
Liga Studentilor Social Democrati (LSSD) isi exprima solidaritatea fata de studentii si profesorii din tara care au decis sa protesteze ocupand incinta facultatilor intr-un mod pasnic si non violent. Tipul de protest ("sit-in") adoptat de catre studentii prezenti, asemanator manifestatiilor "Occupy Wall-Street", este dovada disperarii la care au ajuns exponentii sistemului universitar din Romania.
LSSD saluta initiativa studentilor si profesorilor si actiunile acestora prin care vor sa atraga atentia opiniei publice si a decidentilor politici, punand in evidenta masuri ce ar putea redresa sistemul de educatie din Romania. Cerintele acestora, precum marirea coeficientul din PIB alocat educatiei de la 2 la 6%, cresterea autonomiei universitatilor, reorganizarea sistemului de pregatire a personalului didactic, decomercializarea sistemului de invatamant, crearea egalitatii de sanse privind accesul educatie, marirea numarului de locuri de cazare, recredibilizarea statutului profesorilor, sunt legitime si nu fac decat sa evidentieze starea grava in care a ajuns educatia in Romania.
"Studentii reprezinta barometrul oricarei societati democratice. Situatia prezenta a tinerilor ne indica foarte clar cum va arata societatea in viitor. De aceea este foarte important sa avem o atitudine proactiva, sa ne implicam si sa nu-i lasam pe altii sa decida in locul nostru. Suntem astazi in fata unui caz unic in istoria postdecembrista a Romaniei, ministrul Daniel Funeriu nu isi doreste, nici macar la nivel declarativ, un buget mai mare pentru invatamant. Daca predecesorii sai au luptat, unii chiar si-au dat demisia, considerand inacceptabila subfinantarea, ministrul Funeriu are propria agenda, total diferita de cea a romanilor si a Romaniei. Consider ca e momentul sa tragem un semnal de alarma si sa sprijinim orice forma de protest impotriva sistemului corupt. Vom informa studentii si vom organiza astfel de actiuni in cat mai multe centre universitare din tara. Este timpul sa spunem "AJUNGE" si sa redam Romania cetatenilor
ei. Felicitari protestatarilor pentru ca au avut curajul sa se exprime intr-un moment in care si dreptul la libera exprimare este pus in pericol", a afirmat Gabriel Petrea, coordonatorul Ligii Studentilor Social Democrati la nivel national.
Tinerii social democrati considera ca datoria fiecaruia dintre noi este sa schimbam Romania in bine si de aceea se vor solidariza cu orice miscare menita sa traga un semnal de alarma asupra directiei gresite in care se indreapta Romania.
Biroul de presa al TSD - 29.11.2011.
Solidaritate cu protestele studentesti
Declaratia mea de astazi vizeaza miscarea de protest a studentilor care, de saptamana trecuta, au ocupat aula Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti.
In calitate de profesor si de cetatean preocupat de soarta invatamantului si pana la urma de viitorul societatii romanesti, doresc sa exprim pe aceasta cale intregul meu sprijin pentru actiunea acestor tineri. Gestul lor este unul de admirat si de apreciat. Ei merita respectul nostru pentru curajul de a-si revendica drepturile lor firesti si legale.
Studentii au perfecta dreptate sa fie ingrijorati si sa protesteze: este vorba despre viata si viitorul lor. Neaplicarea Legii Educatiei Nationale si subfinantarea cronica a invatamantului se rasfrang direct asupra vietii studentesti, fiindu-le afectate in mod grav sansele de reusita in viata. Ei sunt perfect indreptatiti sa se manifeste si, personal, nu vad in actiunea lor decat un act civic care ar trebui urmat si de alte categorii sociale.
Trebuie sa incurajam aceste proteste si sa ascultam cu mare atentie mesajul studentilor. Pentru ca, pana la urma, care sunt revendicarile acestora? Ei cer ca educatia sa reprezinte principala prioritate a statului nu doar in discursurile, ci si in actiunile guvernamentale; ei vor ca Guvernul sa respecte legea si sa aloce minimum 6% din PIB pentru educatie si 1% pentru cercetare! Pana la urma, nu cer altceva decat respectarea legii si a Pactului National pentru Educatie.
Cine poate sa ii condamne pentru ca cer o mai buna reprezentare in actul decizional la nivelul universitatilor si o reformare a programelor de studii? Cine se poate impotrivi introducerii admiterii pe baza de examen si a evaluarii obligatorii pentru profesorilor de catre studenti? Poate cineva sa le refuze solicitarea de a deveni parteneri egali in procesul educational? In opinia mea, toate aceste revendicari academice si sociale sunt nu doar legitime dar si de bun simt.
Studentii care au ocupat aula Facultatii de Istorie din Bucuresti s-au inspirat probabil din ce se intampla in jurul lor in lume, si atata timp cat protestul se desfasoara in conditii pasnice, cred ca lucrurile sunt in regula si ne aflam intr-o situatie normala pentru o societate democratica. Anormal este tacerea si acceptarea obedienta a incalcarii drepturilor si pasivitatea decidentilor.
Lipsa de reactie a Ministerului Educatiei, Cercetarii, TIneretului si Sportului este pentru mine dovada clara ca guvernantii nu au nici argumente si nici solutii pentru situatia dramatica in care au adus sistemul educational din Romania. Invatamantul a ajuns intr-o fundatura iar vinovat pentru acest lucru este nimeni altul decat premierul si ministrul educatiei, precum si specialistii care ii sfatuiesc si influenteaza.
Problema Guvernului Boc si implicit a Romaniei este ca prin masurile de austeritate se antameaza viitorul tinerilor, ceea ce este cel putin la fel de grav ca si scaparea de sub control a deficitelor cu care se lupta in fiecare zi. Un buget national care sacrifica angajamentul nostru pentru educatie este un buget care sacrifica viitorul tarii si al copiiilor nostri.
In conditiile in care Guvernul mimeaza doar ca educatia este un domeniu prioritar, actiunea de prostest a studentilor este una necesara. As dori sa-i incurajez sa-si continue actiunea si sa nu se lase pacaliti si manipulati de guvernanti. De asemenea, doresc sa indemn si tinerii din alte centre universitare sa se alature colegilor lor din Bucuresti. Numai printr-o actiune concertata si de anvergura ei vor putea obtine ceea ce si-au propus.
Din pacate, actualul Guvern a distrus institutia dialogului social, astfel incat, am ajuns ca lucrurile sa se poata rezolva doar prin astfel de presiuni publice. Ocupand salile de curs din universitati sau iesind in strada mai putem obtine respectarea drepturilor noastre legale si sociale. Doar prin astfel de actiuni de protest si de nesupunere civica mai putem forta guvernul sa constientizeze ca traim intr-o democratie si intr-un stat de drept in care interesul cetatenilor trebuie sa prevaleze in toate imprejurarile.
Ioan Mang - Senator PSD
29.11.2011
0 comentarii | 105 vizualizări | 29 noiembrie 2011 |