Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Duminica 06 Octombrie 2024 - 14587
Respira fara frica...sunt bine !

Campanie de promovare a Legii 25/2012 privind modificarea si completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie-Respira fara frica…sunt bine ! Organizatia de Femei a PDL va derula in perioada urmatoare o campanie nationala de promovare a Legii 25/2012 privind modificarea si completarea legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Vineri, 11 mai 2012, ora 12:00 va avea loc la Bistrita dezbaterea publica avand ca tema Legea 25/2012 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, in sala de conferinte (Hotel Metropolis). Invitat special la aceasta dezbatere publica este Raluca Turcan deputat PDL, unul dintre initiatorii acestei legi.

Respira fara frica…sunt bine ! este mesajul campaniei nationale initiata de OFPDL, mesaj motivant si mobilizator, cu incarcatura emotionala care sa constientizeze  persoanele a caror viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta .

Background

Legea privind combaterea violentei in familie a fost adoptata in urma unei campanii initiate de postul  de televiziune Acasa TV in septembrie 2011. Campania derulata de postul Acasa TV  "Durerea nu este iubire", derulata in cadrul emisiunii "Povestiri adevarate", a dus la strangerea a 74.000 de semnaturi in favoarea adoptarii acestei legi.

Pe parcursul campaniei, sute de femei si-au destainuit propria poveste si au marturisit cosmarul prin care au  trecut,  violentele inimaginabile pe care le-au trait fara sa aiba nici o protectie sau sansa de evadare din aceasta situatie.

Printre initiatorii acestui act normativ se afla 54 de senatori si deputati PDL   .

 

Principalele modificari ale noului act normativ sunt urmatoarele :

v     mijloace specifice de drept civil- ordinul de protectie,  ordinul de restrictie- ca mijloc de drept penal si eficientizarea activitatii autoritatilor pentru sustinerea si consilierea victimelor  pentru a uza de mijloacele legale  in vederea sanctionarii cazurilor de violenta.

v     legea enumera de asemenea actele sau faptele care constituie violenta fizica. Este vorba despre "lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otravire, intoxicare".

v     contraventiile se sanctioneaza cu sume intre 500 si 5000 de lei.

v     legea defineste categoria de "violenta psihica" prin fapte precum "impunerea vointei sau a controlului personal", "provocarea de stari de tensiune sau de suferinta" precum si "violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor".

v     sunt considerate violenta psihica gesturi precum afisarea ostentativa a armelor, neglijarea, actele de gelozie.

v     este considerata forma de violenta conjugala interzicerea activitatii profesionale sau privarea de mijloace economice, "inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate".

v     legea incrimineaza si interzicerea dreptului de a poseda, folosi si dispune de bunurile comune, controlul inechitabil asupra bunurilor si resurselor comune sau refuzul de a sustine familia

v     interzisa impunerea de munci grele si nocive in detrimentul sanatatii.

v     izolarea unui membru al familiei de comunitate si de prieteni, interzicerea frecventarii institutiei de invatamant, impunerea izolarii prin detentie, inclusiv in locuinta familiala, privarea intentionata de acces la informatie constituie, la randul lor, forme de violenta sociala

v     legea defineste si faptele si actiunile ce constituie violenta spirituala, respectiv "interzicerea, limitarea, ridiculizarea, penalizarea aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase, impunerea aderarii la credinte si practici spirituale si religioase inacceptabile, precum si alte actiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare"

v     victimele violentelor beneficiaza de asistenta juridica gratuita

v     noua lege contine si reglementari referitoare la ordinul de restrictie, precizand ca acesta constituie o masura de siguranta prin care se dispune "evacuarea domiciliului comun cu victima"; "pastrarea distantei minime de 200 de metri fata de persoana vatamata, de domiciliul si locul de munca al acesteia"; "interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta"

v     durata pentru care se dispune ordinul de restrictie nu poate depasi 2 ani, iar in cazul in care acesta este incalcat se va putea dispune masura arestarii preventive

v     legea mai prevede ca persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita in justitie emiterea unui ordin de protectie, prin care poate obtine "evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate"

v     potrivit dispozitiilor noului document vor fi infiintate in fiecare judet si in sectoarele Capitalei "echipe intersectoriale" in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie.

Campania de promovare derulata de OFPDL se va desfasura conform unei planificari care vizeaza toate judetele din tara.

 

                                                                                       OFPDL

                                                                                    Bistrita-Nasaud

0 comentarii14 vizualizări08 mai 2012




rss 2.0
rss 2.0