Joi, 20 octombrie 2011, la sediul P.E.R. din Cal. Victoriei, nr. 91 -93, a avut loc Conferinta de presa sustinuta de conducerea partidului.
Dl. Razvan Paunescu - presedintele executiv al P.E.R. a vorbit despre cresterea continua a pretului la carburanti si despre efectul de domino al preturilor, care se reflecta in cresterea preturilor la bunurile de larg consum.
Pozitia P.E.R. fata de cresterea preturilor la carburanti este ferma. Cei care au semnat contracte, prin care au instrainat resursele de energie din Romania, trebuie trasi la raspundere si trebuie analizate toate contractele referitoare la resursele energetice nationale. Avem acest drept, atat timp cat s-a facut o infractiune, avand in vedere ca, pe piata internationala pretul la combustibili a scazut din ianuarie pana in octombrie cu peste 10%, iar Romania a urmat doar o tendinta crescatoare. Ca atare, daca autoritatile nu iau masuri in aceasta problema, consideram ca sunt mana in mana cu "traficantii" de produse petroliere - producatori, procesatori etc, care fac viata mai grea romanilor pe zi ce trece.
Din nefericire, preturile la carburanti au inceput sa fie reflectate in preturile la bunurile de larg consum, si implicit in cosul zilnic al romanilor. Masurile trebuie luate drastic, incepand cu o ancheta intr-o Comisie comuna - alcatuita din Parlament, Guvern si autoritatile statului din Ministerul Justitiei - dar, in cadrul careia sa participe si societatile civile, in special ONG-urile , pentru a arata populatiei o transparenta cu privire la verificarea care trebuie facuta si nu a fost realizata cum trebuie.
Dl. Danut Pop - presedintele P.E.R., a vorbit despre declaratia ministrului Muncii, dna. Sulfina Barbu, referitoare la asigurarea fondului de pensii, afirmand ca dna. ministru se joaca de-a soarecele si pisica cu pensionarii si ca ar fi cel mai bine sa isi dea demisia.Interesati doar de scorul electoral din 2012, partidele care formeaza arcul guvernamental calca in picioare cea mai defavorizata categorie de romani - pensionarii, alimentand confuzia care domneste in randul acestora.Marim pensiile - ba nu le marim, indexam pensiile - ba nu le indexam, se contrazic guvernantii de la o zi la alta. Lipsiti de curajul necesar al prezentarii starii reale, ei se joaca cu situatia romanilor cu un inconstient sadism. De aceea credem ca merita sa cada actualul Guvern, care pe de o parte, raspunde anemic provocarilor ridicate de criza economica, iar pe de alta parte rapeste oamenilor dreptul de a afla cu adevarat cum stam si ce ne asteapta in realitate.
In acest sens, in vederea rezolvarii, macar partiale, a problemelor referitoare la plata pensiilor, propunerea P.E.R. este impunerea unei taxe pe profit mai mari pentru marile companii.
In continuare, dl. Stefan Radeanu - vicepresedinte P.E.R. a precizat ca suprataxarea profiturilor peste un anumit prag a marilor companii petroliere care-si desfasoara activitatea in Romania, poate duce la acoperirea deficitului la fondul de pensii. Aceasta politica se practica si in alte tari si ar fi o solutie de aplicat si in Romania, dat fiind faptul ca, in prezent, deficitul fondului de pensii a ajuns la 3 miliarde de lei.
Daca Guvernul a gasit solutii pentru Casa Nationala de Sanatate prin suprataxarea productiei de medicamente, nu vedem, de ce Guvernul nu ar aplica aceleasi politici si companiilor petroliere.
Totodata, conducerea Partidului Ecologist Roman cere Consiliului Concurentei sa faca public raportul privind investigatia realizata in domeniul industriei petroliere, care a durat mai bine de trei ani si in cadrul careia nu a fost prezentat niciun vinovat.
BIROUL DE PRESA AL P.E.R,
0 comentarii | 7 vizualizări | 20 octombrie 2011 |