Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Marti 18 Mai 2021 - 14587
Bugetul UE ignora adevaratele prioritati ale cetatenilor europeni.

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca decizia Consiliului European privind  bugetul UE stabileste prioritati gresite si ignora problemele cetatenilor europeni.  "Este un proiect dezamagitor, mai ales ca a fost nevoie de doua summit-uri si de luni de zile de discutii pentru a se ajunge la un buget bazat doar pe reduceri de fonduri. Acest cadru financiar propus UE pentru urmatorii sapte ani este mai degraba rezultatul lasitatii, al lipsei de viziune si de incredere in proiectul european si de aceea risca sa compromita sansele de realizare a Strategiei Europa 2020", a criticat Corina Cretu, precizand ca e foarte probabila respingerea de catre Parlamentul European a bugetului propus ieri de sefii de state si guverne din UE.

 "Cred ca  s-a ajuns, in cele din urma, la o decizie pentru ca o noua amanare ar fi insemnat un semnal catastrofal pentru pietele internationale si investitori. Dar rezultatul maratonului demagogic de consultari, menit sa multumeasca pe fiecare dintre liderii din Consiliu, ii ignora tocmai pe cei carora ar trebui sa li se adreseze: cetatenii europeni. S-a taiat de la educatie, cercetare si infrastructura - domenii vitale pentru salvarea unei generatii de tineri ce risca sa fie sacrificata in numele austeritatii. Romania, de exemplu, pierde un miliard de euro la capitolul dezvoltare regionala, in conditiile in care exista deja decalaje imense fata de vechile state membre. Nu e un cadru multianual bazat pe solidaritate intre tarile europene si fata de propriii cetateni. Cat priveste agricultura, subventiile sunt perfuzii pentru supravietuire in cazul agriculturii romanesti, nu solutii durabile la deficitul de competitivitate" , a afirmat vicepresedintele PSD.

 "Fiecare cadru financiar multianual, de la primul din 1988 incoace, a avut un obiectiv major: crearea pietei interne, pregatirea pentru moneda unica, pregatirea extinderii si cresterea sustenabila - obiectiv compromis de criza economica. Actualul buget ar trebui sa relanseze economia UE si sa impulsioneze procesul de integrare europeana. Dupa cum au aratat si liderii celor patru mari grupuri europarlamentare, intr-o declaratie comuna fara precedent, un asemenea buget nu poate trece de Parlamentul European, care are ultimul cuvant, conform Tratatului de la Lisabona", a atras atentia Corina Cretu.

 Vicepresedintele Grupului Socialist a precizat ca Parlamentul European poate aproba sau respinge, cu majoritate de voturi, pozitia Consiliului, fara a putea adopta amendamente pentru cadrul multianual. In caz de neaprobare de catre Parlament, Comisia Europeana propune un buget anual bazat pe plafoanele si liniile directoare prevazute de  bugetul in curs pentru 2013.

 Parlamentul poate sa propuna, in acest caz, amendamente la proiectul Comisiei, iar daca exista dezacord cu Consiliul, se convoaca un comitet de conciliere. In caz de mentinere a dezacordului, Comisia prezinta un nou proiect de buget. Daca de aceasta data Consiliul respinge si Parlamentul aproba, Parlamentul decide ca autoritate bugetara. In cazul in care nu poate fi adoptat bugetul anual, cheltuielile la nivelul Uniunii se efectueaza in baza unui buget lunar calculat in functie de plafoanele maximale ale anului precedent impartite la cele 12 luni.

 

 

10 februarie 2013                                                                   Biroul de Presa PSD 

1 comentariu2163 vizualizări10 februarie 2013
rss 2.0
rss 2.0