Senatorul Dan Voiculescu a adresat un mesaj presedintelui Traian Basescu prin care ii propune o Solutie concreta pentru returnarea reducerilor salariale suferite de bugetari, fara a afecta, pe termen scurt si mediu, bugetul public. Redam integral textul acestui mesaj:"Domnule Presedinte, Statul este direct responsabil pentru ca bugetarii nu isi mai pot plati ratele.
Bugetarii aveau un contract (individual si colectiv) cu statul. Acest contract le garanta anumite venituri salariale. Totodata, statul (prin reprezentantii sai la varf - presedinte, premier) i-a asigurat constant pe bugetari, in perioada 2008, 2009 si primul trimestru din 2010, ca nu le vor scadea veniturile.
Avand garantiile contractuale si angajamentele explicite din partea statului, bugetarii au contractat credite de la banci. S-au imprumutat in functie de resursele financiare de care dispuneau in mod legal si de care nu aveau niciun motiv sa se indoiasca.
Insa statul a redus unilateral si imprevizibil veniturile bugetarilor. Bugetarii nu isi mai pot achita ratele, dar responsabilitatea nu le apartine. Culpa este, in mod evident, a statului care i-a asigurat pe bugetari ca veniturile lor nu vor fi diminuate.
Statul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru aceasta culpa. Statul are obligatia de a-i sprijini pe bugetari. Statul nu se poate deroba de raspundere, nu poate asista impasibil la desfasurarea unei drame de proportii nationale pe care a creat-o nemijlocit.
In aceste conditii, va propun, domnule presedinte, o solutie concreta: statul sa acorde bugetarilor bonuri compensatorii cu o valoare egala cu diminuarea salariala suferita in perioada 1 iulie-31 decembrie 2010.
Constructia este tripartita: stat-bugetari-banci. Toate cele 3 parti sunt interconectate.
1. Statul.
Statul avea un contract cu bugetarii carora le garanta un anumit nivel al veniturilor. La un moment dat, incalcandu-si obligatiile asumate contractual fata de bugetari si promisiunile constante, statul a redus unilateral veniturile bugetarilor. Asadar, statul are o culpa grava fata de bugetari.
2. Bugetarii.
Avand un nivel de venit garantat contractual si avand asigurarile statutul ca salariile nu vor fi reduse, bugetarii si-au asumat o serie de obligatii financiare fata de banci. Cand venitul le-a fost redus prin decizia unilaterala si imprevizibila a statului, bugetarii nu si-au mai putut onora obligatiile financiare.
3. Bancile.
Crezand in asigurarile statului si in valabilitatea contractelor dintre stat si bugetari, bancile au acordat credite bugetarilor. Ca urmare a deciziei unilaterale si imprevizibile a statutului de a reduce salariile, debitorii lor - bugetarii - au devenit insolvabili, rata creditelor neperformante a crescut semnificativ si ameninta sa le afecteze stabilitatea. Pana la finalul acestui an se estimeaza ca rata creditelor neperformante va atinge aproximativ 20% din totalul creditelor acordate.
Elemente procedurale concrete:
1, Statul va emite pentru bugetari bonuri compensatorii cu valoare egala cu reducerea salariala suferita in perioada 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010.
2. In prealabil, statul va incheia un acord cu bancile prin care bancile se vor obliga sa rascumpere aceste bonuri la valoarea lor nominala (eventual, in functie de cota lor de piata). Termenul de rascumparare a acestor bonuri va fi de minim 7 ani, cu o dobanda stabilita intre stat si banci.
3. Bugetarii care au credite la banci isi vor putea plati creditele si eventualele restante cu bonurile compensatorii.
Utilitate:
1. Avantaj pentru bugetari: reusesc sa-si achite restantele, isi salveaza casele, bunurile, isi echilibreaza bugetul.
2. Avantaj pentru banci: acorda credite cu garantie suverana. (vor fi credite garantate de stat in locul unor credite cu grad ridicat de risc, acordate unor debitori deveniti insolvabili).
3. Avantaj pentru stat: isi rezolva o grava problema sociala; reface increderea in institutiile statului; incurajeaza consumul si productia interna.
Din 1,3 milioane de bugetari, peste 700.000 au rate la banca. Acesti cetateni romani isi pierd casele, au atins un nivel extrem de disperare, viata lor este complet ravasita.
Principala responsabilitate pentru aceste drame apartine statului roman.
In consecinta, statul, prin institutiile sale fundamentale, trebuie sa se implice, trebuie sa isi asume aceasta responsabilitate, trebuie sa fie solidar cu proprii cetateni.
Domnule Presedinte,
Diferentele morale, intelectuale si profesionale dintre noi sunt ireconciliabile. Insa aceasta solutie pentru bugetari este infinit mai importanta decat orice dispute politice. Rezistati tentatiei de a judeca propunerea in functie de numele celui care o initiaza.
Este o solutie care nu afecteaza bugetul de stat in urmatorii 7 ani. Guvernul poate stabili rapid detaliile procedurale.
Este o solutie care poate reface destinul a sute de mii de romani amenintati sa ramana fara case.
Este o solutie care poate incuraja productia si consumul, poate restabili unitatea corpului social si poate reda increderea romanilor in institutiile fundamentale ale statutului si in functionarea economiei de piata".
Dan Voiculescu
0 comentarii | 35 vizualizări | 09 noiembrie 2010 |