Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
SCRISOARE DESCHISA Catre presedintele PDL si prim-ministru al Romaniei, dl Emil Boc.

 Domnule Presedinte,  Partidul Social Democrat a asteptat, in ultimele saptamani, o pozitie oficiala a domniei voastre, atat in calitate de presedinte al Partidului Democrat Liberal, cat si in calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, cu privire la afirmatiile senatorului PDL, Ovidiu Marian, referitoare la perspectiva impozitarii tuturor pensiilor.

 In locul unei pozitii oficiale, PSD a luat act de o suma de declaratii neconcordante venite din partea unor reprezentanti ai PDL, consilieri guvernamentali sau reprezentanti ai partidelor componente ale coalitiei de guvernare. Niciuna dintre aceste declaratii nu este in masura sa ne lamureasca cu privire la adevaratele intentii ale PDL si ale Guvernului Romaniei.

 Partidul Social Democrat considera ca un raspuns al presedintelui PDL si al premierului, cu privire la problema sus-amintita, este, in aceasta perioada, absolut obligatoriu.

 Chiar daca Guvernul nu spune public nimic, se apropie vertiginos termenul legal privind depunerea la Parlamentul Romaniei a Legii bugetului de stat pe anul 2012. Stim ca il veti depasi, dar cu cat o puteti face?

 Observam cu regret ca, in jurul discutiilor despre care intuim ca au loc in coalitia de guvernare pe tema bugetului de stat, exista o lipsa totala de transparenta. Intr-un astfel de context, nu putem fi decat ingrijorati cu privire la forma finala a actului normativ, pe care Guvernul o va trimite la Parlament.

 Domnule presedinte al PDL si prim-ministru al Guvernului Romaniei, Partidul Social Democrat considera ca nu este normal ca, prin aceasta lipsa de transparenta, sa tineti in tensiune si chiar frica cateva milioane de pensionari romani. Aveti obligatia sa lamuriti, de indata, daca Partidul Democrat Liberal are intentia de a impune, prin intermediul Guvernului Romaniei impozitarea tuturor pensiilor sau PDL respinge, in totalitate, perspectiva promovarii unui astfel de proiect. Mai pe scurt: vreti sau nu sa acoperiti golurile din buget, neacoperite din masurile de stimulare a economiei, cu banii pensionarilor?

 Am vazut deja ca v-ati asumat concedierea a zeci de mii angajati din sectorul bugetar, precum si inghetarea pensiilor sau mentinerea pe mai departe a salariilor sub nivelul din vara anului 2010.

 Intelegeti, asadar, ca avem toate motivele sa fim ingrijorati cu privire la promovarea de noi masuri de austeritate, cum ar fi impozitarea tuturor pensiilor. Pana la urma, o astfel de perspectiva este insinuata chiar in proiectul Scrisorii de Intentie care urmeaza a fi transmisa de Guvernul Romaniei catre Fondul Monetar Interntional.

  Cu toata consideratia datorata functiilor pe care le detineti

Deputat Radu Moldovan, purtator de cuvant al Partidului Social Democrat

 11.10.2011

 

 

 

 

 

Victor Ponta, presedintele PSD, i-a transmis o scrisoare sefului Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, prin care cere o pozitie publica legata de modul in care actuala guvernare gestioneaza procesul de restructurare a companiilor de stat.

            Liderul PSD mentioneaza conflictul izbucnit la Complexul Energetic Rovinari intre reprezentantii sindicatelor si conducerea unitatii energetice, ca urmare a deciziei de a se infiinta o directie speciala in fruntea careia a fost angajat seful UNPR Gorj, Marius Vlaicu.

            "In timp ce complexurile energetice duc lipsa de personal de executie specializat, politicul decide infiintarea unei intregi directii si numirea in fruntea sa a unui politician, pe un salariu urias. Marius Vlaicu va incasa un salariu de aproximativ 12000 de RON pe luna (adica, o suma in jurul a 4000 de dolari).  Aceasta, in conditiile in care, de la Complexul Rovinari, au fost concediati, in ultimii doi ani, aproximativ 500 de angajati, dupa cum urmeaza: in anul 2009 - 200 de angajati; in anul 2010 - 200 de angajati; iar in anul 2011 - 67 de angajati, fara ca procesul sa se fi incheiat", a explicat Victor Ponta.

            Presedintele PSD ii aduce la cunostinta sefului FMI si faptul ca directia nou infiintata, dincolo de cheltuielile pe care le presupune aceasta decizie, are exact aceleasi atributii cu cele ale Serviciului de Achizitii Terenuri din cadrul complexului energetic.

            "In aceste conditii, consider ca nu poate fi trecuta cu vederea natura pur politica a deciziei luate de conducerea complexului de la Rovinari. Apreciez ca aceasta decizie contravine direct angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in fata FMI si arata dubla masura a actualei puteri in problema reducerii cheltuielilor bugetare", a precizat Victor Ponta.

                                                                                    Biroul de Presa al PSD.

 

Catre seful Delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks 

Spre informarea reprezentantului Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu 

 Va scriu in calitate de presedinte al Partidului Social Democrat, copresedinte al Uniunii Social Liberale si reprezentant, ca deputat, in Parlamentul Romaniei, al judetului Gorj.

 In aceste zile, la Complexul Energetic Rovinari a izbucnit un conflict intre reprezentantii sindicatelor si conducerea unitatii energetice, ca urmare a deciziei acesteia din urma de a infiinta o directie speciala in fruntea careia a fost angajat seful UNPR Gorj, Marius Vlaicu.

Mentionez ca acesta nu este un caz singular, dar este un bun exemplu asupra caruia doresc sa va atrag atentia: el arata politizarea masiva a companiilor cu capital de stat. De altfel, toti cei aflati in conducerile acestor companii sunt membri ai PDL sau ai partidelor aflate acum in arcul guvernamental.

 In timp ce complexurile energetice duc lipsa de personal de executie specializat, politicul decide infiintarea unei intregi directii si numirea in fruntea sa a unui politician, pe un salariu urias. Mentionez faptul ca Marius Vlaicu va incasa un salariu de aproximativ 12000 de RON pe luna (adica, o suma in jurul a 4000 de dolari).

Aceasta, in conditiile in care, de la Complexul Rovinari, au fost concediati, in ultimii doi ani, aproximativ 500 de angajati, dupa cum urmeaza: in anul 2009 - 200 de angajati; in anul 2010 - 200 de angajati; iar in anul 2011 - 67 de angajati, fara ca procesul sa se fi incheiat.

Dincolo de cheltuielile pe care le implica infiintarea unei noi directii, mentionez faptul ca aceasta este lipsita practic de atributii, acestea din urma fiind deja suplinite de catre directiile si serviciile care functioneaza de ani buni in cadrul Complexului Energetic Rovinari. Spre exemplu, directia nou infiintata are exact aceleasi atributii cu cele ale Serviciului de Achizitii Terenuri din cadrul complexului energetic amintit. In aceste conditii, consider ca nu poate fi trecuta cu vederea natura pur politica a deciziei luate de conducerea complexului de la Rovinari.

 Apreciez ca aceasta decizie contravine direct angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in fata FMI si arata dubla masura a actualei puteri in problema reducerii cheltuielilor bugetare. In timp ce simplii angajati ai sectorului energetic din Romania traiesc cu frica pierderii locurilor de munca, politicul ii sfideaza cu asemenea exemple.

 De aceea, va solicit, pe aceasta cale, o pozitie publica legata de modul in care actuala guvernare gestioneaza procesul de restructurare a companiilor de stat.

 Subliniez inca o data faptul ca discutiile pe care Uniunea Social Liberala le-a avut cu reprezentantii FMI pe aceasta tema au fost mereu utile si, totodata, vad ca fiind necesara continuarea lor. Tocmai in lumina acestui dialog, va inaintez, de fapt, solicitarea de fata. Sunt sigur ca intelegeti faptul ca, in vremurile dificile pe care romanii le traverseaza, astfel de situatii sunt in masura sa le amplifice nemultumirea si neincrederea in factorii de decizie politica. Oamenii nu simt ca Guvernul este solidar cu ei in aceasta perioada atat de grea.

 In lipsa unei reactii a reprezentantilor FMI, putem concluziona ca aceste decizii sunt acceptate tacit de Fondul Monetar Interntional. In aceste conditii, ar deveni lipsit de legimitate orice demers de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern si incurajat de FMI.

  Victor Ponta - presedinte al Partidului Social Democrat, copresedinte al Uniunii Social Liberale, deputat al judetului Gorj. 

0 comentarii3164 vizualizări11 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0