Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politica Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Declaratii conferinta de presa, 15.02.2013, Ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina PANA.

Cifrele anuntate de INS privind cresterea economica, chiar daca  aceasta este mica, pe noi ne bucura foarte tare. Ne referim la cresterea de pe trimestrele II si IV. Cu totii stim ca in momentul in care se calculeaza un buget, ma refer la bugetul pe 2013, se pleaca de la o prognoza, iar aceste cifre ne spun ca reintregirea salariilor a fost o masura buna, cresterea punctului de pensie va fi in continuare  o masura buna, la fel si cresterea salariului minim, care va fi de la 1 iulie 800 de lei, a fost o masura buna.

  • In ceea ce priveste scandalul mediatic privind carnea de cal, stiam deja de miercuri ca Romania nu are nicio vina, dar nu era oficial... aseara s-a depistat principalul vinovat. Eu personal, salut atitudinea autoritatilor romane, a Ministerului Agriculturii, a fost una ferma, promta, la fel si atitudinea premierului, Victor Ponta. Consideram ca trebuie sa se termine o data ca Romania sa fie intotdeauna vinovatul de serviciu.
  • In calitate de profesor, salut propunerea premierului, Victor Ponta, de a creste numarul orelor de sport in scoli, de la clasa  pregatitoare pana la finalizarea liceului. Din nefericire, chiar daca internetul inseamna o sursa uriasa de informatii, are si aspecte negative... nu numai ca nu poti controla informatia, dar "a generat" o generatie de tineri foarte sedentari. Foarte multi parinti se plang ca ore intregi copiii lor stau pe internet, nu mai fac miscare, nu mai fac activitati recreative care sa presupuna miscare. Exista si niste studii externe cum ca la un dolar investit in educatie fizica si sport obtii, ca profit, peste 3 dolari prin faptul ca starea de sanatate creste, afectiunile cardiovasculare si diabetul scad si atunci aceasta economie se refera la costurile prin sanatate  pe care tara respectiva trebuie sa le aloce. Judecand si faptul ca putini parinti isi permit sa-si trimita copiii la sali de sport, la activitati sportive care se platesc, premierul a iesit cu propunerea ferma ca elevii sa faca 4 ore de sport pe saptamana.

 

 S-au demarat niste studii, ministrul Educatiei a venit cu niste prime rezultate. La ora actuala nici n-am avea suficienti profesori de sport care sa acopere de la clasa pregatitoare pana la finalizarea liceului o crestere atat de mare... deocamdata, nu se poate implementa radical si de aceea decizia Ministerului Educatiei a fost sa se inceapa doar in ciclul primar.

 

  • Legat de bugetul UE, in sedinta de Guvern, premierul Ponta ne-a  prezentat o situatie foarte relevanta de ce trebuie sa fim atat de nemultumiti de alocarea tarii noastre. Judecand ce buget am primit noi comportativ cu orice tara din jurul  nostru, acesta e la jumatate per locuitor ca si cum un ungur, un polonez, un francez, un spaniol valoareaza cat doi romani, ceea ce nu este OK.
  • Cat despre regionalizare, vreau ca cetatenii sa nu se sperie. Nimeni nu va lua o masura pe care oamenii nu o vor dori. Din punct de vedere al cetateanului... ce inseamna drumul lui pana la primarie? Sunt foarte multe zone defavorizate... nu poti obliga un om sa faca nu stiu cati kilometri pentru o hartie. Vor exista criterii combinate, sunt convinsa, in acest sens.... nu e cazul de panica, singura etapa care se va intampla in regionzalizare este infiintarea acestor 8 regiuni, cu ramanarea judeteleor, a comunelor cu strucuturile de la ora actuala, binenteles cu modificarea la nivel de atributii ale unor institurii, gen Prefectura sau Consiliu Judetean, nu la nivel de cetatean. Regionalizarea se va intampla dupa o lunga dezbatere, dupa lungi studii, dupa referendum, cu cat mai repede cu atat mai bine, din prisma fondurilor europene. Aceasta varianta de 8 regiuni se va dovedi eficienta. Vreau sa precizez ca la ora actuala exista o comisie, abia constituita in aceste sens... ce se aude sunt doar concluzii particulare. Relevant este ca acest buget de care ne plangem ca este mult mai mic decat ar trebuie sa fie, sa fie absorbit in totalitate, iar aceasta sansa creste in momentul in care apare regionalizarea.

RO, Cod Postal: 420041, Bistrita-Nasaud, Bistrita, Strada Gheorghe Sincai, nr. 3-5, Tel: +(40) 263 233 223, 211 011, Fax  0263 233 223,  E-mail: cdepdoinapana@gmail.com, cdpana2012@yahoo.com.

.

 

Foto - Marius Chiuzan.

.

0 comentarii2779 vizualizări15 februarie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0