Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
Acvacultura, o oportunitate economica pentru Romania.

Productia romaneasca din acvacultura a ajuns la sub 15% din cantitatea produsa in anii '80. Deputatul european Rares Niculescu a depus o serie de amendamente la propunerea de regulament privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime, care stabileste regimul utilizarii fondurilor europene pentru pescuit pentru perioada 2014-2020.

Cea mai mare parte a amendamentelor depuse vizeaza sprijinirea acvaculturii si a procesarii produselor provenite din pescuit si acvacultura. De asemenea, amendamentele se refera la finantarea micilor intreprinderi gestionate in mod direct de catre pescari sau grupurile de pescari.

Alte modificarile propuse se refera la infiintarea pietelor de gros si a burselor pentru produse pescaresti, deosebit de necesare pentru Romania.

Potrivit lui Rares Niculescu, acvacultura constituie o oportunitate speciala pentru Romania, care dispune de resursele naturale necesare dezvoltarii acestui sector.

Acvacultura europeana nu reprezinta in prezent decat 2% din productia mondiala; Uniunea Europeana este dependenta de importuri, care reprezinta 65% din cantitatea totala a produselor pescaresti disponibile pe piata europeana.

Productia romaneasca de produse de acvacultura este in scadere continua. In 2010 (ultimele date disponibile), productia a fost de sub 7400 de tone, ceea ce reprezinta doar o mica parte din productia inregistrata la sfarsitul anilor 1980, care era de 50.000 tone.

In prezent, aproape ca nu exista acvacultura marina in Romania, cu toate ca unele studii sugereaza ca exista interes in dezvoltarea acestui sector.

Nota:

In prezent, Romania beneficiaza in cadrul Programului Operational pentru Pescuit de 230,7 milioane de euro, fonduri provenite de la bugetul UE. Aceste fonduri sunt in prezent suspendate ca urmare a unor nereguli identificare de Comisia Europeana.

 

 

                                          Departamentul de imagine si comunicare

                                                              PDL Bistrita-Nasaud

 

 

0 comentarii2492 vizualizări27 septembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0