezece luni care s-au scurs din decembrie 2022, Romania a continuat sa participe activ, cu resurse umane si tehnice, la operatiuni sub egida Agentiei Frontex si nu numai.

 "Prin eforturile sustinute ale Guvernului Romaniei, tara noastra a realizat o serie de demersuri care demonstreaza clar faptul ca romanii merita in Schengen. Gestionarea migratiei, in cooperare cu statele vecine, este o prioritate constanta a Romaniei, acest lucru putand fi observat in teren, in cadrul vizitei voluntare de anul trecut. Ca urmare a actiunilor sale, tara noastra are o scadere impresionanta in ceea ce priveste numarul de preveniri a intrarilor ilegale.

 Nu in ultimul rand, Romania a continuat sa gestioneze exemplar vietile milioanelor de refugiati ucraineni care au fugit din calea razboiului, a asigurat securitatea frontierelor externe ale Uniunii fara nicio sincopa sau eveniment major si prin actiunile sale, asigura pentru toate statele membre un climat de siguranta si securitate", a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu.

 Cu ocazia vizitei efectuate in Austria, chestorul Parlamentului European a avut intalniri de lucru cu primarul general si guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul sau, Insarcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar si cu diferiti reprezentanti si decidenti din guvernul federal si ministerul de interne austriac.

 

0 comentarii2499 vizualizări24 noiembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0