
Respect pentru Romania, Respect pentru Femei a fost deviza sub care s-a desfasurat Scoala de training pentru femeile democrat liberale, la Costinesti, in perioada 13-16 septembrie 2012. La deschiderea oficiala a Scolii " Respect pentru Romania, Respect pentru Femei" au fost prezenti lideri de la nivel national, alaturi de presedintele Vasile Blaga. Vasile Blaga:
"Femeile si barbatii au multe in comun, dar feminitatea nu poate fi inlocuita cu nimic. Daca vreti sa fiti barbati, veti fi tot atatea femei primar cate sunteti acum, adica deloc. Pe langa toate calitatile pe care le aveti, trebuie sa va pastrati pe cea mai importanta: ramaneti femei si veti castiga!", le-a indemnat Vasile Blaga pe femeile democrat-liberale.
Din partea Organizatiei de Femei a PDL Bistrita-Nasaud a participat o delegatie formata din sase reprezentante. Reprezentantele democrat liberale din toata tara au participat la sesiuni de training pe teme privind educatia, economia, sanatatea, asistenta sociala si comunicarea politica. Maria Stavrositu vicepresedinte a OFPDL cu o activitate intensa in calitatea sa de membru al delegatiei Romaniei din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a prezentat femeilor democrat liberale raportul "Bune practici in promovarea femeii de catre partidele politice’’. Deputatul Maria Stravrositu a finalizat raportul "Bune practici in promovarea femeii de catre partidele politice", pe care l-a prezentat in cadrul Comisiei pentru Egalitate si Non-discriminare, raport care trateaza un subiect foarte actual si de o importanta majora pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, reprezentarea politica a femeilor, atat la nivelul parlamentelor nationale, cat si in cadrul partidelor politice, sau ale delegatiilor acestora din cadrul unor institutii internationale fiind o tema de interes pentru toti actorii politici, fie ei locali, nationali, sau supranationali.
Organizarea Scolii de training a fost realizata in colaborare cu Institutul de Studii Populare - Fundatia PDL, Hanns Seidel Stiftung - Fundatia Uniunii Crestin-Sociale din Germania si Centre for European Studies - Fundatia Partidului Popular European.
Informatii de background:
Economia si politica la feminin. O politica echilibrata de gen este o politica inteligenta
- Egalitatea de sanse este cel mai puternic subminata in viata politica. Romania se situeaza pe locul 112 din 135 tari analizate, la capatul opus al egalitatii de gen in viata politica, conform Raportului Global al Echilibrului de Gen 2011. Detalii la:
http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2011
- Suntem pe locul 24 in UE la acest capitol, depasind Cipru, Ungaria si Malta.
- Ne pozitionam pe locul 113 ca prezenta a femeilor in fotolii de ministru si pe locul 96 in privinta numarului de femei prezente in Parlament.
- Doar 9,65% din membrii Parlamentului sunt femei (11,2% femei in Camera Deputatilor si 5,9% femei in Senat), fata de media mondiala de 20%.
- Ne aflam pe locul 107 din 140 in lume, in urma unor tari precum Zambia, Turkmenistan, Bangladesh, Irak sau Afghanistan.
- In UE devansam doar Ungaria si Malta ca pondere a femeilor in Parlament.
- Romania este reprezentata de 36,4% femei in Parlamentul European, fiind plasata in prima jumatate a tarilor UE cu cea mai mare prezenta feminina la Bruxelles.
- In Guvern avem 3 ministre.
- In ultimii 22 de ani, din cele 16 guverne aflate la conducere, de-a lungul a cinci guvernari nicio femeie nu a condus vreun minister.
- Este vorba de primele trei guvernari de dupa ’89: P. Roman I si II (dec. 1989 - iun. 1990 si iun.- dec. 1990) si Th. Stolojan (oct. 1991 - nov. 1992), iar apoi in timpul guvenului V. Ciorbea (dec. 1996 - apr. 1998) si R. Vasile (apr. 1998 - dec. 1999).
- Pentru prima data o femeie a detinut functia de ministru in timpul guvernarii N. Vacaroiu (nov. 1992 - dec. 1996), cand Daniela Bartos a preluat portofoliul Ministerului Sanatatii, pentru aproape 4 luni, in anul 1996.
- Cel mai des castigat portofoliu de catre politiciene este cel al Ministerului Muncii, pe parcursul a 5 guvernari in ultimii 22 de ani: Isarescu, Nastase, Tariceanu II, Boc V si Ungureanu.
- Lipsa reprezentarii in viata publica se traduce in lipsa politicilor active pentru ingrijirea copiilor, abordarea problemelor specifice femeilor si familiilor, protectia impotriva violentei domestice etc. Prin urmare:
- Numarul de crese si gradinite a scazut cu 85% din 1990 pana in anul 2011.
- 71% din victimele violentei domestice sunt femei.
- 95% din victimele traficului de fiinte umane in scopul exploatarii sexuale sunt femei.
- 2000 decese anuale sunt cauzate de cancerul de col uterin, Romania fiind pe primele locuri in Europa.
- Sunt inregistrate 22.500 de nasteri la adolescente pe an, ceea ce ne pozitioneaza pe primele locuri in Europa.
- Rata mortalitatii infantile in Romania este de 9,8‰, cea mai ridicata din UE. Detalii la:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/themes
- Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie a fost adoptata in Parlament.
- Pentru prima data avem o lege care defineste clar toate formele de manifestare a violentei in familie;
- Este introdusa in lege institutia ordinului de protectie;
- Este stabilit cadrul institutional si atributiile ce revin institutiilor de la nivel central si local in domeniul violentei in familie.
- A fost initiat un proiect de lege privind serviciile de ingrijire si de educare a copiilor pe timpul zilei.
- Este reglementata infiintarea mai multor tipuri de servicii de ingrijire si de educare a copiilor cu varste cuprinse intre trei luni si trei ani, ai caror parinti muncesc;
Ofera un cadru legal pentru meseriile de bona si baby-sitter.
Bilantul egalitatii de gen in Romania: unde suntem dupa 22 de ani de democratie
Puncte tari:
- Romancele reprezinta peste 51% din populatia tarii: o "piata emergenta" cu un potential ridicat de competenta, ambitie, ingeniozitate.
- Raportul Global al Echilibrului de Gen din anul 2011 pozitioneaza Romania pe locul 68 din 135 tari analizate.
- In domeniul sanatatii, Romania ocupa locul 45.
- In educatie, Romania se pozitioneaza pe locul 41.
- Rata somajului este mai redusa decat a barbatilor:
- In primul trimestru din anul 2012, rata somajului a fost de 6,6% in randul femeilor, fata de 8,4% in cazul barbatilor in Romania.
- Persoanele de gen feminin inscrise in invatamantul universitar sunt majoritare, detinand o pondere de 55% din total, in anul 2010.
Vulnerabilitati:
- Rata de ocupare a femeilor cu varsta intre 15-64 ani este de 51,4% in cazul femeilor, cu peste 13 puncte procentuale mai mica decat in cazul barbatilor, in primul trimestru din anul 2012.
- Salariul lunar incasat de femei este cu 12,5% sub cel al partenerilor de gen masculin.
- Femeile continua sa duca greul si in gospodarii si sa fie cele care se ocupa de educatia copiilor inca de la cele mai fragede varste.
- Peste 80% din treburile casnice sunt realizate de femei.
- 85% dintre concediile de crestere a copilului in anul 2011 sunt luate de femei
Presedinte OFPDL Bistrita-Nasaud
Gabriela Montoiu
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2926 vizualizări | 18 septembrie 2012 |