Angajamentul Uniunii Social-Liberale pentru Romania Romania unui nou inceput. O Romanie corecta o Romanie reasezata pe repere morale. Sunt multi care spun ca mai rau decat acum nu se poate. USL vrea sa arate ca se poate mult mai bine! Pentru aceasta, este nevoie de schimbare totala! Vrem sa redam romanilor increderea si speranta!
Prin acest nou contract politic, candidatii USL se angajeaza sa nu colaboreze cu Traian Basescu si PDL, care trebuie sa plateasca pentru dezastrul in care se afla Romania.
USL este proiectul politic al unui nou inceput. Angajamentul nostru este sa dam acestei tari un nou model de guvernare competenta si eficienta, dar si sa cream un nou model de societate, asezata pe repere morale, construita pe solidaritate, respect si toleranta.
10 Angajamente ale USL catre Romania:
- Va spunem Adevarul! Muncim impreuna pentru a iesi din criza.
- Nu promitem mai mult decat putem face!
- Noi nu suntem ca ei! Vom avea o guvernare competenta, transparenta si cinstita.
- Problema Romaniei - conducatorii de astazi si nu romanii! Romanii sunt solutia.
- Agenda noastra - problemele reale ale oamenilor.
- Sustinem un nou model economic bazat pe initiativa privata si locuri de munca!
- Doar taind, nu iesim din criza!
- Avutia nationala - aparata, nu jefuita!
- Prioritatile USL: agricultura, energia, educatia, sanatatea si siguranta cetateanului!
- Romania - un partener respectat in Uniunea Europeana si in lume.
USL va lupta impotriva politizarii justitiei prin toate parghiile pe care le are si va urmari in programul sau de guvernare echilibrarea raporturilor institutionale dintre Justitie si Executiv.
Un stat nu poate functiona fara o justitie puternica si independenta, dar, in acest moment, justitia din Romania se zbate intre profesionalismul meseriei si presiunea politica sau chiar decizia politica.
USL observa cu ingrijorare pornirile pe care le are ministrul Catalin Predoiu, in calitate de asa-zis "tehnocrat", de a politiza inspectia judiciara. Ideea ca ministrul Justitiei, o persoana numita politic, sa poata cere sanctionarea unor magistrati, sa poata obliga inspectorii la completarea anchetei, sa poata porni o actiune disciplinara impotriva judecatorilor si procurorilor sau, pentru prima data in istorie, sa atace in instanta solutia CSM cu privire la sanctionare, reprezinta un atac grav la independenta Justitiei si la pricipiul separatiei puterilor in stat.
Prin proiectul sau politic, USL lanseaza, pe de o parte, o serie de avertismente publice legate de subfinatarea sistemului juridic, cu impact imediat asupra independentei actului de justitie si a unor disfunctionalitati care au redus credibilitatea acesteia si propune, pe de alta parte, o serie de masuri urgente si necesare.
Inainte de aplicarea oricarei masuri, USL considera necesar un audit general al sistemului judiciar, pentru ca nu ne mai permitem sa avem cu 4 milioane de dosare pe rolul instantelor, o mana de judecatori, edili arestati, magistrati corupti si slab pregatiti, sa nu avem bani pentru citatii sau pentru incalzirea tribunalelor, sa desfiintam aleatoriu instante etc.
Pentru sanatatea sistemului judiciar, USL sustine necesitatea managerului de instanta, trecerea taxelor de timbru, de la bugetele locale, la cele ale instantelor, bugetarea sistemului prin ICCJ si urgentarea unificarii practicii judiciare. Solutia imediata si practica pentru degrevarea instantelor este incurajarea pe cale normativa a utilizarii metodelor alternative de solutionare a disputelor, ceea ce face din sustinerea profesiilor de mediator si arbitru o prioritate. Am sustinut si vom sustine introducerea medierii ca si procedura prealabila obligatorie in mai multe domenii pentru ca medierea este indicatorul gradului de civilizatie a unei societati.
In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, USL considera ca aceasta nu se poate face doar cu documente programatice, ci cu institutii bine bugetate si un cadru legislativ care sa asigure principii reale de integritate.
Tocmai din acest motiv, USL sustine necesitatea DNA si ANI, ca organisme pilon pentru eficienta luptei impotriva coruptiei, dar nu va mai accepta derapaje ale acestor institutii, intrucat planeaza asupra lor suspiciuni de partizanat sau actiuni la comanda politica.
30 noiembrie 2011.
Deputat PNL Alina Gorghiu
0 comentarii | 7 vizualizări | 30 noiembrie 2011 |